Hopp til innhold

– Kirken ligger 200 år på etterskudd

Den tidligere erkebiskopen av Milano skaper rystelser i den katolske kirken - bokstavelig talt fra graven. Han mener kirken er i ferd med å grave sin egen grav - hvis den ikke endrer kurs.

Erkebiskop Carlo Maria Martini

Tidligere kardinal og erkebiskop Carlo Maria Martini lå i helgen på lit de parade i den store katedralen i Milano, der tusenvis av borgere tok avskjed med den populære biskopen.

Foto: OLIVIER MORIN / Afp

I ettermiddag ble kardinal Carlo Maria Martini gravlagt, fra den store katedralen i Milano.

For 10 år siden var han favoritt til å etterfølge pave Johannes Paul II som det mektigste kirkeoverhodet i verden.

Martini ble beskrevet som reformfløyens håp, villig til å tenke nye og liberale tanker.

Men samtidig som paven ble dårligere og dårligere, ble også erkebiskopen og kardinalen rammet av parkinson og valgte å tre tilbake i 2002.

Så i stedet ble det den tyske kardinalen Joseph Ratzinger som ble ny pave, tre år senere.

Ratzinger, nå pave Benedict XVI, blir av liberale kritikere kalt« Guds rottweiler» på grunn av sitt iherdige forsvar av konservative teologiske standpunkter.

Fredag døde Martini, 85 år gammel, og lørdag ble hans siste intervju publisert i den italienske avisen Corriere della Sera.

Der levner kardinalen og erkebiskopen kirken og paven lite ære.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Begravelse av Carlo Maria Martini

Messen for den tidligere erkebiskopen ble holdt i katedralen hvor han hadde sitt virke i mange år.

Foto: STRINGER/ITALY / Reuters

Bakstreversk og umoderne

Martini mener den katolske kirken er bakstreversk, umoderne og helt i utakt med tiden.

– Vi ligger 200 år på etterskudd, sa han.

Han spurte retorisk hva kirken er redd for, når den stritter imot enhver endring og modernisering så kraftig.

Erkebiskop Carlo Maria Martini og pave Benedict XVI

Erkebiskop Carlo Maria Martini og pave Benedict XVI under et møte i 2005. Martini er ikke nådig overfor utviklingen under Benedict.

Foto: POOL / Reuters

Den tidligere erkebiskopen mente blant annet at den katolske kirken må gi slipp på motstanden mot prevensjon og skilsmisser.

Han var også åpen for å akseptere homofile forhold og at kvinner bør kunne bli prester og kardinaler.

– En kvinne som blir forlatt av sin ektemann og som treffer en ny mann som ønsker å ta vare på henne og barna - kirken kan ikke lenger diskriminere slike familier, mente Martini og la til:

– Det er ikke bare kvinnene vi støter fra oss, men også deres barn. På denne måten mister den katolske kirken fremtidige generasjoner.

Han pekte på at kirken er blitt mindre og mindre viktig i folks liv og at dette til dels er deres egen skyld.

Den nåværende paven og hans nærmeste i Vatikanet tviholder fortsatt på motstanden mot skilsmisser og gjengifte. De har også - svært motvillig - åpnet for begrenset bruk av kondom, i tilfeller der det kan hindre spredning av dødelige sykdommer.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Kisten med Carlo Maria Martini

200.000 italienere har de siste dagene vært innom katedralen for å ta avskjed med den populære biskopen, før hele det formelle Italia deltok på messen tidlig mandag kveld.

Foto: STRINGER/ITALY / Reuters

– Pedofiliskandalen forplikter

Biskopen og kardinalen sparte ikke på selvkritikken i sitt siste intervju.

– Vår kultur er blitt umoderne, våre kirker er store og tomme, våre ritualer og prestekjoler er svulstige og høytravende - og det eneste som vokser er byråkratiet, sa Martini.

Han trakk også frem pedofiliskandalene som har ridd den katolske kirken som en mare i det siste tiåret. Han mener skandalene forplikter.

– Kirken må erkjenne sine feil og endre kursen - og det kraftig. Og det må starte på toppen, blant paven og biskopene, mente Martini.

Den katolske kirken har betalt ut millioner i ulike valutaer verden over, etter forlik med ofrene for katolske prester. Like fullt mener mange kritikere at verken paven, Vatikanet, biskoper og prester virkelig har erkjent alvoret og omfanget.

Sakene har ført til at kirken har mistet mye av sin moralske autoritet.

Carlo Maria Martini skal ha fremmet sin bekymring over at kirken han selv tilhørte, ikke makter å følge med i utviklingen både overfor den forrige og nåværende paven.

Presset av Vatikanet?

Martini var en svært populær biskop, og ble i helgen hyllet av både Milanos liberale borgermester Giuliano Pisapia og tusenvis av byborgere som ønsket å vise sin respekt og ta avskjed med ham.

I begravelsen var både nåværende statsminister Mario Monti og tidligere statsminister Romano Prodi til stede foruten resten av det hele formelle Italia. Pave Benedict XVI var derimot ikke på plass, men sendte en av sine fremstående kardinaler.

Borgermester Giuliano Pisapia har selv ertet på seg Vatikanet for å ha gitt homofile par like rettigheter som heterofile ektepar når det gjelder saker lokale myndigheter rår over.

Vatikanet på sin side forsøkte gjennom en artikkel i avisen L'Avvenire, som er nært tilknyttet Vatikanet, å skape et inntrykk av at biskopens kommentarer og meninger var dratt ut av sin sammenheng og tolket feil av Corriere della Sera, som regnes som svært etterrettelig og som er en av Italias ledende dagsaviser.

Ifølge The Independent er det spekulasjoner om at Corriere della Sera først ble presset av Vatikanet til ikke å publisere intervjuet med biskopen i sin nettutgave, noe redaktøren avviser.

Vatikanet er kjent for å ha stor makt og har tidligere tider klart å unngå negativ publisitet på grunn av tette bånd til toppen av det italienske samfunnet.

SISTE NYTT

Siste nytt