Hopp til innhold

– Taliban er blitt et Frankenstein-monster

Den pakistanske tenåringsjenta som ble skutt i hodet i fullt dagslys av Taliban har satt sinnene i kok i hjemlandet. Nå har de religiøse lederne utstedt en fatwa mot Taliban.

Malala Yousufzai

Malala Yousufzai, 14-åringen som tirsdag ble skutt og forsøkt drept av Taliban i Pakistan, skal være på bedringens vei. Men skuddene har skapt reaksjoner.

Foto: STRINGER/PAKISTAN / Reuters

I det lille klasserommet i Peshawar brenner et hvit lys. På pultene er hendene foldet i bønn.

Mobilisert hele befolkningen

De er på Malalas alder, jenta på 14 som ble skutt i hodet av talibansoldater på vei hjem fra skolen, tidligere denne uken.

– Vi ber for at hun skal komme seg ut av sin kritiske tilstand. Vi vil at alle barn skal be for henne, slik at hun blir bra igjen så fort som mulig, sier Lubna Wakeel, skolens rektor.

Malala Yousafzai ble kjent verden over for å ha blogget om Talibans overgrep for den britiske rikskringkastingen BBC. Regjeringen i Islamabad tidelte henne i fjor den første nasjonale fredsprisen i Pakistans historie, men Taliban lot seg ikke imponere.

(SE VIDEO: Malala flyttes til et spesialistsykehus. Artikkelen fortsetter under videoen)

Deb 14 år gamle skolejenta Malala blir fraktet til et spesialistsykehus. Tilstanden hennes er fortsatt kritisk etter at Taliban skjøt henne i hodet.

SE VIDEO:Malala fraktes til et spesialistsykehus. Tilstanden er fortsatt kritisk, men legene sier hun har beveget litt på armer og bein.

Yousafzai brydde seg ikke om advarslene fra Taliban, og framholdt kritikken mot de ekstreme islamistene, samtidig som hun talte for jenters rettigheter, blant annet retten til utdannelse.

Tirsdag denne uken fikk Taliban nok. De skjøt den 14 år gamle skolejenta i hodet. Som om ikke det var nok, gikk de ut og sverget på at de ville drepe henne igjen dersom hun overlever.

Hvis dere dreper én Malala, så vil ti nye dukke opp

Drapsforsøket på Malala har mobilisert en hel befolkning. En sunnimuslimsk menighet i Lahore tar til gatene for å demonstrere for jenta som blogget om jenters rett til utdanning fra sitt hjem midt i området der Taliban står som sterkest i Pakistan.

– Hør her Taliban, sier skolejenta Javeria altaf Hussain til Aljazeera.

– Hun er ikke alene, vi er sammen med henne. Hvis dere dreper en Malala, så vil ti nye dukke opp, sier Hussain.

– Vi fordømmer angrepet, og vi krever at regjeringen pågriper og straffer angriperne, sier Mujahid Rasool, sjef for den lokale menigheten.

Malala Yousufzai

I hele Pakistan har folk tatt til gatene i støttedemonstrasjoner for Malala.

Foto: FAISAL MAHMOOD / Reuters

I gatene går en stor gruppe kvinner og roper slagord. De bærer plakater med påskriften – «angrepet på Malala er barbarisk, og Mala er et ikon for modighet».

– Jeg synes hele dette landet skulle gå og skamme seg hvis de ikke står opp for denne jenta, sier en av dem.

Et annet sted i byen sitter en gruppe menn på gulvet i en moské og studerer koranen. Deres skriftlærde i Lahore har utstedt en fatwa mot Taliban og deres tolkning av islam.

– De religiøse lederne fordømmer Taliban og drapsforsøket på Malala. Det er ingenting som kan legitimere en slik handling, sier president Mufti Muhammed Haseeb Qadri, etter å ha møtt med 50 religiøse ledere i det sunnimuslimske rådet i Lahore.

Nytt at religiøse ledere kritiserer Taliban

Kristian Berg Harpviken

Kristian Berg Harpviken trekker frem de positive reaksjonene i Pakistan denne uken.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

Dette er nye toner fra denne kanten, og en positiv utvikling, skal vi tro Kristian Berg Harpviken.

– Vi ser at mange religiøse ledere nå går ut og kritiserer Taliban, og det er helt nytt. Taliban har klart å monopolisere debatten om islam, og det har vært uheldig. Når vi nå får en skikkelig diskusjon også blant de religiøst skriftlærde så er det en positiv utvikling.

– Drapsforsøket er selvfølgelig det som har utløst dette. Men det har også vært avslørt at en imam forfalsket brenning av koranen og anklaget en utviklingshemmet kristen jente for å ha utført det som gjorde et voldsomt inntrykk på folk flest, sier direktør Kristian Berg Harpviken ved Institutt for fredsforskning, PRIO.

Har amerikanernes utrekkning fra Afghanistan noe å si for at ikke pakistanske myndigheter slår ned på Taliban i grenseområdene en gang for alle?

– Her må vi skille mellom det afghanske og pakistanske Taliban. I Afghanistan ser Pakistan støtten til opprørsbevegelsen der som en garantist for egen langsiktig innflytelse. Det tviler jeg på vil endre seg veldig raskt.

– I Pakistan har disse gruppene blitt noe av et Frankenstein-monster. De er etablert med omfattende støtte fra det pakistanske statsapparatet, men etter hvert så har de vendt våpnene mot staten selv. Hærsjefen general Kajani advarte jo nylig om at Pakistan kan gå mot borgerkrig.

– Klarer man nå å komme videre med den positive dialogen som Pakistan har med India, så kan det også love godt for at sikkerhetsapparatet vil være villige til å kutte båndene til radikale grupperinger.

Er drapsforsøket på Malala det som skal til for å vippe dette i den retning?

– Det er ingen tvil om at den voldsomme reaksjonen innenfor de religiøse nettverkene mot Malala Yousufzai, styrker hånden til de som ønsker at de radikale grupperingene skal få mindre spillerom.

SISTE NYTT

Siste nytt