Hopp til innhold

Ny statsminister i Syria

Syrias president Bashar al-Assad har utpekt Wael al-Halki som landet nye statsminister, etter at forgjengeren Riyad Hijab hoppet av og flyktet fra landet.

Syrias nye statsminister Wael al-Halki

Helseminister Wael al-Halki er forfremmet til statsminister i Syria.

Foto: KHALED AL-HARIRI / Reuters

Syrias tidligere statsminister, Riyad Hijab, valgte å gå over til opprørerne etter kun to måneder i statsministerstolen.

Hijab kunngjorde avhoppingen etter at han og familien hadde klart å ta seg ut av landet. De skal ha fått hjelp til flukten av opposisjonsgrupper og Den frie syriske hæren.

Den jordanske regjeringen bekreftet offisielt i går kveld at Hijab befinner seg i Jordan.

Ifølge informasjonsministeren ankom den syriske eksstatsministeren landet onsdag morgen mens diplomatiske kilder opplyser at han og familien har vært i Jordan siden mandag.

Hijab er den høyest plasserte personen som hittil har hoppet av fra president Bashar al-Assads regime.

Sunnimuslim etterfølger sunnimuslim

I dag meldte syrisk statlig media at Assad har utpekt helseminister Wael al-Halki som ny statsminister.

Al-Halki kommer fra Deraa, hvor de i utgangspunktet fredelige protestene mot regimet startet i fjor, inspirert av begivenhetene i Egypt og Tunisia.

I likhet med sin forgjenger er også al-Halki sunnimuslim, noe som trolig gjør at helseministeren var et bevisst valg av Bashar al-Assad og kretsen rundt ham som egentlig bestemmer alt i Syria.

Konflikten i landet har utviklet seg fra å være et krav om større frihet og politiske reformer til å bli et bittert og blodig oppgjør mellom den sunnimuslimske majoriteten og den alawittiske minoriteten, som al-Assad familien tilhører.

Internasjonale eksperter med innsikt i Syria mener valget av al-Halki er ment å tilfredsstille sunnimuslimer i Damaskus-området som fortsatt forholder seg passive til opprøret.

Men selv statsministerposten regnes for å være perifer i forhold til den reelle maktutøvelsen, derfor regnes avhoppingen av Riyad Hijab mest som et prestisjenederlag bortsett fra at han også var mangeårig medlem av Baath-partiet med høytstående posisjoner.

Også utenriksminister Walid Muallem er sunni, men han har visstnok aldri hatt særlig innflytelse utover å være et «kontaktpunkt» mot utlandet.

Derimot har Ali Mamluk, nyutnevnt sjef for en av landets mange etterretningsgrener og den erfarne militære etterretningsagenten Rustom Ghazal, større innflytelse.

Også de er sunnimuslimer i et sikkerhetsapparat som er dominert av alawitter siden den daværende obersten Hafez al-Assad tok makten i 1970, men er fortsatt lojale mot Assad.

Forfølger leger

Wael al-Halki som er utdannet lege og har vært president i det syriske legeforbundet har i posisjonen som helseminister vært i diskusjoner med ulike FN-sjefer om forpliktelsen et regime har til å sørge for medisinsk hjelp til sivile og sårede under væpnede konflikter.

Regimet beskyldes for å forfølge leger og hjelpepersonell som forsøker å hjelpe, uansett side.

De syriske lederne skal også være lite lydhøre for den internasjonale kritikken av at de sender inn stridsvogner og kamphelikoptre for å slå ned sivile protester.