Hopp til innhold

Dagen før dagen i Libya

I over 40 år ble Libya styrt med jernhånd av én mann med en grønn bok. Lørdag går folket til urnene for å velge dem som skal skrive landets nye demokratiske grunnlov.

LIBYA-ELECTIONS/BUSINESS A man looks at an election campaign poster of Idriss Lagha, a candidate running for Libya's National Congress election, in Benghazi

I Libyas nest største by Benghazi har Idriss Lagha kastet seg inn i kampen om politisk makt. Nå skuer han ned på velgerne fra plakater over hele byen. Etter 40 år med Muammar Gaddafis grønne bok i førersetet ser folket frem til frie valg på lørdag.

Foto: ESAM OMRAN AL-FETORI / Reuters

Sigurd Falkenberg Mikkelsen i Libya
Foto: Hallvard Sandberg / NRK

I en stille sidegate i Libyas nest største by Benghazi, revolusjonens arnested, sitter en gruppe gamle menn. Alle er født før Muammar Gaddafi kom til makten og vet å sette pris på morgendagens valg.

– Politikerne våre var uvalgte uten legitimitet i 42 år. Nå har vi muligheten til å gi dem det, sier pensjonisten Ali Muhammed.

Konkurrerer med Brorskapet

Førstekandidaten til partiet National Front Party, Ibrahim Sahad, er en av dem de kan stemme på. Han er en moderat muslim som ønsker å åpne opp for en friere økonomi, i motsetning til det konservative muslimske brorskapet i landet.

Ibrahim Sahad

Førstekandidaten til partiet National Front Party, Ibrahim Sahad, er en av favorittene i Benghazi.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

– Brorskapet konkurrer med oss. Jeg tror ikke at de eller noen andre får et klart flertall, men jeg tror at vi vil gjøre det bedre. Folk husker fortsatt deres rolle med Saif al Islam og Gaddafi. De forsøker å ta all makt, slik de også gjorde i overgangsrådet, men de vil ikke få den rollen her som de har i Egypt, sier Ibrahim Sahad.

Han mener det ville vært bedre om Egypt hadde en president som verken hørte til militæret eller brorskapet.

Importerte dyr fra hele verden

Ali Muhammed er stamgjest på kafeen hvor han og kameratene møtes for å diskutere, drikke sørpetykk tyrkisk kaffe og røyke vannpipe. Allerede som 19-åring begynte han i jobben som han skulle ha til han ble pensjonist. Jobben med saueimport på flyplassen.

– Vi fikk dyr fra hele verden, men mest fra Europa, forteller Muhammed.

På lokalradioen i Benghazi sendes endeløse presentasjoner av kandidatene. De formidler hva de står for, hvilken jobb de har og hva de har studert.

Bakgrunn er viktig i et land som ikke brydde seg om å utdanne egen befolkningen under Gadaffis diktatur, til tross for landets store oljerikdommer.

Ali Muhammed

Som 19-åring begynte Ali Muhammed å jobbe med saueimport på flyplassen. Det fortsatte han med helt til han ble pensjonist. Nå gleder han seg til å delta i landets første valg på flere tiår.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

Valgkommisjonen har godkjent 2501 uavhengige kandidater og 1206 kandidater på tilsammen 142 partilister. De kjemper om 200 plasser i den lovgivende forsamlingen. 120 seter er avsatt til uavhengige kandidatene og 80 til kandidater på partilister. I Benghazi alene deltar nær 300 enkeltkandidater.

For Ali Mohammed er valget likevel enkelt. Han vil stemme på lokale kandidater som han kjenner godt.

– De vi skal velge kommer fra Benghazi. Vi kjenner dem fra før og vil ikke stemme på noen vi ikke vet hvem er, sier han.

Sharia vil stå i fokus

Libya valg

Valgplakater er også å finne på stamkafeen til Ali Muhammed. Store valgplakater i alle regnbuens farger er slått opp på husvegger, skoler, supermarkeder og broer rundt om i landet.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

Det er rolig på stamkafeen til Ali Muhammed, men den brutale borgerkrigen har ført til stor spenning mellom ulike klaner i landet. De siste månedene er flere hundre mennesker drept i væpnede oppgjør, og torsdag ble to oljeterminaler angrepet av væpnede menn som tvang dem til å stenge. Mennene som angrep oljeterminalene tilhører en bevegelse som ønsker at den oljerike delen øst i landet skal løsrives fra det mer karrige vest.

Forsoning mellom de klanene som støttet og de som var mot Gaddafi-styret blir en avgjørende oppgave for de nye makthaverne.

Etter over 40 år med Muammar Gaddafis grønne bok og tolkning av den, blir de folkevalgtes første oppgave å skrive landets nye grunnlov. Sharia blir et sentralt tema i denne diskusjonen, påpeker Ibrahim Sahad.

– Noen vil at sharia skal være hovedlovgivningen, andre hovedkilden og så videre. Jeg bryr meg ikke så mye om denne typen formuleringer. For meg vil det nok holde å si at man ikke kan iverksette en lov som bryter med sharia. En annen måte å si det på er å slå fast at Libya er et muslimsk land, påpeker Ibrahim Sahad.

Sirte, Libya juli 2012

En gutt sykler forbi de sønderskutte bygningene i Muammar Gaddafi's hjemby Sirte. Byen var den siste bastion i revolusjonen. Politikerne som går av med seieren etter valget på lørdag står foran en enorm oppgave med å gjenbygge landet.

Foto: ISMAIL ZITOUNY / Reuters

For Ibrahim Sahads parti National Front Party er ikke religion det avgjørende, men han understreker at dette er et viktig punkt for befolkningen.

– Vi kan ikke unngå det faktum at Libya er 100 prosent muslimsk. Men vi er ikke Afghanistan, og det som skjedde der kan ikke skje her. Vi er ikke Saudi-Arabia heller, sier Sahad.

Handlingslammet overgangsråd

De seirende politikerne skal skrive den nye grunnloven og utnevne en ny regjeringen. Det siste er viktig for Ali Muhammed og mange andre libyere som har sett seg lei overgangsrådets handlingslammelse. Det har hatt makten siden Gaddafi falt.

– De har ikke gjort noen ting på halvannet år. De har bare gjort ting vanskeligere og mer komplisert, sier Ali Muhammed.

Ali Muhammed

Ali Muhammed mener overgangsrådet har vært handlingslammet, og ser frem til å få en grunnlovgivende forsamling på plass.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

Veien mot et nytt Libya

Ved siden av islamistenes plass i den nye forsamlingen, er det særlig ett tema som dominerer i Benghazi: Hvordan skal det nye Libya organiseres? Den østlige delen av landet har størsteparten av oljen og industrien, og det var de som startet opprøret mot Gaddafi, men de føler de har fått lite igjen for det.

– Vi har blitt stuet bort og oversett. Vi hadde mye å bidra med, men ingen har hørt på oss, klager Muhammed.

Over 2,7 millioner velgere har registrert seg og EU har observatører på plass over hele landet. Libyas sikkerhetstjeneste advarer om at tilhengere av det gamle regimet kan forsøke å skape problemer under valget i helgen.