Hopp til innhold

Kenya: Ingen spor etter gislene

Kenyanske sikkerhetsstyrker har satt i gang en intens jakt etter de bortførte hjelpearbeiderne. Det kan sette dem i fare, mener NRKs Afrika-korrespondent i Nairobi, Lars Sigurd Sunnanå.

Sunnanå og flyktningshjelpens bil

Flyktningshjelpens bil med ødeleggelser etter angrepet. -Det er høyrisiko å bli frigitt militært, sier korrespondent Lars Sigurd Sunnanå.

Foto: AP/Scanpix

Kenyanske sikkerhetsstyrker finkjemmer nå grenseområdene i håp om å finne de savnede hjelpearbeiderne som jobber for Flyktninghjelpen.

LES OGSÅ: Norsk hjelpearbeider bortført

Letingen trappes opp og flere sikkerhetsstyrker er sendt til området, slik at alt som er mulig kan bli gjort for å finne de bortførte. Men til nå har vi ikke funnet noen av dem, sier den kenyanske hærens talsmann Cyrus Oguna til nyhetsbyrået AFP.

LES OGSÅ: – Det er alltid en risiko i denne jobben

– Komplisert å få frigitt militært

Men ifølge NRKs korrespondent er det ingen liten sak å få frigitt de savnede.

– Kidnapperne blir nok nå beskyttet der de har kommet i Somalia, enten av en landsbybefolkning, en av Somalias mange klaner eller av al-Shabab. Det er ikke klart om den islamistiske opprørsbevegelsen har hatt noe med angrepet i Dadaab og bortføringen av hjelpearbeiderne å gjøre, det kan vel så mye være håp om løsepenger som politiske grunner til det som er skjedd, sier Sunnanå på telefon fra Nairobi.

Han mener at en redningsaksjon er forbundet med stor risiko.

- Risikabel situasjon

– Det er kanskje ikke så galt at den kenyanske hæren og politiet ikke har klart å stanse kidnapperne. Jeg tror det kunne satt de bortførte hjelpearbeiderne i en veldig risikabel situasjon. Kenyanske sikkerhetsstyrker har neppe den spesialkompetansen som skal til. Å befri gisler gjennom militære inngrep krever omhyggelig planlegging før kommandoaksjoner med godt trente spesialsoldater settes inn.

– Alt kan gå veldig galt, med mindre man går i gang med en kommandoaksjon med godt trente spesialsoldater, legger han til.

Sunnanå mener at det som må til er en lignende aksjon som det amerikanske det amerikanske Navy Seals gjennomførte i slutten av januar i år, der danske Poul Hagen Thisted (60) og amerikanske Jessica Buchanan (32) ble befridd.

Føler seg trygg på kenyanske myndigheter

Kommunikasjonssjef Rolf Vestvik i Flyktninghjelpen sier at han føler seg trygg på at kenyanske myndigheter opptrer profesjonelt i denne saken.

– Frykter dere at sikkerhetsstyrkene kan bidra til at de savnede settes i fare?

Rolf Vestvik Flyktninghjelpen

Rolf Vestvik Flyktninghjelpen.

Foto: Andersen, Aleksander / NTB scanpix

– Jeg vet ikke spesifikt hva de gjør i denne saken. Men jeg er trygg på at kenyanske myndigheter opptrer seriøst og profesjonelt, sier han.

Flyktninghjelpen vil ikke gå ut med hvem de fire savnede er, men kenyanske myndigheter sier det er en nordmann, en pakistaner, en filippiner og en canadier.

Flyktninghjelpen vil ikke fortelle om de har mottatt krav om løsepenger, men bekrefter at mye tyder på at det er en bortføring.

Leter med militære fly og helikopter

En kenyansk sjåfør ble drept da væpnede menn angrep en av Flyktninghjelpens bilkolonner i Kenya fredag. Fortsatt ligger en lokalt ansatt hardt skadd på sykehus, mens en tredje fikk lettere skader.

Militære fly og helikoptre deltar i letingen. Kjøretøyer og fotsoldater lette gjennom de avsidesliggende områdene med krattskog på begge sider av grensen mellom Kenya og Somalia. Området beskrives som svært vanskelig å overvåke.

LES OGSÅ: Flyktninghjelpen blir i Kenya

SISTE NYTT

Siste nytt