Hopp til innhold

Jevn strøm av velgere til urnene i Frankrike

Valgdeltakelsen i det franske presidentvalget ser ut til å bli godt over 80 prosent, ifølge den belgiske radiokanalen RTBF, og ser dermed ut til å bli høyere enn fryktet på forhånd.

Srakozy Bruni-Sarkozy

Frankrikes president Nicolas Sarkozy og hans kone Carla Bruni forlater et valglokale etter å ha avgitt stemme i det franske presidentvalget søndag. Det ble meldt om en jevn strøm av velgere til stemmelokalene, og valgmannskaper i et distrikt i Paris sa at frammøtet virket like høyt som i 2007, da Sarkozy vant. En langdryg valgkamp hadde skapt frykt for at mange ville sitte hjemme.

Foto: BENOIT TESSIER / Reuters

Valginstituttet Ipsos har beregnet deltakelsen til drøyt 80 prosent, mens TNS Sofres mener den var enda et prosentpoeng høyere.

Ved lunsjtid søndag hadde 28,29 prosent av franskmennene avlagt stemme. Det er det nest høyeste frammøtet på denne tiden av valgdagen siden 1981. Utenfor valglokalene var køene lange, til tross for at meningsmålinger har antydet at valgdeltakelsen vil bli lav.

Beregninger fra prognosebyrået IFOP tyder på den samme, positive tendensen, melder nyhetsbyrået AFP.

Klokken 17.00 fransk og norsk tid var oppmøtet estimert til 70,59 prosent. Høyere enn fryktet, men samtidig noe under nivået på samme tid i 2007. Da var deltagelsen 73,87 prosent.

Ifølge beregningene fra IFOP vil valgdeltagelsen nå 80 prosent når valglokalene stenger klokken 20.00 søndag kveld.

Sarkozy stemte

President Nicolas Sarkozy og hans kone Carla Bruni avla stemme i rikmannsstrøket 16. arrondissement vest i Paris, ikke langt fra der de bor.

Sarkozy, som har slitt tungt på meningsmålingene foran valget, snakket ikke med mediefolkene som flokket seg rundt ham, men vinket til andre frammøtte.

Valgmannskaper i et annet distrikt i Paris sa at frammøtet virket like høyt som i 2007, da Sarkozy vant. Mange kommentatorer hadde på forhånd advart om at en langdryg valgkamp kunne svekke frammøtet ved valget, som var lagt til skolenes vårferie.

Satt hjemme

Ikke alle fant det bryet verdt å delta i årets valg.

– Jeg har aldri noen gang sittet hjemme når det har vært valg. Men denne gangen føler jeg ingen særlig entusiasme, og i den økonomiske politikken ser jeg liten forskjell på de to toppkandidatene, sa den 62 år gamle læreren Isabelle Provost til nyhetsbyrået AFP.

De to toppkandidatene er sentrum-høyreorienterte Sarkozy og hans sosialistiske motstander François Hollande. Stemmegivningen i den første omgangen i det franske presidentvalget skulle fortsette til klokken 20 søndag kveld.

SISTE NYTT

Siste nytt