Hopp til innhold

Hollande: Dere har valgt forandring

Frankrikes nye president François Hollande vil ha et mer rettferdig Frankrike og et Europa med mindre innstramminger.

Hollande holder seierstale

Han trakk frem rettferdighet i samfunnet og skjebnen til unge mennesker som det viktigste han vil jobbe for de neste fem årene.

Foto: PHILIPPE DESMAZES / Afp

– Ved å velge meg som president, har dere valgt forandring, sa Frankrikes nye president, François Hollande til en jublende folkemengde.

Han trakk frem rettferdighet i samfunnet og skjebnen til unge mennesker som det viktigste han vil jobbe for de neste fem årene. Mange unge franskmenn er arbeidsledige og ser får fremtidsutsikter.

Han lovet å gå løs på den vanskelige oppgaven med å snu økonomien, øke sysselsettingen og få til økonomisk vekst.

Gratulerte Sarkozy

På fransk vis gratulere han avtroppende Nicolas Sarkozy med å ha ledet Frankrike i fem år. Han lovet at han også ville være en president for de som ikke stemte på ham.

– Jeg skal være en president for alle. I kveld er det bare ett Frankrike, med én skjebne. Alle menn og kvinner skal behandles likt i dette landet, sa Hollande i talen han holdt i hjembyen Tulle.

Han snakket også om Europas fremtid og henviste til eurokrisen.

– Innsparing er ikke lenger en mulighet for Europa. Dette en ny start for Europa og et nytt håp for verden. Min misjon er å gi det europeiske prosjektet en dimensjon av vekst, arbeid og håp, både på kort og lang sikt, sa Hollande.

– Jeg elsker Frankrike

– Jeg er sosialist. Jeg elsker Frankrike, og jeg elsker franskmenn. Til slutt vil jeg gratulere alle de som har det gjort det mulig at jeg står her i dag.

Venstresiden har ikke opplevd en seier i et presidentvalget på 24 år, noe Hollande minnet om.

– Mange av dere har håpet på denne seieren lenge. De yngste av dere har aldri opplevd et slik øyeblikk, sa den nyvalgte presidenten, som innsettes 16. mai.

Etter talen i Tulle fløy han til Paris for å holde en tale på Place de la Bastille; en tilnærmet hellig plass for franske sosialister.

– Lenge leve Frankrike, ropte den nye presidenten før han gikk av scenen med armene hevet over hodet.

Venstresiden i Frankrike kan komme til å følge opp søndagens seier i presidentvalget med å ta makten også i nasjonalforsamlingen, viser meningsmåling.

I en meningsmåling om stemmefordeling ved valget på nasjonalforsamling i juni, svarer 44 prosent at de vil stemme på partier på venstresiden, mens 32 prosent gir sin støtte til høyresiden og sentrum.

Video François Hollande vant presidentvalget i Frankrike

SE VIDEO: Her feirer de seieren til Hollande.

SISTE NYTT

Siste nytt