Hopp til innhold

Spanskekongens jaktvaner får spanjolene til å se rødt

Kong Juan Carlos ligger nyoperert på et sykehus i Madrid etter at han brakk hoften under elefantjakt i Botswana. Dyre eksotiske jaktturer klinger dårlig i et land i dyp økonomisk krise.

Kong Juan Carlos

Kong Juan Carlos har vært en høyt skattet monark gjennom fire tiår. Nå setter hans luksuriøse jaktutflukter sinnene i kok i det kriserammede landet.

Foto: ELVIS BARUKCIC / Afp

– En lettsindig tur på et upassende tidspunkt, skriver avisen El Mundo, som normalt er svært lojal til kongen, på lederplass.

– Bildet av en monark som jakter elefanter i Afrika i en tid hvor den økonomiske krisen fører til så mange og så store problemer for det spanske folk, er svært uheldig, heter det videre i lederkommentaren.

Det er harde ord i spansk offentlighet om en konge som siden han ble håndplukket som etterfølger til diktatoren Franco har vært dypt respektert for sin rolle som ankerfeste for det spanske demokratiet.

Kostbart trofé

Den famøse jaktturen startet mandag i forrige uke, da kongen og et følge dro til Okavango i Botswana for å skyte elefanter.

Kongen er kjent som en ivrig jeger, men han er også den øverste beskytter for den spanske delen av World Wildlife Fund (WWF), en rolle som kong Harald også har i Norge.

Privat elefantjakt er tillatt i flere land sør i Afrika, som en del av myndighetenes regulering av elefantstanden. Men kostbart er det.

Ifølge spanske medier koster det å felle en elefant i Botswana mellom 7000-30.000 euro, det vil si fra 56.000.-280.000 kroner. I tillegg kommer reise- og oppholdsutgifter.

Også i 2006 var kongen i Botswana og jaktet på elefanter, og bilde fra den gangen er plukket frem igjen av spanske nyhetsredaksjoner.

Søvnløs på grunn av ungdommen

Den nye kongelige jaktturen hadde trolig forblitt privat, hadde det ikke vært for at kongen på fredag falt på hotellrommet og brakk et hofteben på tre steder.

Et privatfly fløy ham tilbake til Madrid, en tur som tok 10 timer, og han ble operert på lørdag ved San Jose Hospital.

I pressemeldingen fra det spanske slottet om at kongen var på sykehus, het det at han ble operert for hoftebrudd etter en privat ferietur.

Legen Angel Villamayor forklarer den spanske kongens hoftebrudd

Legen Angel Villamayor forklarte på lørdag hvordan operasjonen av kong Juan Carlos forløp.

Foto: JAVIER SORIANO / Afp

Hva som var formålet med turen var ikke nevnt, men det skaffet spanske medier raskt rede på.

Gårsdagens spanske aviser var preget av kongen, elefanter – og kraftig fordømmelse.

For i et Spania i krisemodus, hvor offentlige lønninger, pensjoner og ansatte kuttes, hvor mange strever med å klare seg, hvor 20 prosent av den totale arbeidsstyrken og ikke minst 50 prosent av ungdommene, uansett utdanningsnivå, er uten jobb, og den spanske økonomien fortsatt vakler, tar det seg dårlig ut med luksuriøse jaktturer.

Det er ikke mer enn et par uker siden kongen selv uttrykte sterk bekymring for nasjonens tilstand.

I et møte med studenter i Barcelona sa kong Juan Carlos at han lå våken om nettene og tenkte på skjebnen til sine landsmenn.

– En av konsekvensene av krisen, ungdomsarbeidsløsheten, gir meg søvnløse netter, sa han.

– Angela Merkel, redd oss

Spanias statsminister Mariano Rajoy

Statsminister Mariano Rajoy var innom kongen på sykehuset i dag.

Foto: ANDREA COMAS / Reuters

Den spanske statsministeren Mariano Rajoy, som for få uker siden fremla tidenes kuttliste som fikk fortvilte og frustrerte spanjoler ut i gatene, skal være bekymret over sinnet som nå rettes mot det spanske kongehuset.

Det har kommet ut at kongen avlyste det ukentlige oppdateringsmøtet med Rajoy for å dra på elefantjakten. I går var statsministeren i stedet på sykehusvisitt.

– Dette var en privat tur og er derfor ikke et tema for offisielle uttalelser, sa kongens privatsekretær Juan Carlos Zamora til utenlandske medier i går.

Zamora ønsket heller ikke å kommentere om kongen virkelige hadde vært på elefantjakt.

– Men som alltid trekker media sine egne konklusjoner, la han til og nektet å gå inn på hvordan turen ble betalt, noe spanske medier også har spekulert på.

Foruten nyhetsoppslagene og kommentarene i aviser, fjernsyn og radio, florerte det med negative uttalelser på sosiale medier.

– Angela Merkel, vær så snill og redd oss. Jeg foretrekker å betale skatt og pensjon til dere, skrev en spanjol på Twitter.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Dronning Sofia av Spania

Den spanske dronningen Sofia ble omringet av pressen da hun kom for å besøke ektemannen ved San Jose Hospital i dag.

Foto: ANDREA COMAS / Reuters

Skyting og korrupsjon

Elefantjakten kommer på toppen av flere uheldige kongelige episoder i det siste.

Den ene av kongens svigersønner risikerer bot for å ha latt sin 13-årige sønn prøveskyte med våpen selv om sønnen ikke er gammel nok.

Samme dag som kongen dro til Botswana skjøt hans eldste barnebarn seg selv i foten under skyteopplæringen på en familieeiendom utenfor Madrid. Våpenet som ble brukt hadde ikke lisens.

Aldersgrensen i Spania for å få våpenlisens er 14 år, og faren har allerede vært i avhør hos politiet.

Skyteepisoden vekker minner i Spania. I 1956 døde den da 14 år gamle broren til Juan Carlos, Alfonso, av det som ble beskrevet som et vådeskudd, mens han renset en revolver. Historikere har de senere årene satt spørsmålstegn ved forklaringen, men ingen har foreløpig offisielt undersøkt hva annet som eventuelt kan ha skjedd.

Den andre av kongens svigersønner, den tidligere håndballstjernen Inaki Urdangarin, er siktet for korrupsjon, og skandalen vokste seg så stor at kongen måtte kommentere saken i sin nyttårstale.

I talen bad han også spanske ledere – på grunn av den vanskelige situasjonen landet er i – fremstå som forbilder, noe som nå ikke går upåaktet hen i spanske medier.

For å begrense skadene av korrupsjonssaken, lovet hoffet for tre måneder siden å offentliggjøre regnskapene til slottet og kongefamilien. Det har foreløpig ikke skjedd.

Overlater makten?

Spanskekongen vil være på sykehuset de neste ti dagene og deretter ute av funksjon i seks uker. Sønnen, kronprins Felipe, har overtatt kongens offisielle oppgaver.

Den 74-årige monarken har de siste årene vært gjennom flere operasjoner, inkludert fjerning av en svulst i lungen, og det har vært spekulasjoner om han kommer til å abdisere og overlate makten til Felipe, som i folket ikke har den samme stillingen som til nå svært respekterte far.

I etterkant av korrupsjonsavsløringene ble det foretatt en meningsmåling om kongehusets oppslutning. Da var tilliten sunket fra 57 til 49 prosent på et år.

Nyheten om elefantjakten og hoftebruddet ble også – for kongehuset – kjent på en uheldig dag, nemlig 14. april. Det var dagen i 1931 da kong Alfonso XIII, den nåværende kongens bestefar, dro i eksil til Italia og Den andre spanske republikken proklamert.

– Denne 14. april har gitt oss en utmerket anledning til å se inn i dagliglivet til vår konge, full av privilegier fra fortiden, skriver lederkommentatoren i venstresidens avis El Pais.

Deler av det spanske Sosialistpartiet, som mistet regjeringsmakten til det konservative PP ved valget i november i fjor, fulgte opp.

– Et statsoverhode må velge mellom sine offentlige plikter og det som forventes av ham eller abdikasjon, som gir ham friheten til å velge et annet slags liv, sa Tomas Gomez, lokalleder for Sosialistpartiet i hovedstaden Madrid.

Et opprop på Internett som tar til orde for at kongen trekker seg som beskytter for spanske WWF samlet raskt 40.000 underskrifter.

Elefantjakten blir også sett i sammenheng med en av kongens andre jaktturer.

Da kong Juan Carlos i 2006 skjøt en bjørn i Russland, ble det hevdet at bjørnen på forhånd hadde blitt sløvet med vodka som var blandet inn i honning. Bjørnen skal til overmål – ifølge nyhetsbyrået AFP – ha vært en tam sirkusbjørn.

SISTE NYTT

Siste nytt