Hopp til innhold

– Det blir nyvalg i Hellas

Greske politikere har gitt opp å danne en ny regjering. – Det blir nyvalg, sier Pasoks leder Evangelos Venizelos.

President i Hellas, Karolos Papoulias

Det er president Karolos Papoulias som har ledet regjeringsforhandlingene i Hellas.

Foto: Aris Messinis / Ap

Ni dager etter parlamentsvalget som snudde opp ned på gresk politikk, må altså velgerne igjen belage seg på å gjøre sin borgerplikt i løpet av sommeren.

Resultatløse forhandlinger

Forsøkene på å stable en regjering på bena har vært mange, men altså resultatløse, fordi motstanderne av sparetiltakene fikk flertall i valget.

Det sosialdemokratiske partiet PASOK og det konservative Nytt Demokrati mistet flertallet. Det var de to partiene som sørget for flertall for innstrammingstiltakene forut for valget.

– Vi går igjen mot valg om noen dager, og under vanskelige forhold, sa Venizelos da han kom ut fra dagens forhandlinger.

I en uttalelse fra presidentkontoret het det bare at forhandlingene hadde brutt sammen.

I morgen skal partilederne møtes igjen, denne gangen for å utpeke en overgangsregjering fram til nyvalget.

Avviste regjering av eksperter

President Karolos Papoulias har forsøkt å få partiene til å støtte opprettelsen av en partipolitisk uavhengig ekspertregjering, men nå virker det som om også den muligheten er utelukket.

Et nyvalg om en måneds tid betyr at tida fram til da vil by på usikkerhet om Hellas vil holde avtalen om radikale budsjettkutt for å få kriselån fra EU.

Den sosialistiske alliansen Syriza gjorde det godt ved siste valg, og ble landets nest største parti.

Partiet, som også ligger også an til å gjøre det godt i et nyvalg, har gjort det klart at de ikke vil gjennomføre avtalte budsjettkutt.

Neppe politisk avklaring

Et nyvalg er ikke ventet å skape større klarhet i sammensetningen av parlamentet, og partiene som gikk fram ved siste valg på sin motstand mot redningsplanen blir tippet å befeste sin stilling.

– For Guds skyld, la oss gå framover sammen mot noe bedre, og ikke mot noe verre, sa Venezelos i dag.

Lederne i EU-landene som står bak finansieringsprogrammet for Hellas har sagt at de vil stanse utbetalingene dersom løftene som ligger til grunn for pakken ikke blir holdt.

Dersom det skjer kan landet gå konkurs i neste måned. Analytikerne mener det høyst trolig vil føre til at Hellas må forlate eurosamarbeidet, og begynne å bruke myntenheten drakmer igjen.

– Det er stor fare for at den greske statskassen går tom i neste måned, at myndighetene ikke kan betale lønninger, drive offentlig kommunikasjon, ikke ta vare på sin infrastruktur, og at landet synker ned i det komplette kaos, sier Jonathan Loynes, sjeføkonom for Europa i Capital Economics.

To lyspunkter

Tall som ble offentliggjort i Aten i dag viser at gresk økonomi skrumpet med 6,2 prosent i første kvartal, sammenliknet med samme periode i fjor.

Til tross for alle de negative nyhetene fra Hellas, så klarte regjeringen i dag å skaffe seg et kortsiktig lån på 1,3 milliarder euro, selv om renten er høyere enn tidligere. Samtidig tilbakebetalte Hellas et gjeldsavdrag på 436 millioner euro.

SISTE NYTT

Siste nytt