Hopp til innhold

Obama: – Egypt ikke en alliert, men ikke en fiende

Samme dag som rasende demonstranter kastet steiner og flasker mot USAs ambassade i Kairo, kommer Barack Obama med en advarende pekefinger til Egypt.

USAs president Barack Obama

– STORT PROBLEM: – Hvis ikke Egypt viser at de tar ansvar, har vi et stort problem, sier Barack Obama.

Foto: JESSICA RINALDI / Reuters

Tirsdag ble det amerikanske flagget var revet ned fra USAs ambassade og erstattet med et svart, islamsk av steinkastende demonstranter. I dag var de illsinte muslimene tilbake for å vise sin avsky. Bare timer etter at rundt 70 personer var blitt skadd i voldelige opptøyer utenfor ambassaden, lot presidenten seg intervjue.

– USA anser ikke Egypt som en alliert, men heller ikke som en fiende, sier han til den spanske kanalen Telemundo, ifølge nyhetsbyrået AP.

«Et virkelig stort problem»

Demonstrasjonen i Kairo var en av mange i flere land, etter at filmen «Innocence of Muslim» hisset seg på seg muslimer over hele den arabiske verden. Torsdag har det vært protester ved amerikanske ambassader i blant annet Libya, Jemen og Tunisia.

Protest i Kairo mot Muhammed-film

REV NED: Det amerikanske flagget ble revet ned og erstattet med et svart, muslimsk flagg torsdag.

Foto: - / Afp

Fredag kan det bli enda verre. I Egypt har allerede Det muslimske brorskapet, som nå styrer landet, oppfordret til demonstrasjoner over hele Egypt etter fredagsbønnen. Brorskapet overtok makten i vår, etter det første demokratiske valget som har blitt holdt siden dikatoren Hosni Mubarak ble styrtet i fjor.

Obama sier han er innstilt på at Brorskapet må få tid til å etablere sin nyvunne makt og finne sin form, men kommer også med en klar beskjed:

– Hvis egyptiske myndigheter gjør handlinger som viser at de ikke tar ansvar, da har vi et virkelig stort problem.

Presidenten har så langt ikke gjort tiltak rettet mot sine ansatte i Egypt, men i utenfor kysten av Libya er et amerikansk krigsskip på vei. Soldatene skal trygge den amerikanske ambassaden. I tillegg melder CNN at droner nå også settes inn i landet.

Oppfordrer til protester fredag

I denne videoen sees demonstrantene i det de bytter ut det amerikanske flagget ved ambassaden i Sanaa, Jemen

Jemen: Her river de USAs flagg fra ambassaden

Onsdag ble USAs ambassadør i Libya og tre av hans medarbeidere drept i et angrep mot konsulatet i Benghazi. Dronene skal ifølge en anonym tjenestemann som uttaler seg til CNN jakte de som sto bak angrepet, og videreformidle informasjonen til libyske myndigheter.

Torsdag sier libyske myndigheter at man har gjort arrestasjoner og åpnet en ekstern granskning etter angrepet.

– Innenriks- og justisministeriet har startet sin etterforskning og bevissamling, og noen har blitt arrestert, sier viseinnenriksminister, Wanis al-Sharif, til nyhetsbyrået AFP.

I Libya har det også blitt arrangert demonstrasjoner for USA, i protest mot onsdagens dødelige angrep fra en mobb. Det spekuleres i om den religiøse minoriteten salafistene står bak, men libyske myndigheter har så langt ikke kommet med flere detaljer om de pågrepne.

Libya

MOT-PROTEST: Her viser en demonstrant i Libya sin støtte til J. Chris Stevens, som ble drept i angrepet onsdag.

Foto: ESAM OMRAN AL-FETORI / Reuters

Det spekuleres nå i hvem skaperen av filmen som utløste raseriet er. Regissøren opererer under pseudonymet «Sam Bacile», men den virkelige identiteten er så langt ikke bekreftet. Nyhetsbyrået AP peker torsdag på 55 år gamle Nakoula Basseley Nakoula, men selv nekter han. I et intervju med AP sier han at han leder firmaet som har produsert filmen, men benekter at han er regissøren. Han påstår imidlertid at han kjenner vedkommende.

Filmen fremstiller muslimenes profet Mouhammed som en blodtørstig glaning som har sex med unge kvinner. En provokasjon som kan føre til et enda større opprør enn under de såkalte karikaturdemonstrasjonene i 2006, tror forsker Helge Lurås.

– Verre enn karikaturstriden

kairo

TÅREGASSGRANAT: En tåregassgranat lander foran hovedkvarteret til Den arabiske liga torsdag kveld.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

– Demonstrantene har et helt annet spillerom og mye større frihet til å demonstrere nå enn tidligere og myndighetene lytter mer til folket som har mer anti-amerikanske holdninger enn mange av de mer pragmatiske politikerne. Så de vil nok ikke i like stor grad som før slå ned på voldelige demonstrasjoner, sier Lurås til NRK.no.

Utenriksdepartementet har begynt å evakuere sine folk fra Benghazi, men vil ikke kommentere hvorvidt det nå blir aktuelt å skjerpe sikkerheten ved sine ambassader i Midtøsten og Nord-Afrika.

UngUngUnge demonstranter foran USAs ambassade i Sanaa i Jemen der røyken stiger til værs.

Sanaas gater fulle av demonstranter

SISTE NYTT

Siste nytt