Hopp til innhold

– Henrettet ni fanger i Gambia

Minst ni fanger ble henrettet i Gambia natt til fredag, sier Amnesty Internasjonal. Gambias president Yahya Jammeh sa forrige uke at hans mål er å henrette alle dødsdømte fanger i landet.

Gambias president

Gambias president Yahya Jammeh kunngjorde søndag at alle fanger som har fått dødsdom, skal henrettes innen midten av september.

Foto: SEYLLOU / Afp

Amnesty International sier de har mottatt troverdige rapporter om at ni personer ble henrettet torsdag kveld.

Flere personer står i fare for å bli henrettet de kommende dagene, heter det i en uttalelse fra menneskerettsgruppen.

– Disse henrettelsene er et kjempesteg tilbake for Gambia, skriver menneskerettighetsgruppen i en pressemelding fredag kveld.

Henrettelsene har foreløpig ikke blitt bekreftet av andre instanser.

Gambias president Yahya Jammeh kunngjorde sist søndag at alle fanger som har fått dødsdom, skal henrettes innen midten av september.

Selv om det eksakte tall på dødsdømte ikke er oppgitt, har nyhetsbyrået AFP regnet ut at 47 mennesker er dømt til døden siden juli 2010.

En gambisk sikkerhetskilde opplyser at alle de 47 personene som satt på dødscelle, torsdag kveld ble transportert til ett sted.

– Urovekkende uttalelser

Menneskerettsgrupper ber Gambias president Yahya Jammeh om å stanse de planlagte henrettelsene av alle dødsdømte fanger i landet.

– Jammehs uttalelser er sjokkerende og urovekkende. Det lover ikke godt for den allerede forverrede menneskerettssituasjonen i Gambia, sier Banka Manneh, som leder en sammenslutning av menneskerettsgrupper i Gambia.

Han påpeker at mange av dem som sitter på dødscelle, er politiske fanger som ikke har fått rettferdige rettssaker.

– Beklagelig

Norge reagerer også på Jammehs uttalelser og understreker at det er beklagelig at Gambia planlegger å gjenoppta fullbyrdelse av dødsstraff.

– Norge er motstander av alle former for dødsstraff. Vi vil følge opp saken gjennom våre ambassader og er i kontakt med andre engasjerte land om saken, sier statssekretær Gry Larsen (Ap).

SISTE NYTT

Siste nytt