Hopp til innhold

– Norske myndigheter kan påvirke situasjonen i Aserbajdsjan

OSLO (NRK.no): Regimet strammer grepet i Aserbajdsjan etter Eurovision Song Contest (ESC), ifølge aktivister. De mener Norge og vestlige land bør kjøre en hardere linje mot myndighetene.

Massearrestasjoner i Baku

FRYKT I ASERBAJDSJAN: Dagen før finalen under årets Eurovision Song Contest (ESC) i mai ble 60 opposisjonelle arrestert på gaten i Baku. Opposisjonelle frykter hard behandling også i tiden fremover.

Foto: Amund Aune Nilsen / NRK

ESC-finalen gikk av stabelen i Aserbajdsjans hovedstad Baku 26. mai. Flere har uttrykt bekymring for hva som kan skje etter at internasjonale organisasjoner og medier hadde reist hjem.

– Vi venter at situasjonen for menneskerettsforkjempere og uavhengige journalister i Aserbajdsjan vil forverre seg i tiden fremover, sier den aserbajdsjanske journalisten Emin Huseynov til NRK.no.

Han leder den ikke-statlige organisasjonen Institute for Reporters' Freedom and Safety (IRFS) og nyhetsnettstedet Obyektiv.tv i Aserbajdsjan. NRK møtte ham da han nylig var i Oslo på et seminar i regi av det norske utenriksdepartementet.

Så sent som i går ble Huseynovs egen bror arrestert for «hooliganisme», noe IRFS fordømmer.

(Saken fortsetter under bildet)

Emin Huseynov fra den aserbajdsjanske organisasjonen Institute for Reporters' Freedom and Safety

OPPFORDRING: Emin Huseynov fra den aserbajdsjanske organisasjonen IRFS, mener norske myndigheter må tørre å kritisere myndighetene i Aserbajdsjan.

Foto: Amund Aune Nilsen / NRK

Truet kritikere i Aserbajdsjan

Flere menneskerettsorganisasjoner har kommet med kraftig kritikk av president Ilham Alijevs regime i Aserbajdsjan, en tidligere sovjetrepublikk i det sørlige Kaukasus.

De peker på ufrie valg, at aktivister og opposisjonelle blir fengslet, at pressefriheten har dårlige kår, at den private eiendomsretten for mange er en vits, samt at domstolene ikke er uavhengige.

Ett av flere dårlige tegn etter ESC er ifølge Huseynov en TV-sendt tale fra Ali Hasanov, en av president Alijevs nærmeste rådgivere.

– Hasanov gikk langt i sin kritikk av aktivister som hadde deltatt i demonstrasjoner mens ESC pågikk, samt journalister. Han kalte dem upatriotiske, forteller Huseynov.

Rådgiveren oppfordret myndighetstro aserbajdsjanere til å forsøke å finne ut hvem regimekritikerne er, forklarer journalisten.

Samtidig kritiserte Hasanov internasjonale organisasjoner som Amnesty International, Human Rights Watch og Human Rights House Foundation for arbeidet de har gjort i landet.

(Saken fortsetter under bildet)

Hillary Clinton sammen med Aserbajdsjans president Ilham Alijev under besøket i landet i juni 2012

USA-BESØK: USAs utenriksminister Hillary Clinton sammen med Aserbajdsjans president Ilham Alijev under besøket i landet 6. juni. Alijev har siden sikret seg immunitet mot straff.

Foto: SAUL LOEB / Ap

– Norge kan påvirke

Det er presidentvalg i Aserbajdsjan i 2013, og opposisjonen forsøker å organisere seg. Emin Huseynov håper vestlige land som Norge vil hjelpe opposisjonen og sivilsamfunnet i landet i tiden fremover.

– Norge bør ikke være redde for å kritisere aserbajdsjanske myndigheter, sier han, vel vitende om at Statoil har gjort sin største utenlandsinvesteringer i landet.

– Vi tror at norske myndigheter har en direkte mulighet til å påvirke situasjonen i Aserbajdsjan, sier Huseynov.

Organisasjonen han leder, IRFS, er medlem av Azerbaijan Human Rights House, som ble stengt i mars i fjor.

Frykter juli i Aserbajdsjan

Nylig besøkte USAs utenriksminister Hillary Clinton Aserbajdsjan, og i starten av juli kommet EU-president Herman Van Rompuy på visitt.

– Vi tror myndighetene vil trå til mot opposisjonelle etter disse besøkene, sier Huseynov.

Han trekker frem flere skremmende eksempler fra de siste to-tre ukene.

  • Medlemmer av menneskerettskampanjen «Sing for Democracy» har mottatt anonyme e-posttrusler.
  • En ansatt i hans organisasjon, IRFS, har blitt kalt inn til politiet uten å få oppgitt årsaken.
  • En journalist er fengslet etter det Huseynov sier er falske narkotikaanklager.

(Saken fortsetter under bildet)

Fuad Hasanov

SVERTEKAMPANJE: – Myndighetene har allerede startet en svertekampanje mot opposisjonen gjennom avisartikler og innslag på flere TV-kanaler, sier Fuad Hasanov i organisasjonen Democracy Monitor.

Foto: Amund Aune Nilsen / NRK

– Tilbake til Sovjet-tiden

Nasjonalforsamlingen vedtok i dag lovendringer som begrenser innsynet til informasjon om eierforhold i næringslivet. Dette skjer etter at Radio Liberty hadde flere undersøkende reportasjer om presidentfamiliens investeringer.

– Disse lovendringene vil få katastrofale følger. Aserbajdsjan vil falle tilbake til Sovjet-tiden, sier Huseynov.

– Vi tror korrupsjonen kan øke dramatisk. Med et høyere korrupsjonsnivå vil også menneskerettsbruddene øke.

Samtidig har parlamentet i Aserbajdsjan også i dag vedtatt å gi president Alijev og kona livsvarig immunitet i alle saker som kan bli reist mot dem.

NRK har kontaktet den aserbajdsjanske hovedstaden i Stockholm i forbindelse med denne saken, men de har ikke svart på våre spørsmål.

(Saken fortsetter under bildet)

Europaparlamentet i Strasbourg

MULIGE SANKSJONER: Europaparlamentet i Strasbourg vedtok i mai i år en resolusjon der de ba Det europeiske råd om å vurdere sanksjoner mot aserbajdsjanske myndigheter grunnet menneskerettssituasjonen i landet.

Foto: JLogan / Wikimedia Commons

Håper på EU

Også menneskerettsaktivisten Fuad Hasanov, som leder organisasjonen Democracy Monitor i Baku, er bekymret for utviklingen etter ESC.

Aserbajdsjanske myndigheter har aldri opplevd så sterk kritikk internasjonalt som den de fikk i forbindelse med sangkonkurransen, ifølge Hasanov. Nå er de sinte på alle som tok del i kritikken.

– Uansett hva de gjør, vil det ledsages av trusler, utpressing, tiltaler og andre tiltak mot opposisjonelle, aktivister, journalister og organisasjoner, skriver Hasanov i en e-post til NRK.

Aktivisten forventer nå at det internasjonale samfunnet ytrer seg og handler klart om situasjonen i Aserbajdsjan, slik de har gjort med Ukraina og Georgia. Han håper spesielt på EU.

– Den siste resolusjonen fra Europaparlamentet, der de ba Det europeiske råd om å vurdere sanksjoner mot aserbajdsjanske myndigheter, er en god start, mener Hasanov.

Urolige

Norske menneskerettsorganisasjoner er urolige for situasjonen til opposisjonelle, aktivister og journalister i Aserbajdsjan.

Både Human Rights House Foundation (Menneskerettshuset) og Den norske Helsingforskomité fortsetter å holde kontakten med samarbeidespartnere i landet etter ESC.

– Presidentapparatet oppfordrer folk til å gå etter aserbajdsjanere som har hatt med utenlandske organisasjoner og pressefolk å gjøre. Det er det motsatte av det myndigheter skal gjøre, sier Ane Tusvik Bonde fra Menneskerettshuset i Oslo til NRK.no.

– Vi frykter at aktivister som har vært fremme i lyset, som de i «Sing for Democracy»-kampanjen, blir utsatt for represalier som fengsel og trakassering, forklarer Berit Lindeman fra Helsingforskomiteen til NRK.no.

SISTE NYTT

Siste nytt