Hopp til innhold

Store skogbranner herjer over Europa

Tusenvis av brannmenn kjemper for å få bukt med brannene som sprer seg i Europa.

De siste dagene har flere store skogbranner brutt ut i Europa. Minst fem personer har dødd, og flere tusen har blitt evakuert på grunn av brannene

VIDEO: Europa står i brann

De siste dagene har flere store skogbranner brutt ut i Europa. Minst fem personer har dødd, og flere tusen har blitt evakuert på grunn av brannene som har rammet Spania, Hellas, Kroatia og Portugal.

Den tørre våren og sommeren har gjort at skogbrannfaren har vært svært stor i Europa. I tillegg har det vært sterk vind, som både sprer brannen og gjør slukningsarbeidet vanskelig.

Brannmann døde i Kroatia

Spania brann

Brannmannskapene kjemper mot den store og ødeleggende skogbrannen i Spania.

Foto: RAYMOND ROIG / Afp

Over 1.500 turister ble mandag evakuert da flere skogbranner herjet langs Kroatias adriaterhavskyst, og en 45 år gammel brannmann døde under slukningsarbeidet.

Sterk vind gjorde det umulig å ta i bruk helikoptere med vannforsyninger. Politiet mistenker at brannen kan være påtent.

– Situasjonen er veldig vanskelig. Vi gjør alt vi kan for å beskytte folks liv og hjemmene deres, sa innenriksminister Ranko Ostojic.

Befinner du deg i nærheten av en av brannene? Kontakt NRK.nos journalist.

Spania har blitt hardest rammet, med flere store branner. Spanias innenriksminister har varslet om aller høyeste grad av skogbrannfare i store deler av landet. Over 2000 personer måtte evakueres på ferieøya Tenerife forrige uke.

Artikkelen fortsetter etter bildet.

Skogbrann i Kroatia

Over 1.500 turister ble evakuert i Kroatia, og en brannmann døde under slukningsarbeidet. Mange land i Europa sliter med skogbranner denne sommeren.

Foto: - / Afp

Fortsatt ikke kontroll i Spania

Fortsatt sliter brannmannskapene med å slukke den store skogbrannen som startet nordøst i landet søndag. Det første døgnet spredde den seg med seks kilometer i timen, og flammene har slukt 13.000 hektar. Fire personer omkom i brannen.

Mange store veier er stengt, store områder er evakuert, og i 17 byer i området rundt brannen har innbyggerne fått beskjed om å holde seg innendørs.

Artikkelen fortsetter etter bildet.

Skogbrann i Spania

Brannene har slukt store mengder skog i Spania.

Foto: STRINGER/SPAIN / Reuters

En rekke store skogbranner

I Romania har det startet flere skogbranner, som dekker 115 hektar tilsammen og rammer ti fylker. Bucegi-fjellet skal være rammet, og det er vanskelig å komme til for å få slukket flammene. Rett ved ligger nasjonalreservatet Prahovean Steep. Reservatet har nasjonal og europeisk verdi.

Det blusset også opp flere store branner i Portugal. Både på fastlandet, langs Agarvekysten, og på øya Madeira har brannmannskapene slitt med å få bukt med flammene, men de skal nå være under kontroll.

Alle stedene er populære turistområder.

På øya Madeira herjet skogbrannen i over en uke før den i går kom under kontroll. Mange har måttet evakueres. Luís Neri, sjef for Madeiras sivilforsvar, sier at det er gode grunner til å tro at brannene var påtent. Politiet har arrestert en mistenkt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Brann i Portugal

En mann rømmer fra flammene som nærmer seg bebyggelsen på Madeira.

Foto: MIGUEL RIOPA / Afp

Mange evakuert

I Tavira på Algarve-kysten klarte de å slukke brannen søndag, etter at 1.400 brannmenn hadde kjempet mot flammene i 50 timer. En tredjedel av Tavira ble dekket av brannen.

På ferieøya Sardinia bredte det seg en skogbrann forrige uke. Rundt 800 mennesker ble evakuert.

Det var også en skogbrann like ved Athen. En sommerleir for barn ble evakuert. Brannen var en av flere som har herjet i Hellas denne sommeren.

Brann i Hellas

En mann forsøker å slukke brannen ved byen Keratea sør for Athen forrige uke.

Foto: JOHN KOLESIDIS / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt