Hopp til innhold

Norsk bistandsarbeider bortført

En norsk ansatt i Flyktninghjelpen er blant de bortførte etter at en kolonne fra den norske organisasjonen ble angrepet av en væpnet gruppe i Kenya, i grenseområdene til Somalia. En sjåfør er drept.

Flyktningleir i Kenya

Luftfoto av flyktningeleiren Dadaab i Kenya. Angrepet fant sted i nærheten av leiren som ligger rundt ti mil fra grensen til Somalia.

Foto: TONY KARUMBA / Afp

I tillegg til nordmannen, er en pakistansk, en filippinsk og en canadisk hjelpearbeider bortført etter angrepet som ble utført av åtte eller ni væpnede menn ved flyktningleiren Dadaab i Kenya.

En kenyansk sjåfør ble drept i angrepet, mens en annen muligens er blant de kidnappede.

Generalsekretær Elisabeth Rasmusson i Flyktninghjelpen kom uskadd fra angrepet og er brakt i sikkerhet.

Flyktninghjelpen bekrefter overfor NRK at det har vært en hendelse med en kolonne fra deres organisasjon ved flyktningleiren Dadaab, rundt ti mil fra grensen til Somalia.

Elisabeth Rasmusson, generalsekretær i Flyktingehjelpen

Elisabeth Rasmusson var med i konvoien som ble angrepet, men slapp uskadd fra hendelsen.

Foto: Lien, Kyrre / Scanpix

– Generalsekretær Elisabeth Rasmusson er i Kenya og var med i kolonnen som ble angrepet, men er uskadd og i trygghet, sier informasjonssjef Rolf Vestvik i Flyktninghjelpen til NRK.

Rasmusson og sjefen for Flyktninghjelpen på Afrikas horn, norsk-somaliske Hassan Khaire, er ventet med fly fra Dadaab til Nairobi i ettermiddag.

Angrepet av væpnede menn

Kolonnen ble angrepet av en gruppe med åtte eller ni væpnede menn.

Talsmann Philip Ndolo fra det kenyanske politiet sier at en gruppe menn med våpen angrep kolonnen fra den norske hjelpeorganisasjonen like før klokken 12 i dag. Angrepet skal ha skjedd ved IFO 2-leiren.

Til NRK bekrefter Ndolo at fire ansatte i Flyktningehjelpen er kidnappet, og at de mest sannsynlig er på vei til Somalia, som bare er 80 kilometer unna. Han forteller at store politistyrker er på vei mot den somaliske grensa, og at hovedveiene mot Somalia er avsperret. Han vet ikke hvem som står bak, men hevder det mest sannsynlig dreier seg om medlemmer av Al-Shabab, eller geriljagrupper i flyktningeleiren.

Han legger til at det er lett å komme seg inn i Somalia langs grensen.

Bilen de fire hjelpearbeiderne og trolig deres sjåfør kjørte i, og som ble tvunget med av kidnapperne, er en Land Cruiser og tilhører Flyktninghjelpen.

– De fire ble først kjørt et stykke i bilen til Flyktninghjelpen. Bilen ble fulgt ettersom den har en GPS-sender som gjør at man kan følge den på veien. Den ble senere forlatt, og de er vel nå trygt inne i Somalia må vi regne med, sier NRKs Afrika- korrespondent Lars Sigurd Sunnanå fra Nairobi.

– De skjøt på det første av de to kjøretøyene, men det kjørte vekk. Det satt andre hjelpearbeidere i den. De var på vei fra en leir til en annen, sier Ndolo.

Flere angrep det siste året

Væpnede somaliske grupper har ved flere anledninger det siste året krysset grensene og tatt seg inn til området der flyktningleirene i Dadaab ligger, der de har stått bak flere angrep og kidnappinger.

I oktober 2011 ble to spanjoler fra organisasjonen « Leger uten grenser» bortført, og blir fortsatt holdt som gisler i Somalia.

– Det er generelt et veldig utrygt område. Det er vanskelig å drive humanitær virksomhet der. Slik som i dette tilfellet så kjører man i kolonner med politibeskytelse, men det er ikke alltid den er effektiv nok. Det har tidligere vært kidnappinger fra flyktningleiren i Dadaab, sier Sunnanå.

Sunnanå mener at årsaken til at kolonnen ble angrepet kan være at dette først og fremst var utelendinger, og at kidnapperne føler at her er det penger å hente.

– Jeg tror ikke det er spesielt Flyktninghjelpen man har vært ute etter, selv om de er en veldig stor aktør i flyktningkomplekset i Dadaab.

Han mener man nå kan stå overfor en langvarig prosess i forhold til å få løslatt gislene.

– Det er veldig vanskelige forhandliger som vil måtte gjennomføres.

Ndolo understreker også at kidnappingssituasjonen kan ta lang tid. Likevel er han optimistisk, og tror det er gode sjanser for at de kidnappede hjelpearbeiderene vil bli ført tilbake i live.

400 000 mennesker i leiren

Flyktningleiren i Dadaab ligger rundt ti mil fra den somaliske grensen i den nordøstlige delen av Kenya. Over 400.000 personer bor i leiren som opprinnelig er bygget til 90.000 mennesker.

De aller fleste kommer fra det krigsherjede nabolandet Somalia. Men også flyktninger fra blant annet Kongo, Sudan og Etiopia søker beskyttelse i den enorme leiren.

I fjor var det et enormt trykk mot leiren, i forbindelse med sultkatastrofe og konflikter i nabolandene. Mellom 1200-1300 nye personer kom til leiren daglig.

Leiren har tre skoler og en helseklinikk. Det er bygget rundt 100 permanente hus, men de aller fleste av leirens «innbyggere» bor i telt, satt opp i rekker på et stort område.

Det er FNs flyktningorganisasjon UNHCR som har hovedansvaret for leiren.

Les mer om Flyktninghjelpens arbeid i Kenya.

Utenriksdepartementet informert

Pressetalsmann i UD Frode Andersen kan overfor NRK verken bekrefte eller avkrefte om det er nordmenn blant de kidnappede.

– Vi har blitt orientert av Flyktninghjelpen om at en av deres kolonner er angrepet nord i Kenya. Vi er i nær kontakt med Flyktninghjelpen, og både departementet og ambassaden i Nairobi er koblet inn, sier Andersen.

Det er første gang at utlendinger har blitt bortført i Kenya siden kenyanske regjeringssoldater gikk over grensen til Somalia for å ta opp jakten på de islamistiske geriljasoldatene i Al Shabaab i oktober i fjor etter kidnappingen av de spanske hjelpearbeiderne.

SISTE NYTT

Siste nytt