Hopp til innhold

Konflikten i Syria dramatisk endret

– Vi har startet operasjon «Vulkan Damaskus». Nå er det ingen vei tilbake, sier talsmannen for Den frie syriske armé, oberst Saadeddine.

Røyk over Damaskus

Røyken har ligget over Damaskus med jevne mellomrom gjennom denne uka.

Foto: Ap

Granatkaster i Damaskus

Et medlem av FSA med en granatkaster i Saqba, Damaskus fredag.

Foto: Afp

Denne ukas kamper i Damaskus har endret konflikten i Syria dramatisk. Fredag kveld kjempet opprørssoldater mot regjeringstro soldater i Damskus' gater for sjette dag på rad.

– Og vi har bare så vidt begynt, sier oberst Saadeddine.

Krigen kom til Damaskus

Mange av hovedstadens 1,7 millioner innbyggere har denne uka følt konflikten på kroppen for første gang. Og i dag viste statlig syrisk TV for første gang kamper mellom regjeringsstyrker og opprørere i sentrum av Damaskus.

Det har ført til en rekordstrøm av flyktninger ut av hovedstaden og over grensene til Libanon, Tyrkia og Irak - med fly, busser og biler.

Ifølge opprørshæren Den frie syriske armé (FSA) er 2500 militssoldater fra hele landet satt inn i kampen om Damaskus - i det talsmann oberst Qassem Saadeddine sier er en lenge planlagt offensiv for å frigjøre hovedstaden.

President Al-Assad har svart med å sende soldater fra grensen til Israel inn i hovedstaden for å slå opprørerne tilbake.

Selv om kampene pågår i sentrum og i forstedene og langt fra er over, har familien Assad aldri vært nærmere nederlaget i løpet av 16 måneder med aksjoner enn nå.

Svart røyk over byen

Inntil denne uka har president al-Assad lykkes relativt godt i å skjerme hovedstaden og sitt eget hovedkvarter fra de voldsomme og blodige kampene som har rammet andre byer i landet.

I motsetning til resten av Syria har universiteter og skoler kunnet holdes åpne, trafikken har gått som normalt og butikkene har kunnet drive som vanlig - alt mens stridsvogner og granater har lagt deler av de andre byene i ruiner.

Men nå stiger det svart røyk over Damaskus daglig, og skyting og eksplosjoner kan høres rundt i byen. Elektrisitet og vannforsyning er brutt flere steder - det kan være alvorlig når temperaturen ligger i overkant av 40 grader, som i dag.

Opprørssoldater gjemmer seg i trange smug og bakgater, der pansrede kjøretøy og stridsvogner ikke kan nå dem, og driver geriljakrig derfra.

Hardt slag for Assad

Da Assads mest betrodde menn, under ledelse av hans svoger, hold krisemøte i sikkerhetshovedkvarteret onsdag, eksploderte en bombe og svogeren, forsvarsministeren, en annen general samt etterretningssjefen ble drept. Innenriksministeren ble såret.

Det harde slaget må ha sjokkert presidenten alvorlig. Det tok et døgn før han viste seg på TV, og han overlot til sine medarbeidere å fortelle hva som var hendt, og love gjengjeldelse.

Opprørerne mente at han hadde forlatt hovedstaden og tatt tilflukt i en kystby. Det ble aldri bekreftet, og det er ikke kjent hvor han og familien befinner seg idet helgen starter.

I går, etter fire dagers kamper, var de så nær Assads presidentpalass at de kunne ses og høres derfra.

Regjeringsstyrkene gikk i dag til en kraftig motoffensiv, med helikoptere og stridsvogner.

Også ved flere grenseposter mot Irak ble det meldt om eksplosjoner og skyting da regjeringstro soldater forsøkte å ta dem tilbake fra opprørerne. Men fortsatt skal opprørerne holde grensepostene mot Tyrkia og Irak - i realiteten kontrollerer de for første gang Syrias grenser.

Første dag av Ramadan

I dag meldes det også at regjeringssoldater har begynt å rette antiluftskyts mot bygninger i forstedene i stedet mot himmelen. Kamphelikoptere og artilleri har skutt mot Damaskus gjennom hele fredagen.

Krigen er kommet til bydelen Midan i Damaskus

Alle Damaskus' innbyggere har denne uka følt krigen på kroppen. I bydelen Midan står utbrente bilvrak etter harde kamper. (Bildet er tatt på en offisiell rundtur).

Foto: Reuters

Politihovedkvarteret for Damaskus-provinsen – som er en stor bygning – ble inntatt og satt i brann. Innbyggerne forteller om gater strødd med lik.

Idet muslimenes hellige måned Ramadan startet, led opprørerne et nederlag i hovedstaden. Under tungt bombardement måtte de trekke seg ut av det sentrale Midan-distriktet.

– Det er en taktisk tilbaketrekking. Vi er fortsatt i Damaskus, sier opprørskommandant Abu Omar til nyhetsbyrået Reuters.

Også sent i kveld meldes det om skuddveksling og eksplosjoner i Damaskus, en av de byene i verden som har vært lengst sammenhengende bebodd.

En stridsvogn til regjeringsstyrkene i Damaskus 20. juli

Kampene er nå fullt synlige i Syrias hovedstad.

Foto: Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt