Hopp til innhold

Kofi Annan frykter full borgerkrig

– FN må ikke tillate at situasjonen i Syria utvikler seg til full borgerkrig. Konsekvensene vil være fryktelige, sier Kofi Annan.

Kvinner passerer et militært sjekkpunkt i Homs

Kvinner passerer et militært sjekkpunkt i Homs.

Foto: KHALED AL-HARIRI / Reuters

Kofi Annan i FNs Europa-hovedkvarter i Geneve

Kofi Annan

Foto: DENIS BALIBOUSE / Reuters

FNs og Den arabiske ligas spesialutsending Kofi Annan ga i dag en nedslående statusrapport til FN om situasjonen i Syria, der kampene fortsetter til tross for våpenhvilen.

– Drapene må stanses

– Faren for en fullskala borgerkrig øker. Regjeringsstyrkene fortsetter presset mot befolkningen, de er bare mer diskré enn før, sa Annan på link til Sikkerhetsrådet i dag, ifølge diplomater ved FN.

– Vi er nødt til å stanse drapene. Det er førsteprioritert, sa Annan til journalister i geneve etter møtet med Sikkerhetsrådet.

Han mener at sekspunktsplanen hans er den eneste muligheten som gjenstår i forsøkene på å stabilisere Syria.

Jeg er hellig overbevist om at landet ellers vil synke ned i borgerkrig, sa Annan.

– Ansvaret ligger hos al-Assad

Annan beskrev en begrenset framgang når det gjaldt forsøkene på å stanse kampene, og mente at regjeringen med al-Assad i spissen må ta ansvar for å hindre en ny utvikling i militær retning.

Sjefen for FNs fredsstyrker, Hervé Ladsous, fortalte om mindre bruk av tunge våpen og store grupper med regjeringsstyrker til angrep.

Men han økte samtidig tvilen om hvorvidt regjeringen i Damaskus virkelig forsøker å overholde Annans fredsplan, slik den har bundet seg til. Han rapporterte om mindre, men mange militæroperasjoner, massearrestasjoner og også enkelttilfeller av angrep med tunge våpen.

Og den fryktede syriske sikkerhetstjenesten er tydelig til stede i byene.

Økt bruk av tortur

Annen var spesielt bekymret over at bruddene på menneskerettighetene så ut til å øke, med flere arrestasjoner og økt bruk av tortur.

– Folk som er kjent for en ikke-voldelig linje, har blitt arrestert, fortalte Annan.

Han understreket at det var lite mening i en fredsavtale hvis bruk av militære våpen blir erstattet av andre former for voldsbruk.

USA reagerte på Annans rapport med å øke støtten til opprørsbevegelsen.

– Vi øker vår støtte for å forene og styrke opposisjonen gjennom å gi dem ikke-skadelig assistanse, sa FN-diplomat Susan Rice.

Med ikke-skadelig mener hun at det ikke er aktuelt å gi gruppene våpen.

Våpenhvilen trådte i kraft 12. april, og FN-observatører er siden da plassert rundt om i Syria. Men de – og opposisjonen – melder daglig om nye drap, angrep og sammenstøt.

Rundt 1 million syrere er avhengig av nødhjelp, og ifølge avtalen skulle nødhjelpsorganisasjonene få adgang til alle som trengte hjelp over hele landet. Men det får de ikke, ifølge FN-diplomatene i New York, som overvar Annans rapportering i dag.

En FN-observatør snakker med barn i Arabaeen i Hama

En FN-observatør snakker med barn i Arabaeen i Hama.

Foto: KHALED AL-HARIRI / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt