Hopp til innhold

Ber regjeringen stanse samarbeidet med israelsk militærindustri

Til tross for at Norge forbyr eksport av våpen til Israel på grunn av Israels okkupasjonspolitik, samarbeider de to landene tett om militær industri. Det vil Norsk Folkehjelp og Fagforbundet ha en slutt på.

Israel våpen

Israelske soldater under en øvelse med mobilt artilleri på den israelsk-okkuperte Golanhøyden.

Foto: JACK GUEZ / Afp

De kommer hyppig. Meldingene om at palestinere går til rakettangrep mot mål i Israel og at Israel tar luftforsvaret i bruk for å nå mål på Gazastripen.

Senest i oktober tok israelsk luftforsvar livet av to palestinere etter at granater var avfyrt mot en mot en israelsk patrulje i nærheten av den sørlige byen Khan Yunis.

Palestina sørgende

Slektninger av den palestinske sikkerhetsvakten Ashraf Saleh, som ble drept av israelske styrker i september, sørger over tapet av sin kjære.

Foto: IBRAHEEM ABU MUSTAFA / Reuters

Norge forbyr eksport av våpen til Israel på grunn av Israels okkupasjonspolitikk, men samarbeider likevel med israelsk militærindustri. Det vil Norsk Folkehjelp og Fagforbundet ha en slutt på.

Ber Norge stanse samarbeidet

I dag lanserte Norsk Folkehjelp og Fagforbundet rapporten «Norsk våpenhandel og militært samarbeid med Israel». Der kommer det frem at Norge importerer israelske våpen, driver forskningssamarbeid med israelsk sikkerhetsindustri og at norske våpen blir brukt i de okkuperte palestinske områdene.

– Forbindelsene mellom israelsk krigsindustri og okkupasjonen er sterke. Militærindustrien spiller en avgjørende rolle for opprettholdelsen av Israels 45 år lange okkupasjon av Vestbredden og Gazastripen, sier Liv Tørres, generalsekretær i Norsk Folkehjelp.

Norsk Folkehjelp og Fagforbundet ber derfor regjeringen om å rydde opp og sørge for en politikk som ikke støtter israelsk militærindustri.

Norge styrker regimet

– Militært samarbeid og våpenhandel med Israel bidrar til å styrke dette regimet. Vi krever derfor en mer konsistent norsk våpenpolitikk overfor Israel, sier Liv Tørres.

I rapporten påvises en rekke bånd mellom norsk og israelsk militærvesen og våpenindustri som er svært uheldige. Det er et paradoks at Norge, som forbyr eksport av våpen til Israel, selv importerer israelsk krigsmateriall. Det er et viktig salgsargument at utstyret er «stridstestet» i Det okkuperte palestinske området, påpekes det i rapporten.

Norge driver også et militærpolitisk samarbeid med Israel gjennom NATO, og deltar i det europeiske forskningsprogrammet EU Security, hvor også israelsk militærindustri er representert ved blant annet Elbit.

Statens pensjonsfond utland har ekskludert Elbit på grunn av selskapets befatning med okkupasjonen.

Israel våpen øvelse

I september gjennomførte Israel en overraskende øvelse på de israelsk-okkuperte Golanhøydene. I tillegg til konflikten i Palestina ruster Israel seg mot en ny potensiell konflikt med Syria og et angrep på Iran.

Foto: JACK GUEZ / Afp

Droner på dagsorden

Israels er ledende i utviklingen av militære droner, noe som også har skapt kontaktpunkter mellom norsk og israelsk militærindustri, påpeker Norsk Folkehjelp. De er svært bekymret over denne utviklingen.

De viser også til at våpen produsert i norskeide fabrikker i utlandet og våpensystem med norskproduserte deler brukes i dag i stort omfang av Israel.

Selger uten sluttbrukererklæring

At Norge også eksporterer krigsmateriell til våre allierte, som eksporterer videre til Israel, er velkjent. Norske våpenprodusenter solgte også krigsmateriell til 18 av de 19 EU-landene som i 2010 eksporterte krigsmateriell til Israel, uten at det ble stilt krav om sluttbrukererklæringer som kunne forhindret videresalg.

Israelske styrker er derfor utstyrt med panservernraketter av typen M-72 og panserbrytende Mk-211 ammunisjon produsert av norske Nammo, og har benyttet disse både i Libanon og på Gazastripen de siste årene.

– Vår hovedanbefaling er derfor at Norge bør sørge for å ha en avklart holdning om ikke å samarbeide med israelsk militærvesen og våpenindustri på de ulike områdene denne rapporten tar for seg, sier Stein Guldbrandsen, medlem av arbeidsutvalget i Fagforbundet.

SISTE NYTT

Siste nytt