Hopp til innhold

Etan (6) forsvant for 33 år siden - mann tilstår drapet

Etan Patz (6) forsvant sporløst på vei til skolebussen i 1979 – og ble et av de første savnet-barna som havnet på millioner av melkekartonger. Nå har en mann tilstått å ha drept ham.

etan patz

SAVNET: Dette bildet av Etan Patz havnet på millioner av melkekartonger i USA etter han forsvant sporløst i 1979. Nå er en mann påprepet i forsvinningssaken.

Foto: AFP

Ifølge politiet i New York har en mann fra New Jersey tilstått å ha kvalt seksåringen den skjebnesvangre maidagen i 1979, for så å putte liket i en boks, skriver The new York Times. Boksen skal ifølge mannens forklaring så ha blitt gjemt et sted på Manhattan, men da han kom tilbake noen dager senere var boksen sporløst borte, hevder den pågrepte i den svært omtalte forsvinningssaken.

– En mann sitter nå i varetekt, etter å ha avgitt en forklaring til NYPDs etterforskere som setter ham i sammenheng med forsvinningen til Etan Patz i 1979, sier politisjef i New York, Raymond Kelly, i en uttalelse torsdag, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Mannen skal ifølge Reuters ha bodd i det aktuelle området da Patz forsvant 25. mai 1979. Politiet vil nå avhøre mannens familie og venner, for å høre hvordan han har snakket om drapet i årene som har gått. Han skal ha vært i politiets søkelys tidligere, men først nå har han altså blitt pågrepet.

På melkekartongen

NEWYORK-BOY/ Stanly Patz, father of Etan Patz, watches Crime Scene Investigators from his fire escape in New York

BOR SAMME STED: Her er faren til Etan Patz, Stan, på balkongen i leiligheten i New York, mens han ser på politiet som gjennomsøker en nabokjeller i april i år, da saken ble gjenopptatt.

Foto: Reuters

Det mulige gjennombruddet i den 33 år gamle forsvinningssaken kom som en stor overraskelse. Seks år gamle Etan Patz forsvant på vei til skolebussen i Soho-området i New York – første gang foreldrene lot ham gå alene fra hjemmet.

Forsvinningen sjokkerte hele USA, og den omfattende etterforskningen og medieoppmerksomheten kulminerte i et bilde av Etan på millioner av melkekartonger over hele landet. Dette ble starten på en landsomfattende melkekartongkampanje for savnede barn og satte problematikken opp på øverste nivå på 1980-tallet.

Ansiktet hans er ifølge amerikanske medier fremdeles velkjent for millioner av amerikanere, og forsvinningen har plaget både politi og menigmann i over tre tiår.

I april i år bestemte New York-politiet og FBI seg for å gjenoppta etterforskningen i saken, og gjennomsøkte blant annet en kjeller i området seksåringen sist ble sett. Ingen funn ble gjort, men det ble tatt med flere prøver til analyse fra kjellerrommet. Det er usikkert hva som satt politiet på sporet av mannen som nå er pågrepet i saken.

Artikkelen fortsetter under bildet.

USA-NEWYORK/BOY NYPD officers and FBI agents enter the basement of an apartment building, where they were searching for clues in the 1979 disappearance of Etan Patz, in New York

GJENOPPTOK ETTERFORSKNINGEN: I april i år gjenopptok amerikansk politi etterforskningen av forsvinningen til Etan Patz. Her er man på vei ned i en kjeller i New York for å gjennomsøke.

Foto: Reuters

Erklært død i 2001

Foreldrene til Etan Patz bor fremdeles i den samme leiligheten i Soho, og har heller ikke ønsket å bytte telefonnummer. Ifølge dem hadde seksåringen memorert sifrene i telefonnummeret, og sterk i troen på at han fremdeles kan være i live, vil de ikke la noe stå i veien dersom han en dag skulle ringe hjem.

Dette til tross for at faren Stan Patz i 2001 erklærte sønnen formelt død, for å gå til sivilt søksmål mot den tidligere barneovergrepsdømte naboen Jose Ramos, som han mente var ansvarlig for Etans forsvinning, ifølge avisen The Globe and Mail.

Myndighetene gravde opp Ramos' tidligere kjeller året før, uten å finne noe. Ramos har aldri blitt formelt siktet i saken, og har hele tiden nektet for å ha gjort gutten noe.

Det har også vært andre menn i søkelyset i saken, uten at det har ført til pågripelser eller fått politiet nærmere svaret på forsvinningsmysteriet.

SISTE NYTT

Siste nytt