Hopp til innhold

Skogmafia står for 90 prosent av regnskoghogsten

Opptil 90 prosent av all hogst i regnskogen skjer ulovlig, fastslår FNs miljøprogram UNEP og Interpol i en ny rapport. FN-ekspert etterlyser mer politi.

Brasiliansk politi patruljerer regnskogen

Brasiliansk politi patruljerer regnskogen.

Foto: HO / Afp

Kriminelle nettverk tjener milliarder på utbyttingen.

– Vi kan ikke overlate dette problemet til velmenende organisasjoner og byråkrater. Svaret er mer politi, sier en FN-ekspert til bladet Bistandsaktuelt.

Skogmafia

I den ferske rapporten «Green carbon, black trade» fra FNs miljøprogram (UNEP) og Interpol står det at ulovlig hogst kan stå for så mye som 40 prosent av den årlige avskogingen av tropisk skog.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Satelittbilete av regnskog i Amazonas i to bilete frå 1975 og 2012

Disse satelittbildene viser regnskogen i Amazonas. Det ene er fra 1975, det andre fra 2012.

Foto: NASA

Det er kriminelle som står bak den voldsomme utbyttingen. Ifølge rapporten omsettes ulovlig hugget tømmer for minst 30 milliarder dollar årlig.

Norge har bidratt med 5,5 millioner kroner fra regjeringens klima- og skogsatsing til et internasjonalt politisamarbeid i kampen mot skogmafiaen.

– Det er snakk om enorme pengesummer i denne bransjen. Og mange av de som driver ulovlig hogst er godt organisert. Sist vi var på en operasjon mot ulovlig hogst beslagla vi flere hogstmaskiner og arresterte 7 personer.

Det sier Demetrius Luiz Dos Santos Bernal som er spesialist i jungeloperasjoner i Brasils statlige politi.

Han jobber med å bekjempe narkotikatrafikk og ulovlig hogst i Amazonas.

– Trenger mer politi

Christian Nellemann

– Organisert miljøkriminalitet har eksplodert internasjonalt, mener Christian Nellemann.

Foto: - / AFP

Christian Nellemann, som leder for utrykningsenheten i FNs miljøprogram, mener det er helt nødvendig å sette inn store politiressurser for å få bukt med den kriminelle virksomheten.

– De ti siste årene har aktørene som driver ulovlig tømmerhogst blitt mer og mer profesjonelle. Det er internasjonale kriminelle syndikater som har tatt over plyndringen av regnskogen nå, og de henter ut enorme summer hvert eneste år. I praksis er det fritt fram for de kriminelle, sier Nellemann til Bistandsaktuelt.

Han sier de kriminelle hacker datasentraler for å skaffe seg nødvendige tillatelser og sier han har sett mange tusen forfalskede økosertifiseringer.

– Derfor kan vi ikke overlate skjebnen til verdens regnskoger til velmenende organisasjoner og byråkrater. Dette er blitt så stort at det er en politioppgave nå, sier Nellemann.

SISTE NYTT

Siste nytt