Hopp til innhold

– Regimet vil kjempe til siste slutt

– President Bashar al-Assad og resten av det syriske regimet vet de kommer til å tape hvis det blir frie valg og demokrati. Derfor vil de kjempe til siste slutt, selv om de nå slåss med ryggen mot veggen, sier Midtøsten-forsker Lars Gule.

Syriske soldater i bydelen Mezze i Damaskus

Syriske soldater inntok på søndag bydelen Mezze i Damaskus.

Foto: - / Afp

De siste 48 timene har det vært harde kamper mellom regimet og opprørstyrkene både i hovedstaden Damaskus og i den nest største byen i landet, Aleppo.

I Damaskus har kampene foregått langt inne i den velstående bydelen Mezze, hvor flere ambassader har tilhold.

Søndag morgen satte regimet inn kamphelikoptre og stridsvogner, etter at den væpnede opposisjonen maktet å tilrive seg kontroll over stadig flere bydeler.

Presidenten selv og hans familie skal fortsatt befinne seg i hovedstaden, etter rykter i forrige uke om at han hadde forlatt hovedstaden etter angrepet som drepte tre av hans nærmeste medarbeidere.

President Bashar al-Assad og stabssjef Ali Abdullah Ayub

President Bashar al-Assad hilser på hærens nye stabssjef Ali Abdullah Ayub.

Foto: HO / Afp

Syrisk statlig TV viste i går bilder av al-Assad mens han hilste på hærens nye stabssjef Ali Abdullah Ayub.

Den arabiske liga bad i går kveld presidenten om å ta «den modige beslutningen om å gå av».

Mange av nabolandene mener nå regimets dager er talte, særlig etter at opposisjonen maktet å ramme den innerste kretsen av regimet.

Også Iran, som de seneste årene har hatt et nært forhold til al-Assad, skal ha begynt å sondere om det finnes folk innenfor regimet som ikke har fullt så mye blod på hendene som presidenten og hans nærmeste, som kan lede landet i en overgangsperiode.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Stridsvogner i bydelen Mezza

Stridsvogner inntok søndag den velstående bydelen Mezza i Damaskus.

Foto: HANDOUT / Reuters

Vet de vil tape

Den norske Midtøsten-forskeren Lars Gule ved Høgskolen i Oslo mener opposisjonen har styrket seg kraftig den siste tiden.

– Det at den væpnede opposisjonen har lykkes med å gjennomføre flere angrep på samme tid inne i Damaskus, indikerer en økende sofistikert organisering av opposisjonen, sier Gule til NRK.

Lars Gule

Midtøsten-forsker Lars Gule.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Til sammen har 24 generaler desertert. En lang rekke av disse har sluttet seg til Den frie syriske armé og bidrar nok med sin kompetanse til å styrke den væpnede opposisjonen.

– Vi må også anta at våpenstrømmen, ressursene og pengene fra utenlandske grupperinger og statene som støtter opposisjonen bare vil øke, sier Gule.

Han påpeker at dette gir president Bashar al-Assad enda mindre handlingsrom til å klare å slå ned opprøret fra egen befolkning.

– Handlingsrommet har vært lite lenge. Alt snakket om overgangsregjering, vei mot demokrati og lignende er ganske illusorisk. Regimet vet de vil tape i frie valg og dersom opposisjonen får noe de skulle ha sagt.

– Og med forbrytelsene som syrerne mener at regimet har stått bak, ikke minst det siste året, vet de at det er kroken på døra. Det gjør at de slåss med ryggen mot veggen, sier Lars Gule.

Kommer til å slåss lenge

Den arabiske liga sier at den vil bidra til at Assad får fritt leide ut av Syria og medlemsland i organisasjonen sier de er villige til å gi presidenten og hans familie asyl.

Det tilbudet ble kontant avslått av en talsmann for det syriske utenriksdepartementet, på vegne av presidenten.

– Vi beklager at Den arabiske liga har sunket til dette nivået når det gjelder ett av sine medlemsland. Denne beslutningen (om at presidenten skal trekke seg red.anm.) er kun opp til det syriske folket, som er de eneste som kan avgjøre skjebnen til sin egen regjering, sa talsmannen Jihad Makdissi på en pressekonferanse i Damaskus mandag formiddag.

– Hvis landene som hadde møte i Doha er så bekymret for nye blodbad, burde de slutte å støtte opprørerne med våpen, slutte med oppfordningen til oppvigleriet og propagandaen, sa Makdissi videre og kalte anmodningen «hyklersk».

Makdissi forsikret også at landets store arsenal av kjemiske og biologiske våpen fortsatt er under kontroll av den syriske hæren og at det aldri vil bli brukt mot landets innbyggere, uansett hva som skjer.

Den norske Midtøsten-forskeren tror presidenten og regimet kommer til å kjempe lenge.

– Fortsatt har landets væpnede styrker stor slagkraft. Og vi har sett at regimet i større grad har begynt å bruke de tyngre våpnene, inkludert kamphelikoptre som har stor slagkraft. Så dette vil fortsatt vare ved, tror Gule.

Vil søke tilflukt blant sine egne

Heller ikke andre internasjonale forskere tror Assad har tenkt å gi seg med det første.

Analytikeren Fabrice Balanche ved Paris-baserte Mediterranean and Middle East Studies and Research Group sa til nyhetsbyrået AFP i går at det viktigste for president Assad er å beholde kontrollen i Damaskus.

– Så lenge han gjør det, kontrollerer han også statsapparatet og har dermed legitim makt, sa Balanche.

Andre Syria-eksperter tror at Assad, hvis Damaskus faller, vil søke tilflukt i alawittenes bastioner heller enn å flykte utenlands.

De ledene personene i regimet med noen unntak tilhører den alawittiske minoriteten. Alawittenes kjerneområder er nordvest i landet, som inkluderer fjellendte områder samt kystbyene Latakia og Tartus.

– Det er fullt mulig at Assad vil føre en desperat kamp herfra. Kampene kan vare i flere måneder, sier Midtøsten-analytikeren Joseph Bahout ved Institute for Political Studies i Paris til AFP.

Regimet skal ha lagret tonnevis med våpen i disse områdene.

Andre tror at Assad til slutt kan bli styrtet av sine egne.

– Alawittene kan komme til å stemple ham som en leder som ikke klarte å beskytte dem, og som dermed bør ofres, sa Fabrice Balanche.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Den frie syriske hæren under protest nær Idlib

Unge soldater i Den frie syriske hæren bevitner en under protest i Sermada, nær Idlib. Tross stor fare fortsetter vanlige folk sine protester mot regimet.

Foto: HANDOUT / Reuters

Problemer med å få ta i pengene

EUs utenriksministre vedtok på et møte i dag morges den 17. runde med sanksjoner mot det syriske regimet.

129 personer og 49 selskaper er allerede svartelistet av EU, og har fått sine bankkonti i europeiske banker frosset. I dag ble ytterligere 26 personer og 3 selskaper med tette bånd til regimet føyet til listen.

Ifølge den britiske avisen The Guardian er president Bashar al-Assad og hans familie god for milliarder av kroner. Assad-familien har styrt Syria i over 40 år. Også den innerste kretsen rundt familien er blitt godt belønnet.

Ifølge internasjonale eksperter eier Assad-familien og kretsen rundt 60-70 prosent av alle faste eiendommer og større verdier i i Syria.

Millionbeløpene på nå fryste kontoer i britiske banker utgjør bare en brøkdel av formuene, som skal være spredt mellom Russland, Hongkong og en rekke mindre land med lavt skattenivå.

Et mylder av selskaper og stiftelser er ment å skjule eiendommer som tilhører folk i det syriske regimet.

Men flykter de fra Syria kan det være problematisk å få tak i deler av formuen og ikke minst omsatt den i kontanter.

EU vedtok også inspeksjoner av alle fly og skip som mistenkes for å frakte våpen til Syria, et ledd i forsøket på å hindre at regimet får nye våpenforsyninger.

SISTE NYTT

Siste nytt