Hopp til innhold

Japanere tør ikke bevege seg utendørs i Kina

Japanere og ansatte ved japanske firmaer i Kina holder seg innendørs i frykt for flere voldelige demonstrasjoner.

Hærverk mot japansk butikk

Demonstranter ramponerte en japansk butikk i Kina lørdag. Nå holder flere stengt i frykt for nye demonstrasjoner.

Foto: STR / Afp

Kinesisk demonstrant

En kinesisk mann tramper på det japanske flagget under en av helgens demonstrasjoner.

Foto: ANTONY DICKSON / Afp

Gjennom helgen har det vært flere voldelige demonstrasjoner i Kina i protest mot at Japan har kjøpt deler av en omstridt øygruppe i Øst-Kinahavet fra en privatperson.

Øygruppen nordvest for Taiwan har store naturressurser, og begge land gjør krav på den.

– Hold dere hjemme

Store japanske selskaper som Canon og Panasonic har stanset virksomheten ved sine fabrikker i Kina som følge av demonstrasjonene.

Panasonic hevder kinesiske ansatte skal ha utført sabotasje ved en av deres fabrikker, og vil holde stengt til midten av uken.

Mandag ble det også kjent at Japans største dagligvarekjede stenger 13 supermarked og 198 kiosker i Kina, melder Reuters. Nyheten førte til at selskapet stupte på børsen.

Også bilprodusentene Toyota og Honda holdt stengt etter at en av deres forretninger ble satt i brann i helgen. Ansatte ble bedt om å holde seg hjemme.

– Jeg går ikke ut i dag og jeg har bedt min kinesiske kjæreste om å være med meg hele dagen i morgen, sier den japanske studenten Sayo Morimote som studerer ved et universitet i Shenzhen.

Den japanske husmoren Kayo Kubo i byen Suzhou sier til Reuters at hun og familien holder seg hjemme av frykt for å bli utsatt for angrep.

– Jeg har aldri sett så mange mennesker. Det var veldig skremmende, sier Kubo med henvisning til massedemonstrasjonene flere steder i landet.

– Alt ligger i Japans hender

En talsmann for det kinesiske utenriksdepartementet sier de vil beskytte japanske innbyggere og eiendommer og ber demonstrantene uttrykke seg på en ordentlig og lovlydig måte.

Talsmann for departementet Hong Lei sa på en pressekonferanse i dag at det nå er opp til Japan å rydde opp og at utviklingen ligger i deres hender.

I helga sendte Kina seks krigsskip til farvannet rundt den omstridte øygruppen som på japansk kalles Senkaku, mens kineserne kjenner den som Diaoyi.

Mandag satte også 1000 kinesiske fiskebåter kursen mot øygruppen og var ventet å komme fram senere på dagen, ifølge den kinesiske avisen Folkets dagblad.

Handelsboikott

USAs forsvarsminister Leon Panetta var i formiddag i møte med Japans statsminister Yoshihiko Noda.

Etter møtet gjentok Panetta at USA ikke vil ta stilling i konflikten, men ber kinesiske myndigheter sørge for å ivareta sikkerheten til japanske borgere og interesser.

– Det er i begge lands interesse at de ivaretar sitt gode forhold og finner en løsning slik at man unngår at situasjonen eskalerer, sier Panetta.

Kina er Japans største handelspartner og Japan er Kinas tredje største. På lederplass i dagens utgave av Folkets dagblad ble det framsatt trussel om handelsboikott av Japan dersom de ikke gir avkall på øygruppen.

SISTE NYTT

Siste nytt