Hopp til innhold

Sterke ord fra Abbas i FN

– Palestinerne er truet av en ny katastrofe på grunn av israelsk politikk, sa president Mahmoud Abbas til FNs hovedforsamling i kveld. Men han har fortsatt tro på en tostats-løsning.

FNs hovedforsamling, palestinernes president Mahmoud Abbas

– Folkerettsstridig, katastrofal og rasistisk, kalte president Abbas Israels bosettingspolitikk.

Foto: Richard Drew / Ap

Palestinernes president la ikke fingrene imellom da han karakteriserte Israels politikk:

– Folkerettsstridig og rasistisk, kalte president Abbas bosettingspolitikken på Vestbredden.

Han kalte også byggingen av stadig flere israelske bosettinger for etnisk rensing av det palestinske folket, på grunn av rivingen av stadig flere palestinske hjem i Øst-Jerusalem.

Abbas sa til FN at han har igjen har tatt opp samtalene om anerkjennelse av en palestinsk stat. Men han sa ikke noe om når han vil be om en ny avstemning.

– Tette konsultasjoner med ulike regionale organisasjoner og medlemsstater pågår nå, sa Abbas.

Har dempet kravene

For andre år på rad ber dermed palestinernes president FN om å heve Palestinas status. Men han er mer beskjeden i år. I fjor krevde han full status i FN. I år nøyer han seg med å be om observatørstatus – såkalt ikke-medlem-observatør.

I sin tale til FN kalte han det «super-observatør-status».

Abbas har tidligere sagt at han ønsker å utsette avstemningen i FNs hovedforsamling til november, for å unngå at palestinernes ønske om egen stat skaper trøbbel midt under presidentvalget i USA.

Han sa ikke noe i talen om når kravet vil komme. Men det er antatt at forslaget blir overrakt FN helt i slutten av november.

Da han snakket til en gruppe lokale jødiske ledere i et fredsforum i USA i forrige uke, understreket Abbas at han ikke ønsker Israel oppløst, men en tostats-løsning – selv om Palestina ikke ber om full medlemsstats-status nå.

Palestinernes sjefforhandler Saeb Erakat forklarte kravet slik i forrige uke:

– Tilbake på verdenskartet

– Vi vil ha Palestina tilbake på kartet, med grensene fra før 1967, med Øst-Jerusalem som hovedstad, vedtatt av mellom 150 og 170 av FNs medlemsland.

President Abbas møtte utenriksminister Clinton i FN i går.

President Abbas søkte støtte hos utenriksminister Clinton i FN i går.

Foto: Craig Ruttle / Ap

Et eventuelt flertallsvedtak i FNs hovedforsamling er ikke bindene for medlemslandene, bare rådgivende. Skal palestinerne få en reell stat innen FN-systemet, må saken bringes inn for FNs sikkerhetsråd. Der har USA vetorett og vil etter all sannsynlighet bruke den.

De siste fredsforhandlingene mellom palestinere og israelere brøt sammen høsten 2010, da Israel opphevet byggestansen på Vestbredden og startet flere større byggeprosjekter på okkupert palestinsk land.

Netanyahu mot Iran

Israels statsminister Benjamin Netanyahu i FN

Netanyahu var sint på Abbas, men brukte mest tid på Iran.

Foto: Richard Drew / Ap

Israels statsminister Benjamin Netanyahu talte til Hovedforsamlingen like etter Abbas. Han fordømte beskyldningene fra palestinernes president og beskyldte ham for ærekrenkende utsagn. Og understreket sterkt at Israel er kommet for å bli:

– Israelerne er kommet hjem, og det blir aldri aktuelt å gi opp landet vårt, sa Netanyahu, som var mest opptatt av Iran og trusselen landet utgjør mot Israel og verdensfreden.

– Hele verdens framtid er i fare på grunn av Irans opprustning, advarte han.

– Det er ikke noe som skremmer Israel mer enn et Iran med atomvåpen, sa Israels statsminister til FNs hovedforsamling i kveld.

SISTE NYTT

Siste nytt