Hopp til innhold

Hellas stopper pengestøtte til 200.000 innbyggere

Hellas myndigheter har avdekket omfattende velferdssvindel, og har stoppet ulike former for pengestøtte til 200.000 innbyggere.

Protester i Hellas

Harde kutt i Hellas sine velferdsordninger har skapt store demonstrasjoner. Nå vil myndighetene kutte pengestøtte til 200.000 innbyggere, etter at de har oppdaget svindel.

Foto: LOUISA GOULIAMAKI / Afp

Myndighetene oppdaget at mange familier fortsatt mottar pensjonen til avdøde familiemedlemmer, og at rike mennesker har oppgitt at de er fattige for å få pengestøtte, skriver Reuters.

Oppdagelsen ble gjort da myndighetene kryssjekket opplysninger fra ulike instanser og sjekket om mottakerne hadde de behovene de oppga. Nesten to prosent av den greske befolkningen hadde svindlet til seg penger.

Vil kreve tilbake pengene

Kilder i myndighetene sier til Reuters at de nå vil kreve tilbake pengene som innbyggerne skylder.

Kuttene, som startet gradvis i september i fjor, vil spare inn opp til 800 millioner euro årlig.

Hellas er under sterkt press sine fra internasjonale långivere, og de må derfor gjøre alt de kan for å minske statens underskudd. Landet har forpliktet seg til svært strenge kutt som betingelse for krisehjelpen.

Hellas har allerede kuttet pensjoner med et gjennomsnitt på 25% for å prøve å få kontroll over økonomien. Dette har skapt store reaksjoner fra befolkningen, og tidligere i april tok en pensjonist livet sitt i protest.

Skylder skatt

Nesten en fjerdedel av den 11 millioner store befolkningen er pensjonert, noe som utgjør en stor byrde for statskassa. Landets generøse velferdsordning har fått noe av skylden for den skakkjørte økonomien.

Myndighetene vil også forsøke å kreve inn skatt som ikke har blitt betalt. 2011 ble det kun betalt inn 7 milliarder skattekroner i Hellas, og skattebetalerne skylder staten til sammen 446 milliarder kroner. Det regnes med at det vil være mulig å få inn knapt 60 milliarder.

SISTE NYTT

Siste nytt

Ukraina skal ha skutt ned russisk bombefly – Nato lover mer luftvern

En utålmodig og desperat Volodymyr Zelenskyj trygler verden om mer støtte. En ekspert tror det blir kritisk for Ukraina å få mer luftvern.