Hopp til innhold

Salmonellasmittet kjøtt kalles tilbake i Sverige

Det svenske dagligvarekonsernet Axfood kaller tilbake ulike typer svinekjøtt i Sverige etter at det ble oppdaget salmonella under en rutineundersøkelse.

Svinekjøtt

Salmonella ble oppdaget i svinekjøtt i Sverige. Kjøttet er importert fra Danmark og sendt til butikker over hele landet.

Foto: JES AZNAR / AFP

Det er blant annet kjøttdeig, svinekam og koteletter som kalles tilbake, melder Aftonbladet.

Varene har blitt solgt i butikkene Willys, Hemköp, Prisextra og Tempo.

Foreløpig har ingen sykdomstilfeller blitt rapportert.

Kjøtt fra Danmark

Ifølge pressesjef ved Axfood, Ingmar Kroon, dreier dette seg om to tonn kjøtt importert fra Danmark.

– Det vi har fått inn har blitt sendt til butikker over hele landet, men vi vet ikke hvor mye som har blitt solgt. Dessuten er det bare en del av kjøttet som er smittet, sier han.

Kroon sier at de foreløpig ikke vet om noen har blitt syk.

– Jeg har ikke fått rapporter om det, men det tar noen dager innen vi vet det med sikkerhet.

Tredje gang i år

Tidligere i juni tilbakekalte Axfood ett parti med hamburgere og i februar ett parti med kjøttdeig av samme årsak. Begge hadde Danmark som opprinnelsesland. Kroon mener at de som handler kjøtt i Sverige ikke behøver å være mer urolige når det kjøper importert kjøtt fremfor svenskprodusert.

– Det ser kanskje ille ut, men Danmark er ikke dårlige på håndteringen internasjonalt sett. Vi bør ikke dra forhastede slutninger om dansk kjøtt. Salmonella har blitt funnet i svensk kjøtt også, sier han.

– Nå er disse nye partiene marinerte, og vi må se på om salmonellaen er i kjøttet eller marinaden.

Må ødelegges

Kunder som har kjøpt varene oppfordres til å levere dem tilbake til butikkene, ettersom de ikke kan kastes i søppeldunken.

– Det er strenge regler når det gjelder salmonella. Det må håndteres med den største forsiktighet. Man må levere det inn slik at det kan ødelegges. Det må brennes, sier Kroon.

SISTE NYTT

Siste nytt