Hopp til innhold

– Vi vil de skal redde folk, ikke banker

MADRID (NRK): Mens de spanske politikerne diskuterte neste års budsjett, samlet tusenvis av misfornøyde spanjoler seg utenfor i protest mot nye kutt.

Demonstrasjon i Madrid

FØLER SEG LURT: Spanjolene mener regjeringen heller burde bruke penger på helse og skoler enn på å redde bankene.

Foto: SUSANA VERA / Reuters

Madrid: Hege Moe Eriksen
Foto: NRK

Kongressen er nærmest panseret av politibetjenter og sperringer. I hver eneste gate som peker ut fra det spanske parlamentet blinker blått lys utover folkemengden som har møtt opp.

Tidvis roper demonstrantene taktfast opp mot parlamentet med krav om at regjeringen må gå, men det hele ser ut til å gå rolig for seg, på tross av sinnet som sprer seg:

– Vi ønsker å endre spillereglene. Vi føler oss lurt og ført bak lyset av politikerne. Det de lover oss under valg, betyr ingenting når de kommer til makten, sier Miguel Prados Rodriguez, som er talsperson for bevegelsen «Omring Kongressen».

Miguel Prados Rodriguez

– Vi ønsker å vekke folk og få dem opp av sofaen for å kjempe for Spania. I stedet for å gi oss en hjelpende hånd fra Nord-Europa, får vi en løkke rundt halsen, sier Rodriguez.

Foto: Hege Moe Eriksen / NRK

Spanske politikere har vedtatt å spare 60 milliarder Euro innen 2014. På innsiden av Kongressbygningen diskuterer politikerne neste års budsjett, og hvem som skal betale for den store statsgjelden. På utsiden står mange, sinte spanjoler.

– Regjeringen bruker 23 millioner euro på å redde storbanken bankia, penger som heller kunne vært brukt på utdanning og helse. Vi vil at de skal redde folk, ikke banker, sier, sier Rodriguez.

Det er mange grupperinger som møtes for å demonstrere utenfor i Madrid tirsdag.

En del kommer fra Occupy Wallstreet-bevegelsen og politiske partier på venstresiden. Andre er bare vanlige folk som er kastet på gaten fordi de ikke lenger har penger til å betale husleia.

– Vi ønsker å vekke folk og få dem opp av sofaen for å kjempe for Spania. I stedet for å gi oss en hjelpende hånd fra Nord-Europa, får vi en løkke rundt halsen, sier Rodriguez.

– Ulovlig demonstrasjon

Sist gang de demonstrerte gikk det hardt for seg i Madrid: 64 mennesker ble såret, 35 ble arrestert. Personen som annonserte demonstrasjonen den gang har fått 6000 euro i bot.

I kveld tar politiet ingen sjanser: 1500 opprørspoliti overvåker gatene. De er sendt inn fra hele Spania. 600 politimenn står rundt for å beskytte de folkevalgte, og har i praksis slått en jernring rundt parlamentet.

Flere spanske toppolitikere har gått ut i media den siste tiden og bedt demonstrantene om å ha en fredelig demonstrasjon. De har gitt klar beskjed om at ethvert forsøk på å ta seg inn til parlamentet eller hindre politikerne i å gjøre jobben sin, vil bli slått hardt ned på.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Demonstrasjon i Madrid

Mange av demonstrantene er bare vanlige folk som er kastet ut av hjemmene sine fordi de ikke lenge rkan betale husleie.

Foto: PEDRO ARMESTRE / Afp

Presidenten i Kongressen, Jesús Posada, har uttalt at demonstrasjonen er ulovlig, men at han håper den vil gå fredelig for seg.

Demonstrantenes sinne har ikke blitt mindre av at myndighetene ikke har gitt dem tillatelse til å demonstrere. De mener deres rett er offentlig krenket.

Dette er den første av tre store, planlagte demonstrasjoner i Spania denne uken.

– Det er vi som er omringet

Pablo Lopez

Studenten Pablo Lopez er redd for at han ikke lenger kan studere etter at studieavgiften ble fordoblet.

Foto: Hege Moe Eriksen / NRK
Juan Arbex og Marcos Peña Sosa

- Vi må kjempe for et ordentlig demokrati, sier Juan Arbex og Marcos Peña Sosa.

Foto: Hege Moe Eriksen
Cristobal Serrano Murcía

Cristobal Serrano Murcía på 56 år er kraftig berørt av krisa i Spania. Han jobber i Spanias pengetrykkeri.

Foto: Hege Moe Eriksen / NRK

Målet for demonstrasjonen tirsdag var å omringe parlamentet, men det store politioppbudet ser ut til å legge en demper på det fredelige forsøket.

– Vi er her på grunn av vår samvittighet. Vi må protestere mot det som skjer og kjempe for et ordentlig demokrati, men akkurat nå er det politiet som har omringet parlamentet, og ikke oss, sier Juan Arbex og Marcos Peña Sosa til NRK.

Cristobal Serrano Murcía på 56 år er kraftig berørt av krisa i Spania. Han jobber i Spanias pengetrykkeri.

– De har frastjålet oss 14 prosent av lønna vår. I tillegg stiger prisen på alt, vi spanjoler har 30-40 prosent mindre kjøpekraft enn før. Jeg klarer så vidt å betale strøm- og vannregningene på slutten av måneden, sier han.

Pablo Lopez er matematikkstudent. Studieavgiften på universitetet er doblet i år til 1300 euro. Det gjør at Lopez er usikker på om han har råd til å studere. Det er situasjonen til mange studenter, forteller han til NRK.

– Denne regjeringen går mot innbyggerne sine. Vi straffes med høyere skatter færre inntekter. Jeg vet ikke om jeg kan fortsette å studere. Samtidig er det rekordhøy arbeidsledighet blant unge. Og regjeringen gjør ingenting, sier studenten.

Økonomien krymper

Den spanske regjeringen sier den gjør alt for å få bukt med budsjettunderskuddet og skape vekst.

Tirsdag sa boligministeren i Spania at 2013 vil være det siste året Spania er i resesjon, men analytikere er skeptiske. De spår at økonomien vil krympe mer enn det regjeringens egne prognoser er.

Spania er inne i sin andre resesjon på tre år, med nær 25 prosent arbeidsledighet.

Tirsdag kom nye tall som viste at spansk økonomi fortsetter å krympe. I 3. kvartal har økonomien krympet med 0,4 prosent.

Landet er i sentrum av eurokrisen. Hvis Spania skulle falle, kan eurosonen nærme seg et sammenbrudd også.

Regjeringen kjemper for å få ned budsjettunderskuddet fra 8,9 prosent av BNP til 6, 3 prosent i år, og ned til 4,5 prosent neste år.

– Kuttene forsterker nedgangstidene

– Jeg tror Spania trenger penger for å holde ut neste år, som blir et vanskelig år. Spania vil helt sikkert søke om redningshjelp fra EU i løpet av de neste månedene. Men akkurat når, vet ingen, sier Federico Steinberg, som er økonom ved Elcano-instituttet.

Han sier regjeringens kraftige innstramningstiltak og kutt er harde:

– På kort sikt gjør de situasjonen verre. De kutter i forbruket. Det fører til mindre forbruk, mindre vekst. Jeg tror ikke det lønner seg å kutte så mye. Men det er ikke Spania som kan bestemme det. Det er det Tyskland som gjør, sier Steinberg.

– Innstrammingene vil forsterke nedgangstidene i Europa. Men ingen regjeringer i sør kan gjøre noe med dette. Dette er ordren fra EU og Brussel. For tiden kan man bare be om at man får mer tid til å få budsjettene i orden, konkluderer økonomen.

SISTE NYTT

Siste nytt