Hopp til innhold

To år etter fredsprisen: Trues fortsatt til taushet

Mens hele Norge diskuterer om EU er en verdig vinner av årets Nobels fredspris, sitter Kinas eneste vinner, Liu Xiaobo, fortsatt fengslet på ukjent sted, mens kona er plassert i husarrest.

Liu Xia, kona til fredsprisvinner Liu Xiaobo

Liu Xia, kona til fredsprisvinner Liu Xiaobo, har sittet to år i husarrest.

Foto: Andy Wong / Ap

Få vet noe om hvordan Liu Xias liv nå fortoner seg. Hun lever under streng kontroll og får bare møte noen få familiemedlemmer som er forhånds godkjent av politiet.

Røkte i vinduet

– Hun kontrolleres tett av myndighetene, sier Shang Baojun, Xiaobos advokat til det tyske nyhetsbyrået DPA denne uken.

For første gang på over ett år er Xia observert i sitt eget hjem i Beijing. En venn av familien så henne gjennom gardinene inne i leiligheten i femte etasje.

Journalister utenfor huset til Liu Xia, kona til fredsprisvinner Liu Xiaobo

I en høyblokk i Beijing bor Liu Xia, totalt avskjermet fra resten av verden. Hennes forbrytelse er å være gift med en nobelprisvinner.

Foto: Andy Wong / Ap

– Hun røkte en sigarett ved vinduet. Hun vet at jeg så etter henne og hun så meg, forteller den 53 år gamle poeten til DPA.

– Jeg tenker at det gir henne styrke at hun så meg og at hun lot meg filme henne. Det bidrar til at hun ikke føler seg alene.

Legger press på kona

Kinesiske myndigheter har i ett forsøk på å presse Xiaobo, sørget for å sette familien hans i husarrest eller tvunget dem til taushet, ifølge støttespillere.

Nå forsøker myndigheter å presse nobelprisvinneren til et liv i eksil gjennom å stramme til husarresten til hans kone Liu Xia.

– Myndighetene prøver å presse Liu Xiaobo ut av Kina ved å frata kona friheten, sier en personlig venn av paret til BBC.

Få opplysninger har lekket ut om hvordan Liu har det nå. Det sies at han lider av hepatitt, men for øvrig har kinesiske myndigheter sørget for å legge lokk på all informasjon om den politiske fangen.

Dermed er det også vanskelig å vite om han fortsatt befinner seg i et fengsel i provinsen Liaoning nordøst i Kina, der han først ble fengslet.

Frykter han blir glemt

Nå to år etter at alle verdens øyne var rettet mot han er Lius tilhengere redd for at han blir glemt. De vil at vestlige land øker presset mot Kina.

– Verdenssamfunnet må ta fatt i den pågående undertrykkingen av rettigheter i Kina og be landets nåværende og påtroppende myndigheter om å respektere de grunnleggende rettighetene til alle kinesiske borgere, skriver Jared Genser, grunnleggeren av menneskerettsgruppa Freedom Now i et essay i den amerikanske avisen Huffington Post.

Men blant dem som kjenner Liu og familien, er det ikke mye optimisme å spore. Jean Philippe Beja, som har oversatt Lius skrifter til fransk, greier nå ikke en gang å få kontakt med Lius kone. Og når Kommunistpartiet holder kongress neste måned, er det for å utpeke nye ledere hvis forhold til reformer er et mysterium, skriver AFP.

Liu ble første gang pågrepet i forbindelse med protestene på Den himmelske freds plass i 1989. Nesten 20 år senere var han med å skrive et manifest for demokrati i Kina, Charter 08, og året etter ble han dømt til elleve års fengsel.

I mellomtiden hadde han vært leder for den kinesiske PEN-klubben i fem år.

Kina ble rasende som følge av at fredsprisen gikk til Liu i 2010 og straffet Norge med en langt kjøligere holdning til både politikere og norsk næringsliv.

SISTE NYTT

Siste nytt