Hopp til innhold

Ingen billett, ingen hindring

83 år gamle Denis Clayton har deltatt på samtlige olympiske sommerleker siden 1960. På hjemmebane fikk han derimot ikke billett.

Storbritannia: Gry Blekastad Almås

Om en måned er OL i gang i London. På tribunene sitter de som var heldige å bli trukket ut i kampen om de lukrative billettene.

Men nok en gang har Denis klart å finne sin egen vei inn. Selv om han tapte trekningen, kommer han til å få oppleve sitt 14. sommer-OL.

Det gir flere muligheter å være fattig enn å være millionær.

Denis Clayton

Snek seg inn

Det begynte i Roma i 1960. Den gang var Denis Clayton selv en aktiv friidrettsutøver og trener, men en kneskade hindret ham i å nå opp blant de beste.

Da han reiste til Italia i kassebilen sin, var det derfor for å se vennene konkurrere. Han sov i bilen om nettene, ikledde seg treningsdrakt om morgenen og snek seg inn i OL-stadion ved hjelp av vennene på innsiden.

Fire år senere gjentok han bragden i Tokyo. Hver eneste dag snek han seg inn ved å late som om han var utøver, for deretter å kle seg om til supersupporter i rødt, hvitt og blått.

– Jeg ble en større helt enn idrettsutøverne da jeg dro i gang heiagjengen med denne paraplyen, sier Denis og viser NRK lysbilder fra det som var hans aller største OL-opplevelse.

83 år gamle Denis Clayton har deltatt på samtlige olympiske sommerleker siden 1960, men på hjemmebane fikk han derimot ikke billett.

Nett-tv: Møt Denis Clayton.

Bodde i deltakerlandsbyen

Under OL etter OL har han sneket seg inn, lurt sikkerhetsfolk og nytt gratis underholdning i ukevis. I Mexico i 1968 begynte opplevelsen med en loffetur gjennom Andesfjellene. Da han kom fram, var det på med treningsdrakt og vips var han innenfor sperringene.

Han fant seg et garderobeskap i svømmehallen der han la fra seg eiendelene sine, og så ble han værende inne i OL-anleggene i sju hele uker.

– Den første tiden sov jeg under tribunene. Men da britiske utøvere ble slått ut og sendt hjem, foreslo de jeg kjente blant utøverne som var igjen at jeg skulle overta deres senger.

– Dermed ble jeg boende i deltakerlandsbyen uten at det var offentlig kjent. Dette har jeg faktisk aldri fortalt til noen før, sier den 83 år gamle entusiasten til NRK.

Et vindkast ga gull

OL-magasin 1972

OL-programmet fra 1972.

Foto: Håvard Blekastad Almås / NRK

Det var under disse lekene at Bob Beamon satte sin legendariske verdensrekord i lengdehopp.

– Jeg tror det var et vindkast som ga ham den ekstra farten han trengte. Jeg var der, opplevde vinden og er overbevist om han fikk hjelp av naturkreftene. Selv om ingen aviser har skrevet om det.

Etter hvert som vennene hans ble for gamle og han ikke lenger kjente noen OL-deltakere, fikk Denis bruk for fantasien og frekkheten sin. I Moskva i 1980 lot han som om han var journalist, og kom seg inn med pressekorpset.

I Seoul i 1988 gikk hans to Sørafrikanske venner inn med sine billetter først, før den ene kom ut igjen med begge billettene, og Denis kom seg inn med vennens billett. Han hjalp også to ungdommer med å snike seg inn, ved at han avledet sikkerhetsfolkene mens de klatret over en mur.

Den første tiden sov jeg under tribunene. Men da britiske utøvere ble slått ut og sendt hjem, foreslo de jeg kjente blant utøverne som var igjen at jeg skulle overta deres senger. Dermed ble jeg boende i deltakerlandsbyen uten at det var offentlig kjent. Dette har jeg faktisk aldri fortalt til noen før.

Denis Clayton

Heller fattig enn millionær

I Montreal i 1976 spilte Denis Clayton bygningsarbeider hver eneste dag. Anleggene var forsinket og ingen sikkerhetsfolk reagerte når han stilte i overall og verktøy.

Da han følte årene begynte å tynge, og meldte seg på en organisert OL-tur til Barcelona i 1992, varte det ikke lenge før han forlot hotellet og fant en bil nær stadion å sove i istedenfor.

– Det gir flere muligheter å være fattig enn å være millionær.

Gjennom 13 olympiske leker har han sneket seg inn, sovet i biler, på avfallshauger eller under tribuner.

Fikk gull på hjemmebane

Denis Clayton vokste opp i et arbeiderstrøk i Nord-England. Han hadde store problemer med stamming, og på skolen trodde alle at han var dum.

– Jeg begynte ikke å lære noe før jeg sluttet på skolen.

På friidrettsbanen gjorde han derimot suksess, og gjennom reising verden rundt som OL-supporter har han nesten blitt kvitt stammingen. Kneskaden satte tidlig en stopper for medaljejakten hans, men privat har OL-eventyret gitt ham gull på hjemmebane.

– Først viste jeg fram lysbildene mine uten å si noe. Etter hvert forklarte jeg litt til den som satt nærmest. Slik ble jeg gradvis i stand til å holde foredrag uten at stammingen står i veien.

Denis hakker litt på enkelte konsonanter, men har en fortellerglede som mangler sidestykke.

Jeg begynte ikke å lære noe før jeg sluttet på skolen

Danis Clayton

Klar for sitt 14. OL

En campingvogn nær landsbyen Poynton utenfor Manchester er i dag Denis Claytons hjem, men bare halve året. Om vinteren reiser han til Australia, der han bor hos venner og jobber som lærer i selskapsdans.

Han har aldri vært gift, men det skorter ikke på dameselskap, forteller han med et smil.

Denis Clayton

Denis Clayton setter stor pris på sin pendlertilværelse. Her i Poynton bor han på sommeren.

Foto: Håvard Blekstad Almås / NRK

– Danseglade damer setter pris på en dansepartner som meg.

Skuffelsen var stor da han ikke fikk billetter til OL i London om en måned. Mange har kritisert billettsystemet, og ment at det er urettferdig at ikke flere vanlige briter får billetter når det er deres skattepenger som betaler arrangementet.

Da Claytons historie kom fram i britiske medier, meldte det seg en velgjører fra London. Han hadde en billett til finalen i 1500-meteren som ingen var spesielt interessert i, og den har 83-åringen fått. Denis er dermed klar for sitt 14. OL.

SISTE NYTT

Siste nytt