Hopp til innhold

– Syria vil bruke kjemiske våpen kun ved invasjon fra utlandet

Det syriske regimet vil kun bruke sine kjemiske våpen hvis de blir angrepet av en utenlandsk makt, og aldri mot sine egne borgere, uansett krise.

Talsmann for syrisk UD Jihad Makdissi

Talsmann for det syriske utenriksdepartementet Jihad Makdissi.

Foto: Anonymous / Ap

– Lageret med kjemiske våpnene er trygt bevart, og vil kun bli benyttet hvis det kommer et utenlandsk angrep mot Syria, sa talsmann for det syriske utenriksdepartementet Jihad Makdissi under en pressekonferanse i Damaskus i formiddag.

Det er første gang regimet offentlig innrømmer at landet besitter et arsenal av kjemiske- og biologiske våpen, som antas å være blant verdens største.

Stor frykt internasjonalt

Det har vært internasjonale bekymringer over hvor Syrias lager med ukonvensjonelle våpen befinner seg, og frykt for at det skal havne i uvedkommendes hender, inkludert noen av de væpnede opprørsgruppene med bånd til Al Qaida.

Det har også vært spekulasjoner om regimet kommer til å bli så desperat at de vil ta i bruk våpnene for å bevare sin egen maktposisjon.

Makdissi forsikret i dag at regimet fortsatt har full kontroll med våpenarsenalet, at det voktes av den syriske hæren og at våpnene aldri vil bli brukt «innenfor» Syria, mot den syriske befolkningen.

– Syria vil aldri, og jeg gjentar aldri, bruke sine kjemiske våpen eller andre ukonvensjonelle våpen mot sivile, uansett hva som skjer, sa Jihad Makdissi.

Det har vært antatt at landet gjennom flere tiår har skaffet seg nerverammende stridsgasser, som eksempelvis sennepsgass, cyanid og sarin. Landet har trolig også Scud-missiler som er designet for å skyte ut og spre dødelige kjemikalier.

Sarin kan eksempelvis brukes både som gass eller til å forgifte vannforsyninger, fordi det er tyngre enn luft, men kan vanskelig kontrolleres når det brukes som et våpen mot en folkemengde.

Kriseplan hvis regimet faller

USA slo i går fast at det internasjonale samfunnet vil holde enhver som «gir ordre om bruk av eller tilgang til kjemiske eller biologiske våpen» personlig ansvarlig. Amerikanske diplomater har gjentatte ganger gjort det klart overfor Syria at landet har en plikt til å beskytte lagrene.

Syria er en av åtte stater som ikke har signert konvensjonen om forbud mot kjemiske fra 1997. Konvensjonen setter et totalforbud mot kjemivåpen og pålegger ødeleggelse av de gjenværende lagre av disse våpnene.

Landet er heller ikke medlem av Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons. Organisasjonen skriver på sine hjemmesider at den er bekymret over landets våpenlagre.

Amerikanske og jordanske myndigheter har sammen jobbet med en plan om å sikre de kjemiske våpnene dersom Assads regime faller.

Amerikansk etterretning meldte for noen uker siden at det syriske forsvaret var i ferd med å flytte arsenalet, uten at regimet var villig til kommentere dette.

I realiteten er det lite det internasjonale samfunnet vet om våpenarsenalet til Syria.

Den syriske generalen Yair Naveh sa i juni at landet har det største lageret av kjemiske våpen i verden.

Ifølge en rapport fra Centre of Strategic and International Studies (CSIS) har Syria fått utstyr og hjelp av Iran i til å bygge opp produksjonen av disse våpnene.

Det har versert rykter om at kjemiske våpen er tatt i bruk for å ramme opprørerne, blant annet fra avhoppede offiserer og diplomater, men dette er ikke bekreftet.

– Avskyelig å true med kjemiske våpen

USA og EU reagerer kraftig på at regimet i Syria truer med kjemiske våpen hvis utlendinger griper inn i borgerkrigen i landet.
– De burde ikke tenke så mye som et sekund på å bruke kjemiske våpen, sier George Little, pressetalsmann for det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon.

Tysklands utenriksminister Guido Westerwelle kaller trusselen «avskyelig», og hans britiske kollega William Hague understreker at denne typen masseødeleggelsesvåpen aldri kan aksepteres.
– Det er uakseptabelt å si at de vil bruke kjemiske våpen, uavhengig av omstendighetene, sier Hauge.

Regimet i Syria innrømmet mandag for første gang at det har biologiske og kjemiske våpen, ifølge nyhetsbyrået Reuters.
Ifølge det syriske utenriksdepartementet vil kjemiske våpen ikke bli brukt for å knuse opprørerne i landet. Men de kan bli brukt dersom andre land griper inn i borgerkrigen.
– At de tror de er offer for utenlandsk aggresjon, er typisk for vrangforestillingene til dette regimet, sier William Hague, og legger til at det er det syriske folket selv som har gjort opprør

Avslår asyl

Talsmannen for utenriksdepartementet avslo i dag også – på president Bashar al-Assads vegne – tilbudet fra Den arabiske liga om fritt leide for presidenten ut av landet og garantert asyl i et av landene i regionen.

Den arabiske liga bad i går kveld om at al-Bashar nå kaster kortene og går av, for å spare den syriske befolkningen for ytterligere blodbad.

– Vi beklager at Den arabiske liga har sunket til dette nivået når det gjelder ett av sine medlemsland. Denne beslutningen (om at presidenten skal trekke seg red.anm.) er kun opp til det syriske folket, som er de eneste som kan avgjøre skjebnen til sin egen regjering.

Makdissi la til at «sikkerhetssituasjonen» i hovedstaden Damaskus er forbedret og at alt vil være normalt i løpet av få dager. Det har de siste dagene vært harde kamper inne i hovedstaden.

SISTE NYTT

Siste nytt