Hopp til innhold

Rolig i Homs mens byen får besøk av FN-observatører

Menneskerettighetsaktivister sier kampene i og bombardementet av den syriske byen Homs har stanset lørdag. Nå har FN-observatører ankommet byen.

SYRIA-POLITICS-UNREST

Aktivister melder at kampene i Homs har stanset lørdag.

Foto: - / Afp

Det er eksilgruppen Syrisk observatorium for menneskerettigheter som melder at Homs er fredelig for første gang på over én uke.

Observatører i byen

Salim Qabani, en aktivist som holder til sentral i Homs-provinsen, forteller lørdag at regjeringsstyrkene gjemmer unna alt av militære kampkjøretøy.

– Tanks kjøres vekk fra gatene og inn i en politibase i byen, sier han.

Kampene sluttet samme dag som FN varslet ankomsten av flere observatører til byen. Lørdag ettermiddag befant de seg i byen.

– En gruppe observatører er i Homs og har møtt guvernøren. De besøker nå de forskjellige delene av byen, sier FNs talsmann Khaled al-Masri.

Angrep mot oljeledninger

Samtidig har det statlige syriske nyhetsbyrået SANA lørdag rapportert om opprørere som har sprengt oljeledninger i den østlige Deir ez-Zour-provinsen, noe som har ført til stor brannutvikling i området. SANA la skylden for eksplosjonen på «væpnede terrorister».

Eksplosjonen føyer seg inn i rekken av flere angrep på oljeledninger som har blitt utført av syriske opprørere siden uroligheten i landet begynte i fjor.

Planer om 300 observatører

I går var sju observatører fra FN på plass i landet, og i løpet av de neste dagene skal antallet øke til 30. Fredag kveld ga Sikkerhetsrådet klarsignal for planene om å utplassere 300 observatører i landet.

I løpet av helgen skal alt av kjøretøy, kommunikasjonsutstyr og medisinsk utstyr være på plass slik at den internasjonale observatørstyrken kan være oppe og stå så snart stormaktene er enige om det.

– Vi tror utplasseringen av styrkene vil skje jo før jo heller, for den må komme, sa Kofi Annans talsmann Ahmad Fawzi i går.

– Som vi vet er ikke situasjonen på bakken god, det er en veldig skjør våpenhvile med nye offer og hendelser hver dag, sa han videre, og la vekt på at FN nå må gjøre alt de kan for å stoppe volden.

127 drept under våpenhvilen

På fredag meldte aktivister om nye granatangrep flere steder, blant annet i en bydel i Homs.

Ifølge fredsplanen til Kofi Annan skulle regjeringsstyrkene ha trukket seg ut av byområdene før våpenhvilen trådde i kraft 12. april. Siden da har over 127 sivile blitt drept, ifølge aktivister.

SISTE NYTT

Siste nytt