Hopp til innhold

Norske Astrid i god behold etter å ha blitt holdt som gissel i Somalia

Ifølge Flyktninghjelpen er den norske medarbeideren Astrid Sehl i god behold og har taklet situasjonen bra. Fredag ble hun og tre andre hjelpearbeidere tatt som gisler av væpnede menn og fraktet til Somalia.

Intervju med Elisabeth Rasmusson fra Flyktninghjelpen

SE VIDEO: Generalsekretær Elisabeth Rasmusson er lettet over at kollegene er løslatt.

Astrid Sehl er fra Hurum i Buskerud og har jobbet med Afrikas Horn i Flyktninghjelpen siden januar 2012. Hun har tidligere vært ute for FN både i Burma og i Etiopia.

(Saken fortsetter under bildet)

Horat Sadosay, Glenn Costes, Steven Dennis, og Astrid Sehl

Horat Sadosay, Glenn Costes, Steven Dennis og Astrid Sehl ble brakt i militærhelikopter til flyplassen i Nairobi.

Foto: Sayyid Azim / Ap

Sehl har også arbeidet som journalist, både i VG og Drammens Tidende.

Fredag var hun én av fire ansatte i Flyktninghjelpen som ble bortført av en gruppe væpnede menn. I dag tidlig ble gislene satt fri etter en redningsaksjon somaliske soldater sto bak.

Bilen til flyktninghjelpen etter angrepet i Kenya

Den ene bilen til Flyktninghjelpen med knuste vinduer etter angrepet fredag.

Foto: STR / Ap

– Vi er glade og lettet over at våre medarbeidere er funnet og satt fri, sier i generalsekretær Elisabeth Rasmusson i Flyktninghjelpen. Fredag ble fire av organisasjonenes folk bortført.

De fire hjelpearbeiderne landet i Nairobi ved 14.30-tiden.

De fire som ble reddet fri fra gisseltakerne er:

  • Astrid Sehl (33) Norge
  • Steven Dennis (37) Canada
  • Qurat-Ul-Ain Sadozai (38) Canada
  • Glenn Kostes (40) Filipinene

– Gleden var stor

Generalsekretær Elisabeth Rasmusson minnet om at selv om dette er en gledens dag, så er de også triste fordi det er en kollega som er drept.

– To skadde kollegaer fra Kenya ligger også på sykehus i Nairobi og våre tanker går til dem og deres pårørende, sier Rasmusson.

– Da frigivelsen ble bekreftet ble jeg bare veldig, veldig glad, kan ikke huske at jeg har vært så glad noen gang. Vi hadde fått noen lignedene meldinger tidligere, uten at det var riktig. Så da dette var klart, var gleden stor, sier hun til NRK.

De fire har fortalt at de har blitt godt tatt vare på. De har fått mat og vann, men de har gått mye. Rasmusson sier at den norske medarbeideren Astrid Sehl er i god behold, og at hun har taklet dette veldig bra.

– Kostas har en skuddskade i det ene beinet. Det er ikke veldig alvorlig, og vi vet ikke når eller hvordan det skjedde, sier Rasmusson.

Hun vet heller ikke med sikkerhet hvordan de fire har taklet dagene i fangenskap.
I Nairobi blir de møtt av kolleger.

– Deretter blir de ført til et trygt og rolig sted, så kommer vi til å bruke tid på debriefing. Det blir ikke gitt intervjuer før de er klare for det, sier generalsekretæren.

Takker kenyanske myndigheter

Støre

– Jeg tror alle hjelpeorganisasjoner bør gjennomgå erfaringene med denne hendelsen. Dette er noe alle må trekke lærdom av, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Utenriksminister Jonas Gahr Støre har hatt tett kontakt med sin kenyanske kollega og fikk allerede i går vite at kenyanske soldater var i ferd med å spore opp hjelpearbeiderne.

– Vi er veldig glade og lettet over at gislene er satt fri og etter forholdene er i god behold. Jeg gleder meg over at dette fikk en lykkelig utgang, sier Støre.

Både han og Flyktninghjelpen takker kenyanske myndigheter, og berømmer dem for måten de har løst saken på.

– Jeg snakket med den kenyanske utenriksministeren i går og fikk en gjennomgang av hvordan de arbeider med saken. Da var jeg veldig glad for å høre at de var rett ved et gjennombrudd, forteller Støre.

Skuddveksling

Oberst Cyrus Oguna i Kenyas hær

–De fire blir nå tatt hånd om av den kenyanske hæren, sier oberst Cyrus Oguna.

Foto: TONY KARUMBA / Afp

– De fire bortførte hjelpearbeiderne ble frigitt i natt sør i Somalia etter en kort skuddveksling, sier talsmann for Kenyas hær, Cyrus Oguna, til nyhetsbyrået AFP.

NRK meldte tidligere i dag at det var 30 somaliske soldater som aksjonerte mot gisseltakerne mandag morgen. En av gisseltakerne skal ha
blitt drept i aksjonen.

De somaliske regjeringssoldatene har patrulert grenseområdene siden bortføringen fredag.

Ifølge den kenyanske hæren var det en kortvarig skuddveksling under aksjonen, som var et samarbeid mellom kenyanske og somaliske styrker.

– En av gisseltakerne ble drept, sier Oguna i den kenyanske hæren til AFP. Han sier at tre andre gjerningsmenn ble pågrepet.

Det var fredag i forrige uke at tre biler ble angrepet av væpnede menn inne i flyktningleirkomplekset Dadaab ved grensen mellom Kenya og Somalia. Bilene fraktet ansatte fra den norske organisasjonen Flyktninghjelpen.

Bilen med generalsekretær Elisabeth Rasmusson klarte å komme seg unna, men en sjåfør ble skutt og drept og fire ansatte ble bortført.

SISTE NYTT

Siste nytt