Hopp til innhold

Ny regjering på plass i Hellas

Hellas og Europa puster lettet ut etter at en ny gresk regjering er dannet. Antonis Samaras fra Nytt demokrati blir statsminister for den nye koalisjonsregjering

I Hellas er Antonis Samaras, lederen for det konservative partiet Nytt Demokrati, tatt i ed som ny statsminister.

Nett-TV: Antonis Samaras, lederen for det konservative partiet Nytt demokrati, ble tatt i ed som ny statsminister onsdag. Partiet ble størst ved valget, og har lovet å respektere EUs kriseplan for Hellas. Reporter: Arnt Stefansen.

Den nye statsministeren og lederen for Nytt Demokrati Antonis Samaras møtte president Karolos Papoulias ved 15-tiden onsdag. Kort tid etter avla han eden som landets nye statsminister.

– Hellas har fått en regjering, sa lederen av Sosialistpartiet (PASOK), Evangelos Venizelos, til ventende reportere utenfor bygningen hvor forhandlingene finner sted.

Samaras står overfor en krevende oppgave med å få Hellas på rett spor.

– Jeg ber det greske folk om patriotisme, solid nasjonalt samhold og tillit. Med Guds hjelp skal vi gjøre alt vi kan for å hjelpe folket vårt ut av krisen, sa Samaras.

61-åringen, som er utdannet økonom i USA, sier han vil kreve hardt arbeid fra sine statsråder slik at regjeringen kan gi det greske folket nytt håp.

Det gjenstår fortsatt detaljer før partene er helt enige. Alle ministrene er ennå ikke klare, men Nytt Demokrati, Sosialistpartiet og Demokratiske Venstre er enige om regjeringsdannelse.

Les også: – Gresk regjering trolig klar onsdag

Hellas har dårlig tid. Landet har formelt vært uten regjering siden den forrige – under ledelse av teknokraten Lucas Papademos – ble oppløst foran valget 6. mai.

De sju ukene som har gått siden den gang har vært preget av stor usikkerhet både i Hellas og i resten av Europa.

Har folket i ryggen

Fotis Kouvelis, Demokratiske Venstre
Foto: Petros Giannakouris / Ap

PASOK og Nytt Demokrati manglet ved forrige valg to stemmer fra å ha flertall. Den gangen nektet Demokratiske Venstre, tross for et intenst press, å inngå i en regjering sammen med de to hvis ikke også Venstrefronten Syriza ble med. Begrunnelsen var at velgerne var så delt.

Nå føler partilederen Fotis Kouvelis at velgerne har gitt politikerne et mandat til å arbeide sammen for å holde Hellas inne i eurofellesskapet.

Fotis Kouvelis

Fotis Kouvelis, leder av Demokratiske Venstre, i det han kommer ut fra forhandlingsmøtet i dag.

Foto: ANDREAS SOLARO / Afp

Han bekreftet allerede i formiddag at partiet var villig til å støtte en Samaras-ledet regjering.

– Den endelige koalisjonsavtalen blir trolig undertegnet i løpet av kvelden, opplyser Kouvelis.

Verken Nytt Demokrati og Syriza fikk flertall alene ved valget på søndag, men sammen med PASOK og Demokratiske Venstre har man et godt regjeringsgrunnlag med et flertall på 29 mandater.

Demokratiske Venstre har hele tiden ment at landet må overholde sine forpliktelser, men har stått fast på kuttene og reformene er så raske og brutale at vanlige grekere blir ofret.

Det budskapet ser ut til å ha blitt oppfattet også i Europa.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Evangelos Venizelos, leder av Sosialistpartiet, Hellas

Evangelos Venizelos, leder av Sosialistpartiet, i det han kommer ut fra et møte og bekrefter at det er dannet en koalisjonsregjering i Hellas.

Foto: YORGOS KARAHALIS / Reuters

Vil reforhandle

PASOK-leder Evangelos Venizelos, som var den som signerte på kriseavtalene på vegne av Hellas, varsler at den nye regjeringen vil bruke toppmøtet i EU i neste uke til å overbevise de andre EU-lederne om at Hellas trenger mer tid for å oppfylle forpliktelsene som er knyttet til låneavtalene.

De samme EU-lederne pustet lettet ut da greske velgere gav partiene som er for å overholde landets forpliktelser flertall, og med det berget en uviss skjebne for fellesvalutaen euroen.

Som motytelse håper de greske lederne å få gehør hos EU og Det internasjonale pengefondet (IMF) for sin bekymring for hva de sterke sparekravene gjør med landet.

Arbeidsledigheten har økt drastisk og er nå rundt 22 prosent. Kutt i offentlige lønninger og trygder og oppsigelse av mange tusen ansatte, både i privat og offentlig sektor, har gjort at økonomien helt har gått i stå.

Landet, som var i trøbbel også før krisepakkene, er inne i sitt femte år med økonomisk tilbakegang.

Den nye regjeringen vil derfor bestrebe tiltak som kan fremme økonomisk vekst, og her har de fått en allierte i Frankrikes nye president François Hollande.

IMF og Den europeiske sentralbanken vil sende folk til Aten for å drøfte de økonomiske forholdene så snart den nye regjeringen er på plass. Alle videre utbetalinger fra IMF og Den europeiske sentralbanken ble satt på hold, inntil man så hvordan valget endte. Og uten nye utbetalinger, er landet i praksis konkurs.

Vil ikke ha skylda

Det er fortsatt uvisst hvem som skal bekle de sentrale postene i regjeringen.

Ifølge Reuters er det en krangel innad i PASOK om strategien. Partileder Evangelos Venizelos insisterer på at PASOK-politikere ikke skal inn i den høyreledede regjeringen, kun personer som er tilknyttet partiet på annen måte.

Partifellene mente derimot at partiet må stille med sine beste folk.

Hensikten til Venizelos skal være å unngå ansvaret hvis regjeringen feiler eller mislykkes. PASOK, som en gang var landets største parti, endte i valgene på tredjeplass og partiet har fått mye av skylden for krisen.

Regjeringen vil få en tøff oppgave med å gjennomføre både nye og allerede vedtatte kutt og reformer, selv om betingelsene skulle bli lempet på.

Ifølge avtalene med EU og IMF skal Hellas blant annet spare 11,5 milliarder euro, tilsvarende 5 prosent av bruttonasjonalprodukt, innen 2014. Greske partier har bedt om at denne fristen utsettes til 2016.

Greske medier spekulerer i om teknokraten og økonomiprofessoren Vassilis Rapanos kommer til å bli ny finansminister. Han er nå styreleder for den greske sentralbanken og har lang internasjonal erfaring.

SISTE NYTT

Siste nytt