Hopp til innhold

– Grand Prix vil gjøre ting bedre

– Vi skal bruke Melodi Grand Prix for å kjempe for vår sak, sier journalisten og Raftopris-vinneren Malahat Nasibova til NRK.

Malahat Nasibova

Malahat Nasibova forteller NRK om storstilt forfølging journalister i Aserbajdsjan før Grand Prix.

Foto: Raftostiftelsen

– Situasjonen for menneskerettighetsforkjemperne har blitt noe bedre i Aserbajdsjan det siste året, sier journalisten og Raftopris-vinneren Malahat Nasibova til NRK.

Men samtidig frykter hun for seg og familiens sikkerhet, to av hennes barn har nå flyttet til Norge.

– For alle uavhengige journalister i Aserbajdsjan som undersøker korrupsjon og kritiserer makten er det farlig, sier Malahat Nasibova.

– Her i Nakhitsjevan er farene enda større. Det mener hun fordi området er under blokade fra nabolandet og erkefienden Armenia. Kontakten med hovedstaden Baku kan bare skje via fly.

– De fleste har flyktet

– I dag er det bare tre eller fire menneskerettighetsaktivister igjen her, de andre har flyktet fordi det har blitt for farlig for dem sier Nasibova til NRK, mens Europas oppmerksomrettes rettes mot hennes hjemland, i oppkjøringen foran finalen i Melodi Grand Prix 26. mai.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Tooji

Tooji representerer Norge i årets konkurranse.

Foto: Hege Bakken Riise / NRk

Malahat Nasibova er en modig kvinne, der hun prøver å drive kritisk journalistikk og menneskerettighetsarbeid i Nakhitsjevan by, hjemstedet til Alijevklanen, som har styrtet denne tidligere sovjetrepublikken og nå selvstendige nasjonen siden rundt 1970, med et kort avbrudd på begynnelsen av 1990-tallet.

Nå er det Ilham Alijev som er president, han overtok etter sin far, den tidligere lokale KGB-sjefen Hejdar Alijev som døde i 2003.

Vi kommer til å bruke den muligheten som Grand Prix gir oss – for alt den er verdt

Malahat Nasibova

– Bedre, men bare på overflaten

To av Malahats egne barn har valgt å flykte fra Aserbajdsjan og har nå fått politisk asyl i Norge. Sønnen som fremdeles bor i Aserbajdsjan, lever et farlig liv med trusler og trakassering sier Malahat Nasibova, tydelig engstelig i stemmen.

– Jeg tror likevel jeg kan si at situasjonen for menneskerettigheter og demokrati er litt bedre nå enn for ett år siden, men det er på overflaten, sier Malahat Nasibova.

Hun trekker fram at Elnur Majidle, en av de 17 politiske fangene som menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty har listet opp i Aserbajdsjan, ble løslatt fra fengselet 15. mai

– Men jeg tror det er slik at myndighetene nå under Melodi Grand Prix ønsker å gi inntrykk av at i Aserbajdsjan så er alt normalt, her er det demokrati og menneskerettigheter respekteres.

Ønsker å utnytte Grand Prix

Men så enkelt er det ikke, det er politiske fanger, både redaktører og journalister. Seinest onsdag 16. mai ble den kvinnelige journalisten Tahmina Tagizade brakt inn til politiet i byen Ganja.

– Så bunn og grunn er det ingen ting som har forandret seg på grunn av Melodi Grand Prix, korrupsjonen er som før, mener den prisbelønnede journalisten.

– Men vi kommer til å bruke den muligheten som Grand Prix gir oss for alt den er verdt, sier Nasibova til NRK.

Eksempel på dette har vi allerede sett sier hun, og viser til demonstrasjonen i sentrum av Baku mandag 14. mai og sultestreiken som partiet Musavat nå har satt i gang for å få satt fri flere politiske fanger.

Malahat Nasibova mener det er riktig det som myndighetene og opposisjonelle som blant annet kanskje mest kjente journalist Eynulla Fatullajev hevder, at Aserbajdsjan også står overfor en trussel fra islamsk ekstremisme, på grunn av den geografiske nærhet til Iran, der det også bor rundt 20 millioner iranere av asterisk herkomst.

Blir telefonavlyttet

Men hun mener at den største ekstremismen i Aserbajdsjan er den statlige ekstremismen og den i dag er en langt større trussel en den islamske.

Mens vi snakker sammen på telefonen dukker det av og til opp merkelige lyder, og Malahat forteller oss at dette er noe hun er vant å leve med. At hennes telefon blir avlyttet tar hun som en selvfølge.

– Jeg er helt sikker på at telefonen min er avlyttet, sier Malahat Nasibova.

Det er tre-fire personer som til enhver telefon følger med på hva hun og mannen Ilgar driver med. Men hun sier at hun ikke vil la seg skremme og at Aserbajdsjan en gang vil bli et demokratisk land.

SISTE NYTT

Siste nytt