Hopp til innhold

Arbeiderne vender tilbake til gruven

Ifølge gruveselskapet Lonmin er arbeiderne ved den omstridte Marikana-gruven i ferd med må komme tilbake på jobb, etter at selskapet i går gav klar beskjed: møt opp eller få sparken.

Marikana gruven i Sør-Afrika

Eskaleringen av konflikten ved Marikana-gruven har endt som en nasjonal tragedie.

Foto: - / Afp

En representant for selskapet sier til nyhetsbyråene Reuters og AFP at en tredjedel av den samlede arbeidstokken møtte opp til morgenskiftet i dag og at produksjonen i gruven har startet opp igjen.

Ultimatum

Sjelden er et skiftoppmøte fulgt så med argusøyne som ved Marikana, gruven som ligger 10 mil nordvest for Johannesburg.

Siden 10. august har 3000 gruvearbeidere vært i streik med krav om blant annet høyere lønn. Streiken utviklet seg på torsdag til en nasjonal tragedie da 34 av de streikende ble skutt av politiet.

I går ble alle gruvens 25.000 ansatte og 10.000 kontraktsarbeidere beordret tilbake til arbeidet. Hvis de ikke møter opp i henhold til sine vaktplaner, risikerer de å få sparken eller miste kontraktene.

Kravet kom omtrent samtidig som Sør-Afrikas president Jacob Zuma erklærte en ukes landesorg med start fra i dag, i respekt for de døde.

– Våre kolleger ble drept foran øynene våre og Lonmin forlanger at vi skal møte opp på jobb fire dager etter. Ikke tale om, svarte en talsmann for de streikende i går og kalte kravet for «respektløst».

Rundt 1000 av de streikende samlet seg i dag morges utenfor gruven, men uten machetene, skytevåpnene og køllene som har skapt så frykt.

– De kan bare sparke oss, vi vender ikke tilbake. Zuma må stenge ned denne gruven, sa en av gruvearbeiderne til nyhetsbyrået AFP, mens fagforeningslederne drøftet det tøffe utspillet til ledelsen.

I ettermiddag svarte selskapet med å forlenge oppmøtefristen til i morgen, etter drøftelser med fagforeningene.

– På grunn av de tragiske omstendighetene vil ikke de som streiker ulovlig og som ikke møtte opp i dag, bli sparket. Fristen er forlenget med en dag, het det i en uttalelse fra selskapet.

Kritikere har hevdet at selskapets ultimatum bare ville gjøre vondt verre.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Streikende gruvearbeidere ved Marikana-gruven i Sør-Afrika

Gruvearbeidere som valgte å fortsette streiken i dag, har fått forlenget fristen til å gå tilbake til arbeidet til tirsdag.

Foto: STEPHANE DE SAKUTIN / Afp

Omfattende vold

Ifølge Lonmin har mange av selskapets ansatte vært redde for å gå på jobb på grunn av den aggressive stemningen og volden streiken har ført med seg. Mange er også fysisk blitt nektet adgang til området av sine streikende kolleger.

De 3000 streikende tilhører to rivaliserende fagforeninger og disse har vært i klammeri med hverandre i tillegg til konfrontasjoner med selskapets vaktmannskaper og politiet.

10 personer hadde allerede mistet livet før politiet fyrte løs på torsdag, en fagforeningsrepresentant ble blant annet brutalt hakket ihjel.

Lonmin forteller at de fikk forsikringer fra politiet om at det var trygt å komme til gruven og at de har formidlet dette til en rekke av sine ansatte.

En representant for selskapet understreker til BBC at hvis politiet anser situasjonen for utrygg, vil de respektere det og be de ansatte om å holde seg borte.

Politiet har stasjonert flere hundre politifolk i området, men holdt en lav profil i dag.

Ledelsen i Lonmin på sin side har vært i møte med regjeringen, hvor utpekte statsråder har fått ansvaret med å bistå de dreptes familier.

Granskingskommisjonen som president Zuma har utnevnt, er også ventet til gruveområdet for å starte undersøkelsene av hva som egentlig utløste politiets skyting på torsdag.

Minst 18 personer ble drept da opprørspoliti torsdag skjøt mot streikende gruvearbeidere i Sør-Afrika, ifølge øyenvitner.

Sørafrikansk politi fyrte løs mot streikende gruvearbeidere.

Krangler med hverandre

Konflikten ved Marikana-gruven startet da den nystartede fagforeningen Association of Mineworkers and Construction Union (AMCU) krevde en tredobling av månedslønnen, fra 4000 til 12.000 rand.

AMCU beskyldte også mektige National Union of Mineworkers (NUM) for å være mer opptatt av politikk og personlig berikelse enn å ivareta interessene til vanlige gruvearbeidere.

NUM har på kort tid mistet mange medlemmer til radikale AMCU, noe som fikk konflikten ved Marikana-gruven til å eksplodere i krangel mellom de to fagforeningene i tillegg til lønnskravene.

Medlemmer fra de to ulike fagforeningene gikk løs på hverandre med macheter og kjepper med flere døde som resultat.

En talsmann for National Union of Mineworkers sier at flere av deres medlemmer har valgt å vende tilbake til arbeidet.

Ansatte som ikke har vært i streik har siden konflikten startet mottatt lønn fra selskapet selv om de heller ikke har vært på arbeid både før og etter selskapet i forrige uke besluttet å stenge ned produksjonen etter de første drapene.

– Hva som har hendt er en tragedie, og sinnet og smerten den har ført med seg vil ta tid å lege. Men de som representerer størsteparten av våre ansatte, har vært klare på at vi er nødt til å vende tilbake til normalen selv om vi går gjennom denne prosessen, sier selskapets visepresident Mark Munroe.

– Svært mange familiers levebrød er avhengige av Lonmin, det samme er lokalsamfunnet, med drift av helsetjenester, skoler og vannforsyning.

Synker på børsene

Lonmin er notert på børsene i London og Johannesburg og der synker aksjene for sjette dagen på rad.

Prisene på platina har derimot gått opp de siste ukene, gitt at Lonmin har måttet stenge ned produksjonen i Marikanan og ikke vil nå produksjonsmålet for 2012.

Selskapet er heller ikke alene om å oppleve uro og streiker, noe som fører prisene oppover.

SISTE NYTT

Siste nytt