Hopp til innhold

Enighet om et veikart for fred på Filippinene

Regjeringen på Filippinene og muslimske opprørere er enige om en fredavtale som skal gjøre det slutt på konflikten sør i landet.

Philippines Muslim Rebels Benigno Aquino III

Filippinenes president Benigno Aquino kunngjorde i en direktesendt TV-tale søndag at det er enighet om en ny fredsavtale mellom myndighetene og islamistiske opprørere sør i landet.

Foto: Aaron Favila / Ap

Regjeringen på Filippinene og muslimske opprørere er enige om en innledende fredavtale som skal gjøre det slutt på konflikten sør i landet, i Mindanao-området.

President Benigno Aquino bekrefter avtalen søndag med landets største muslimske opprørergruppe. Han kaller avtalen et stort steg i retning av å få slutt konflikten.

– Dette rammeverket baner vei for en endelig og varig fred i Mindanao, sa Filippinenes president Benigno Aquino i en kunngjøring søndag.

Mellom 100.000 og 150.000 mennesker er drept i den den førti år lange striden med Moro islamsk frigjøringsfront (MILF).

Artikkelen fortsetter under bildet.

Milf Venezuela

Opprørere fra den islamistiske opprørsbevegelsen MILF på Filippinene. Neste uke undertegnes fredsavtalen mellom opprørerne og myndighetene, og den 40 år lange blodige konflikten får en ende.

Foto: TED ALJIBE / Afp

Maratonsamtaler

Aquino beskriver avtalen som et veikart, og sier det har kommet i stand etter maratonsamtaler mellom regjeringsrepresentanter og opprørerne.

Avtalen går ut på å lage et veikart med mål om en autonom region i de muslim-dominerte områdene sør i innen 2016, som også er tidspunktet Aquinos presidentperiode utløper. Dette er noe de rundt 12.000-medlemmene av MILF har kjempet for lenge.

En representant for MILF sier at de er «svært fornøyde» med avtalen.

– Vi er veldig glade for dette og takker presidenten, sier en av lederne i bevegelsen, Ghazali Jaafar.

Ødelagt økonomi

I tillegg til tap av mange menneskeliv, har konflikten også ført til at økonomien i regionen ligger brakk.

– Avtalen innebærer at hender som en gang holdt rifler, nå kan dyrke jord, selge produkter, bemanne arbeidsstasjoner og åpne vei for nye muligheter for folk, sa Aquino, som likevel understreker at det er en lang vei å gå før man har en endelige avtale.

Det er ventet at avtalen vil bli undertegnet i hovedstaden Manila om få dager, etter at detaljene i avtalen har blitt offentliggjort.

Det er rundt fire millioner muslimer i Mindanao-området. Disse regner dette som sitt hjemland, ettersom den muslimske befolkningen dateres tilbake før spanske kristne kom til Filippinene på 1500-tallet.

Mindanao har store forekomster av gull, kobber og andre mineraler, i tillegg til å være et område med mye jordbruk. MILF og andre muslimske grupper har kjempet for selvstendighet i området siden 1970. MILF er nå den største gjenværende gruppen, etter at Moro National Liberation Front undertegnet en fredsavtale i 1996.

Flere mislykkede forhandlinger

MILF var også i fredsforhandlinger i 1997. Disse falt sammen da daværende president Joseph Estrada erklærte full krig mot opprørerne 1998.

Nye fredsforhandlinger ble innledet i 2003, men etter at dette falt sammen i 2008, ledet to MILF-kommandører flere angrep mot hovedsaklig kristne landsbyer i Mindanao. 400 mennesker ble drept, og rundt 750.000 ble drevet på flukt.

I august i fjor begynte de første samtalene om den nåværende avtalen, da president Aquiro møtte MILF-lederen Murad Ebrahim i Japan. Dette var første gang en sittende president møtte en MILF-leder ansikt til ansikt.

Etter flere år med katolsk innvandring utgjør muslimene nå en minioritet i Mindanao. Majoriteten av de rundt 100 millioner menneskene som bor på Filippinene er katolikker.


SISTE NYTT

Siste nytt