Hopp til innhold

Rekordmange unge arbeidsledige i eurosonen

EUs ledelse roper nå varsko om den dramatisk høye ungdomsledigheten i Europa. Aldri har så mange unge vært uten arbeid. NRK har møtt noen av dem.

SE REPORTASJEN: I Spania har arbeidsledigheten blant unge under 25 år nådd 53 prosent. I Hellas og Italia er ledigheten henholdsvis 54 og 34 prosent, mens blant Norges unge er den på 8 prosent. NRK har møtt noen av de unge og fortvilte arbeidsledige personene i Europa.

SE REPORTASJEN: I Spania har arbeidsledigheten blant unge under 25 år nådd 53 prosent. I Hellas og Italia er ledigheten henholdsvis 54 og 34 prosent, mens blant Norges unge er den på 8 prosent. NRK har møtt noen av de unge og fortvilte arbeidsledige personene i Europa.

– Jeg heter Ivan. Jeg er i byggebransjen, men har vært arbeidsløs i to år.

– Jeg heter Juan. Jeg er sosiolog, men har vært arbeidsledig i halvannet år.

Det var ikke sånn livet skulle bli for Spanias unge. Begge er fra byen Valencia. Juan Sanfelix står med syv års utdannelse i sosiologi, mens Ivan Masa har lang erfaring fra byggebransjen. Begge er nå fanget på gutterommet som langtidsledige.

– Aldri hadde jeg trodd jeg kom til å være ledig så lenge, sier Sanfelix til NRK.

– Jeg er redd for å ikke ha en fremtid, sier Masa.

– De kalte det voksenbarnehage

Et par tusen kilometer lenger nord – i Sverige – møter vi en mann som vet hvordan det er å starte voksenlivet som arbeidsledig.

37-årige Jon Klarström har god tid til vandre bryggelangs i Göteborg og ta bilder som han kan legge ut på bloggen.

– Jeg opplevde den første økonomiske krisen i Sverige på begynnelsen av 90-tallet. Jeg gikk fra gymnaset og rett ut i arbeidsløshet. Jeg kom raskt inn i Arbeidsformidlingens tiltak. De kalte det voksenbarnehage, sier han til NRK.

  • Les også:
Juan Sanfelix

Juan Sanfelix står med syv års utdannelse i sosiologi, men har likevel vært arbeidsløs i halvannet år.

Foto: NRK

En av to arbeidsledig i Spania

Etter at finanskrisen startet i 2008 har ledigheten blant unge under 25 år vokst til 22,5 prosent i eurosonen i år.

I Spania er ledigheten på 53 prosent. I Hellas og Italia er ledigheten henholdsvis 54 og 34 prosent, mens den blant Norges unge er på 8 prosent.

De mange datakursene Jon Klarström har gått på, ga lite uttelling. Først etter en årrekke med småjobber fikk han endelig ansettelse på Volvo-fabrikken, men igjen ble Klarström innhentet av en økonomisk krise. Volvo gikk til masseoppsigelser og han røk ut:

– Man får en CV med bare korte ansettelser og et fragmentarisk liv som kanskje ikke viser at man er en stabil arbeider, sier 37-åringen til NRK.

Han studerer prisene nøye når han er ute og handler. Det er ikke mye til overs etter at husleien er betalt.

Desperat jakt etter jobb

For spanske Juan Sanfelix og Ivan Masa er livet satt på vent. Hver dag er en desperat jakt etter jobb. Hver dag et skritt nærmere å bli en del av det alle frykter- en tapt generasjon.

– Jeg er i ferd med å miste en viktig del i livet mitt. Det å ikke ha en jobb påvirker deg personlig, sier Sanfelix.

– Det verste for meg er at det ikke tillater deg å utvikle deg personlig, sier Masa.

– Du kommer til et punkt hvor du begynner å fortvile. Det finnes ingen løsning, sier Sanfelix.

Jon Klarström

Svenske Jon Klarström studerer prisene nøye når han er ute og handler. Det er ikke mye til overs etter at husleien er betalt.

Foto: NRK

– Vi får ikke brukt kompetansen til den best utdannede generasjonen

Konsekvensene av ledigheten tør ingen riktig spå, men samfunnet vil måtte betale dyrt for en generasjon som går tapt.

Sjefen for arbeidsmarkedspolitikk i OECD, Stefano Scarpetta, sier at den største kostnaden for samfunnet er at vi ikke bruker talentene våre.

– Vi må minne oss selv på at dette er den best utdannede generasjonen i arbeidsmarkedet. Det er sløseri å kaste dem bort og ikke gi dem en sjanse, men også å ikke nyttiggjøre seg deres kompetanse, sier Scarpetta.

Det er få utsikter til jobb for spanjolene. Men én ting kan ikke Juan Sanfelix og Ivan Masa ikke tillate seg: å gi opp:

– Jeg ønsker ikke å tilhøre en tapt generasjon, sier Sanfelix.

– Man kan aldri gi opp. Man må fortsette å stå på, sier Masa.

– Sverige kommer til å klare seg bedre

I Malmø er ungdomsledigheten 23,5 prosent i dag. Igjen har Arbeidsformidlingen mange de må hjelpe. Forskerne tror Sverige kommer til å klare problemene bedre enn for eksempel Spania.

De dårlige tidene tar ikke gnisten fra Jon Klarström. Nå har han en kvart stilling som skribent på en nettportal. Og han håper det kan bli mer:

– Jeg merker at jeg for min egen del har behov for å uttrykke meg. Det var ikke noe galt med Volvo, men det var kanskje ikke helt meg.

  • Les også:
Scarpetta fra OECD

Stefano Scarpetta er sjefen for arbeidsmarkedspolitikk i OECD. Han sier at den største kostnaden for samfunnet er at vi ikke bruker talentene våre.

Foto: NRK

SISTE NYTT

Siste nytt