Hopp til innhold

– Sannsynlig at nordmenn trenes i Jemen

Flere terrorforskere mener det er sannsynlig at en nordmann kan ha fått opptrening i Jemen for å skulle utføre en terroraksjon. – Al Qaida i Jemen er særdeles gode på PR og propaganda, sier Jemen-ekspert Atle Mesøy.

Atle Mesøy

Terroranalytiker og Jemen-ekspert Atle Mesøy mener den arabiske våren har gitt militante islamister inspirasjon og større mulighter til å drive terrortrening.

Foto: Camilla Wernersen

Mandag kveld meldte nyhetsbyrået AP at en norsk mann som har konvertert til islam har fått terrortrening fra al-Qaidas jemenittiske gren.

Mannen i 30-årene som har fått trening i Jemenhar tilknytning til et kjent ekstremistisk miljø i Norge. PST skal kjenne mannens identitet. AP melder at tjenestemenn fra tre europeiske etterretningstjenester bekreftet at mannen i 30-årene er «operativ» og i ferd med å få tildelt et konkret mål.

LES: Er Jemen al Qaidas nye hovedkvarter?

Flere nord-europeere i Jemen

Terroranalytiker og Jemen-ekspert Atle Mesøy mener det er sannsynlig at en nordmann har fått opptrening i en al-Qaida-leir i Jemen for å skulle utføre en terroraksjon.

– Radikale militante islamister kommer fra hele verden til Jemen for å støtte opp om kampen til al-Qaida. Mange fra Somalia, men vi kjenner også til at flere europeere reiser på opptrening i Jemen. Fire svensker er observert under opptrening, tre av dem er konvertitter. Det er også flere fra Tyskland som har fått terroropptrening. Men dette er første gang at vi får kjennskap om at en nordmann er med i slik trening, sier han.

Han tror det er viktig for al-Qaida å få internasjonale aktive medlemmer. Og bruke personer som ikke vekker for stor oppsikt i Vesten og som går under radaren til etterretningsorganisasjonene.

LES: – Bombeavsløring tyder på at Al Qaida har rekrutteringsproblemer

LES: – Dobbeltagent hadde britisk pass

– Lettere etter arabisk vår

Atle Mesøy tror den arabiske våren har gjort det lettere å verve folk til terrortrening i Jemen.

– Mange trodde den arabiske våren skulle demme opp mot radikalisering og terrorisme. Men det er bekymringsfullt å se at det har virket motsatt. Den har nemlig gitt de militante islamistene nye muligheter og inspirasjon, og lagt til rette for økt opptrening av terrorister, sier Mesøy.

Han tror sikkerhetsnivået er svekket i mange arabiske land og i Nord-Afrika på grunn av de som har tatt over makten etter den arabiske våren.

– Det er kaos flere steder. Det har gjort det enklere å samle ekstremister og jihadister. Dessuten er samfunnet blitt mer grenseløst. Følgene av dette kan bli ganske alvorlige. Det blir mindre overvåking av jihadister og mindre nasjonal sikkerhet, sier Mesøy.

Han mener det i dag ikke skal så mye til for en nordmann å konvertere og radikaliseres.

– Folk kan sitte i Norge og ha kontakt via internett med de mest radikale lederne i Jemen som inspirerer til aksjoner, sier han.

Anwar al-Awlaki

Anwar al-Awlaki ble født i USA, men ble en sentral al-Qaida-leder i Jemen med god evne til å verve folk fra Vesten til al-Qaida. Han ble drept i det som trolig var et droneangrep i 2011.

Foto: AP

– Gode på PR

Jemen-eksperten sier at de mest innovative al-Qaida-avdelingene for tiden holder til i Jemen, og at landet på mange måter har overtatt for Afghanistan som senter for opptrening av jihadister og terrorister.

– De er særlig gode på propaganda og PR. De klarer på effektive måter å sende ut informasjon til Vesten på vestlige språk. De utvikler stadig flere produkter, som al-Qaidas online-magasin «Inspire». To av de ledende redaktørene er tatt livet av, men likevel lever ordene til tidligere leder Anwar al-Awlaki videre, sier han.

LES: Al Qaida-lederen Anwar al-Awlaki drept i Jemen

Han forklarer at al-Qaida som organisasjon har blitt mer diffus de siste årene, mens ideologien er blitt viktigere.

– Sentrum av organisasjonen er svekket, mens de såkalte filialene har blitt styrket, slik som vi ser i Jemen, sier Mesøy.

Han forklarer også at al-Qaida i Jemen har forandret seg de to siste årene.

– De har blitt hardt presset, og det har ført til en stor-offensiv både lokalt og internasjonalt. Presset gjør det sannsynlig at de ble mer aggressive mot utenlandske mål, sier han.

– Enkelt å lage terrorleirer

Mesøy mener det er forholdsvis enkelt å opprette en terrorist-treningsleir i Jemen.

– Det er ikke så avansert som vi ofte tror. Ofte er det ikke mer enn en enkel skytetreningsbane som skal til. Og størrelsene varierer fra grupper med 10-20 deltakere til grupper med noen hundre, sier han.

– Landet er såpass uoversiktlig at det er ikke er vanskelig å drive treningsleirer. Det har de siste årene blir vanskeligere å drive opptrening i Pakistan og Afghanistan der vi har sett økt overvåking og en rekke droneangrep som tar knekken på treningsleirene, sier Mesøy.

LES: Lover å knuse Al Qaida i Jemen

LES: – Bombeavsløring tyder på at Al Qaida har rekrutteringsproblemer

Soloterrorister

Opptrening av ensomme aktører, såkalte soloterrorister, har vært et av al-Qaida i Jemen sine hovedmål, ifølge Mesøy. Og solaksjoner er noe de oppfordrer til gjennom sitt profesjonelle PR- og propagandaapparat, fordi det på grunn av styrket overvåking er det blitt vanskeligere for grupper å operere.

– Budskapet til al-Qaida, og noe av det som var avdøde Al-Awlakis hovedbudskap, er at jihad er en personlig plikt. Siden de er så gode på å få spredd denne ideologien gjør det at mange er interessert og ønsker og komme for å trene for å bli terrorister, sier Mesøy.

– Selv om antall terrorangrep gikk ned i 2011, så er det bekymringsfullt at det stadig er er flere ensomme aktører i aksjon. Eksempler på dette er Stockholmsbomberen og den såkalte «Jihad Jane», sier Mesøy.

FFI-forsker Brynjar Lia

Brynjar Lia er seniorforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) og ekspert på internasjonal terrorisme og al-Qaida.

Foto: Anders Brekke / NRK

LES: «Jihad Jane» erklærte seg ikke skyldig

LES: Dette er Stockholmsbomberen

Flere konvertitter

Terrorforsker Brynjar Lia ved FFI sier det anerkjente amerikanske tidskriftet CTC Sentinel nylig publiserte en artikkel om al-Qaida i Jemen der deres kontingent av fremmedkrigere blir beskrevet.

Ifølge Lia består disse først og fremst av personer med somalisk, saudisk, afghansk og pakistansk bakgrunn, men også noen fra Europa. En av disse skal ha vært en konvertitt.

Han sier det har vært flere titalls eksempler på at konvertitter fra Europa og USA har vervet seg til kamp for ulike jihadistgrupper i Midtøsten og Asia.

– Det har jo vokst fram et mer militant miljø blant islamister i Norge de siste årene, som PST beskriver. Av og til kommer det oppfordringer fra dette miljøet til å reise til en «jihad-front» og slutte seg til mujahedin, sier Lia.

– Således er det noe mer sannsynlig at det har skjedd via et norsk miljø nå enn for fem, seks år siden, legger han til.

SISTE NYTT

Siste nytt