Hopp til innhold

Må vente flere dager på T-banen

T-banen i New York har tjent byens innbyggere i 108 år, men aldri før har ødeleggelsene vært større enn etter superstormen «Sandy.»

– Det vil nok ta fire-fem dager før de første T-banetogene kan begynne å gå igjen, sier Joseph Lotha, styreleder for Metropolitan Transport Authority (MTA).

Les også: New York-børsen åpner igjen onsdag

Vann opp til taket

Han sier at vannet bokstavelig talt står opp til taket på en av sentrumsstasjonene.

– Alle de sju tunnelene under East River fra Manhattan til Queens og Brooklyn har tatt inn vann, og det elektriske opplegget må renses etter å ha blitt utsatt for saltvann, i enkelte tilfeller må utstyret demonteres og arbeidet gjøres utenfor tunnelene, sier Deirdre Parker, talskvinne for MTA.

Også garasjer og depoter er oversvømmet.

I dag tidlig begynte T-baneselskapet arbeidet med å skaffe seg oversikt over skadene.

– Det vil bli en gradvis prosess å få togene i gang igjen, og det er vanskelig å si hvilke strekninger som kan åpne først, sier Parker.

New Yorks borgermester Michael Bloomberg sier det kan ta fire-fem dager før trafikken så smått kan starte igjen.

Les også: Bloomberg: – Forventer at dødstallene stiger i New York

Myndighetene i New York håper bussene kan gå som normalt fra onsdag.

Rundt 5,3 millioner passasjerer bruker T-banen på vanlige hverdager. Banen går hele døgnet. Den har 21 linjer som er knyttet sammen av 468 stasjoner, og strekker seg over 1062 kilometer.

Les også: «Sandy» avslører svakheter i USA

Jernbanen skadet

Også jernbanenettet i New York har fått store skader. Metro North Railroad mistet strømmen på linjene til Hudson og New Haven. En av tunnelene som jernbanen til Long Island bruker er også oversvømmet.

– Pendlertogene mellom New Jersey og New York kommer neppe i gang igjen før om en uke eller mer, sier guvernøren i New Jersey Chris Christie.

I påvente av «Sandy» stengte New York T-banen, bussrutene og forstadstogene søndag kveld.

SISTE NYTT

Siste nytt