Hopp til innhold

Mannen som skal seire over Chavez

Den unge delstatsguvernøren Henrique Capriles har tatt på seg en formidabel oppgave: Å beseire Venezuelas ruvende og populære president gjennom 14 år, Hugo Chávez. Men alle kommentatorer er enige om at Capriles – hvis noen – er mannen som kan greie det.

Henrique Capriles

Henrique Capriles fremstår som ung og dynamisk og sier han er klar til å ta Venezuela videre etter Chavez-epoken.

Foto: LEO RAMIREZ / Afp

Arnt Stefansen
Foto: NRK

Det siste tiåret har vært et sørgelig kapittel for Venezuelas høyreopposisjon.

Dyp splittelse og grove politiske feilgrep har preget partiene på høyresiden, og det eneste de har vært enige om er at president Hugo Chávez ødelegger Venezuela og at han må vekk jo før jo heller.

Nå har de en leder som hele opposisjonen stiller seg bak, og som sier han ønsker forsoning i landet:

Alles president

– Jeg ønsker å være president for de gule, de hvite og de røde, ja for alle mennesker og partier i Venezuela, sier Henrique Capriles.

– Altfor lenge har vi stått på hver vår side av barrikadene og skreket til hverandre i dette landet. Høyre mot venstre, rik mot fattig. Og hva har vi oppnådd? Intet annet en hat, uro og konflikter, sier den nyvalgte opposisjonslederen.

Henrique Capriles

Henrique Capriles gjør som sin konkurrent Hugo Chavez og ikler seg flaggets farger.

Foto: Fernando Llano / Ap

Han har reist fra by til by og fra landsby til landsby på en valgmaraton som savner sidestykke i landets politiske historie. Og den 40 år gamle Henrique Capriles er blitt møtt med støtte og begeistring fra hundretusener av venezuelanere.

Han er mannen som personifiserer det håpet om endring som store deler av Venezuelas befolkning har hatt gjennom alle årene med Hugo Chávez som president.

Likevel er han ingen typisk representant for landets tidligere så privilegerte overklasse.

Mens tidligere høyreledere har brukt alle sine krefter på å demonisere presidenten, snakker Capriles lite om sin motstander. Og når han gjør det, gir han også Chavez ros for sin innsats.

– Det jeg søker er en nasjonal enhet, der også dagens makthavere tas med, sier han i et intervju med TV-stasjonen TeleSur. Jeg innrømmer gjerne at president Chavez har gjort mye riktig med sine sosiale prosjekter. Dette har redusert fattigdommen betydelig, og dét var helt nødvendig, sier han.

Men han understreker også at dagens politiske kurs, etter hans oppfatning, er feil.

– Det holder ikke bare med milde gaver fra staten. Vi må gjøre folk i stand til å skape seg et liv selv, og da er utdanning det aller viktigste. Utdanning for alle er mitt fremste mål, sier Henrique Capriles.

Født med sølvskje

Henrique Capriles tilhører så avgjort den delen av den venezuelanske
befolkningen som er født med en sølvskje i munnen. Han kommer fra en rik familie som eier en omfattende økonomisk virksomhet, med flere kinoer og andre selskaper.

Bare 25 år gammel ble han innvalgt i den venezuelanske kongressen – den yngste i landets historie. Og 10 år senere ble han valgt til guvernør i delstaten Miranda.

Den unge guvernøren ble raskt en av stjernene på den politiske høyresiden i Venezuela, og da sentrumhøyrepartiene holdt sitt nominasjonsmøte i februar i år, ble Henrique Capriles valgt til presidentkandidat med overveldende flertall.

Nå står han altså foran sin største utfordring noensinne, og enkelte meningsmålinger har faktisk gitt ham en svak ledelse over motstanderen Hugo Chávez.

Men på de fleste målingene ligger presidenten foran, og det er en overraskelse dersom det blir et maktskifte i Venezuela etter søndagens valg.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Henrique Capriles

Henrique Capriles har klart å samle både høyre-sentrum opposisjonen og deler av folket bak seg i kampen mot Chavez, som fortsatt er populær blant den store fattige befolkningen.

Foto: Carlos Garcia Rawlins / Reuters

Lula som forbilde

Henrique Capriles har altså markert seg som en forsoningens mann. Men det betyr ikke at han er lite kritisk til forholdene i dagens Venezuela. Han lover kamp mot kriminalitet og økende korrupsjon, og han vil ha slutt på at sosialistisk partibok er en forutsetning for å få offentlige stillinger.

Han vil også ha en ny lederstil etter årene med persondyrking og populisme under Hugo Chávez.

– Vi må jobbe mer og snakke mindre, er ett av hans slagord, med klar henvisning til presidentens ordtirader – ikke minst i det ukentlige TV-programmet «Aló presidente».

Et av Henrique Capriles' største politiske forbilder er Brasils tidligere president, den markerte venstrepolitikeren Inacio Lula da Silva. Det er definitivt nye toner fra den venezuelanske høyresiden.

Capriles mener at Lulas modell, med en liberal økonomisk linje og en offensiv sosialpolitikk er en god ide også for Venezuela.

Dermed legger Venezuelas høyreside seg markert mer inn mot sentrum – noe som kan gi dem stemmer fra velgere som tidligere så det som utenkelig å stemme på andre enn Chavez.

Uansett er søndagens valg i Venezuela det mest spennende siden Hugo Chávez kom til makten for 14 år siden, og skulle presidenten tape vil landet stå foran en ny epoke i sin historie.

SISTE NYTT

Siste nytt