Hopp til innhold

Chen: – Myndighetene truet med å drepe kona hvis jeg ikke dro

Den blinde kinesiske dissidenten Chen Guangcheng hevder at grove trusler fra kinesiske myndigheter var grunnen til at han valgte å forlate den amerikanske ambassaden.

Chen Guangcheng

PÅ SYKEHUS: Chen Guangcheng fotografert på et sykehus i Beijing onsdag, hvor han ble innlagt etter å ha forlatt den amerikanske ambassaden. Dissidenten skal ha ytret ønske om å forlate Kina.

Foto: Jordan Pouille / Afp

Til nyhetsbyrået AP kommer Chen med nye opplysninger om hvorfor han forlot den amerikanske ambassaden i Beijing etter å ha oppholdt seg der den siste uken. Den blinde dissidenten søkte tilflukt der etter å ha rømt fra husarrest 22. april.

– De truet med å banke min kone til døde dersom jeg ikke ikke forlot den amerikanske ambassaden, sier han på telefon fra sykesengen på et sykehus i Beijing.

– Vil forlate Kina

Her ble han tidligere samme dag gjenforent med sin familie, etter å ha ankommet sammen med ansatte ved den amerikanske ambassaden, den amerikanske ambassadøren Gary Locke, noe som er høyst uvanlig.

– Min familie ville havnet i fare og blitt sendt tilbake til Shandong (stedet de har sittet i husarrest, journ.anm.). Jeg fikk også et inntrykk av at amerikanske myndigheter og ambassaden støttet at jeg forlot ambassaden, sier han.

Chen forlot ambassaden etter å ha fått forsikringer om at han kunne motta helsehjelp på sykehuset, gjenforenes med sin familie og få gå på universitet et trygt sted.

Yuan Weijing til Chen Guangcheng

– TRUET MED DØDSVOLD: Ifølge Chen selv skal kinesiske myndigheter ha truet kona hans Yuan Weijing med dødelig juling dersom han ikke forlot ambassaden.

Foto: HANDOUT / Reuters

Til tross for dette føler dissidenten seg overhodet ikke trygg i hjemlandet.

– Jeg vet ikke om det de egentlig planlegger er å bortføre meg tilbake til Shandong, sier han, og legger til:

– Jeg ønsker å forlate landet, sier han.

Chen Guangcheng er en av Kinas mest internasjonalt kjente dissidenter og samfunnsrefsere. Han har anklaget kinesiske myndigheter for tvungne senaborter og tvangssterilisering i forbindelse med ettbarnspolitikken.

Nyhetsbyrået har ikke lykkes i å få verifisert påstandene fra Chen, men har snakket med en amerikansk tjenestemann som sier at familien ville blitt sendt tilbake i husarrest dersom dissidenten ikke forlot ambassaden. Det samme melder BBC.

– Kinesiske myndigheter har forsikret at herr Chen vil bli behandlet humant så lenge han fortsatt oppholder seg i Kina, sier han til kanalen.

Kort tid etter at Chen lurte sine voktere og tok seg ut av hjemmet han satt i arrest, la han ut en video på Internett hvor han fortalte om omfattende fysisk mishandling fra politimennene som voktet ham.

Ba statsministeren om hjelp

Han bad statsminister Wen Jiabao sørge for at kona, deres barn og hans mor ble beskyttet fra den ventede gjengjeldelsen samt straffe de ansvarlige bak mishandlingen.

USAs ambassade i Beijing

SØKTE TILFLUKT: Her i den amerikanske ambassaden i Beijing søkte Chen tilflukt etter å ha rømt fra husarrest.

Foto: GOH CHAI HIN / Afp

De amerikanske forhandlerne skal ha fått løfte fra sentralmyndighetene at de vil undersøke Chens påstander.

Chen-saken var i ferd med å utvikle seg til en diplomatisk verkebyll i forholdet mellom Kina og USA, før det i tolvte time ble klart at dissidenten hadde forlatt bygget. Men fremdeles er det alt annet enn god stemning mellom de to stormaktene.

Det som har gjort saken ekstra delikat, er at USAs utenriksminister Hillary Clinton skulle på sitt årlige besøk til Kina. Hun landet i Beijing tidlig i dag morges, sammen med finansminister Timothy Geithner.

Chen Guangcheng har vært ett av navnene som hvert år har stått på utenriksminister Clintons liste når hun har diskutert menneskerettigheter med det kinesiske lederskapet.

Kina krever unnskyldning

Det har de siste dagene vært jobbet på høygir i det amerikanske diplomatiet for å

Voktere utenfor Chaoyang-sykehuset i Beijing

VOKTER: Vakter sto onsdag utenfor Chaoyang-sykehuset i Beijing, hvor Chen var innlagt.

Foto: Vincent Thian / Ap

finne en utgang på saken som gjør at kinesiske myndigheter ikke mister ansikt men som også ivaretar Chens sikkerhet.

Ifølge det statlige nyhetsbyrået Xinhua krever Kina at USA ber om unnskyldning for å ha bragt aktivisten til ambassaden og latt ham bli der, da han søkte hjelp for seks dager siden.

– USAs handlemåte er en innblanding i interne anliggender, noe Kina ikke aksepterer, sa Liu Weimin, talsmann i det kinesiske utenriksdepartementet til Xinhua, og la til at Kina er sterkt misfornøyd med hvordan USA og amerikanske tjenestemenn har opptrådt.

Kinesiske myndigheter krever at amerikanske myndigheter gransker hendelsen, lar det få konsekvenser for de personene som har vært involvert og forsikre at det aldri skal skje igjen.

Den forsikringen har de allerede halvveis fått.

– Dette var en ekstraordinær hendelse under ekstraordinære omstendigheter, og vi tror ikke at noe lignende vil gjenta seg, sier en amerikansk tjenestemann med inngående kjennskap til begivenhetene i dag.

Det kinesiske kravet om en offisiell unnskyldning ønsker han ikke å kommentere.

SISTE NYTT

Siste nytt