Hopp til innhold

Kina fleiper om rakettoppskyting

Kinesiske tjenestemenn fleiper om Nord-Koreas planer om å skyte opp en kontroverisell langdistanse-rakett.

Nord-Korea rakettoppskyting

En nordkoreansk soldat står vakt foran raketten som etter planen skal skytes opp senere denne uken.

Foto: BOBBY YIP / Reuters

En gang mellom torsdag og mandag vil Nord-Korea skyte ut en langdistanserakett fra sitt nye romfartssenter nordvest i landet. Offisielt skal raketten plassere en satellitt i bane rundt jorda. Nabolandene er bekymret fordi de tror raketten kan være militær, og beregnet på å bære atomvåpen.

Kina har kommet med oppfordringer om «ro og beherskelse» på Koreahalvøya. Samtidig har det høyt oppe blant tjenestemenn i Beijing dukket opp skrøner rundt oppskytingen, ifølge Reuters.

Vitsene understreker hvor lite kontroll nabolandet har på Nord-Koreas planlagte oppskyting.

Én vits går slik:

Nord Koreas unge diktator Kim Jong-un ringer en kinesisk leder for å fortelle ham tidspunktet for den planlagte rakettoppskytningen.

«Ja, når skjer det?» spør den kinesiske lederen.

Kim svarer: «Ti, ni, åtte, sju, seks, fem, fire...»

Kina er likevel regnet som det landet som har mest innflytelse over Nord-Korea, som et av seks land involvert i samtalene om atom-nedrustning, sammen med USA, Japan, Sør-Korea og Russland.

Les også: Nord-Korea forbereder oppskyting

Filippinene stenger luftrommet

Tirsdag bestemte Filippinske myndigheter seg for å sette flyforbud i store deler av luftrommet over Filippinene, som er i rakettens bane. Det blir også forbudt for sjøfartøy å ferdes over et stort område ved Luzon mellom 12. til 16. april.

Det blir forbudt for alle typer luftfartøy, sjøfartøy og selv små fiskebåter å krysse områdene på 352 kilometer nordøst fra Cayagan, og 278 kilometer øst for Polilo-øya.

Om det blir en fare for at rakettens vrakrester treffer land, vil berørte innbyggere bli evakuert, opplyste Benito Ramos i sikkerhetsdepartementet på Filippinene.

– Det er foreløpig ingenting vi kan gjøre med dette. Vi skal være på utkikk og søke dekning, men vi kan ikke skyte ned en rakett, sa Ramos ifølge Global Nation.

– Vil ikke utgjøre fare for nabolandene

Nord-Korea annonserte tidligere i år at de vil skyte opp en rakett for å plassere en satelitt i bane rundt jorden mellom 12. og 16. april.

Dette gjør de for å markere 100-års-dagen for kommuniststatens grunnlegger, avdøde president Kim Il-Sung.

– Satelitten er en gave fra vårt folk til vår store leder, vår venn Kim Il-sund, i anledning hans 100-årsdag, sa Ryu Kum-Chol ved avdelingen for romfartsutvikling i Nord-Korea.

Han forsikret at vrakrestene fra utskytingen ikke vil utgjøre noen fare for landene i regionen.

– Vi har valgt en trygg bane, og første fase vil skje 160 kilometer fra land. Den andre fasen skal finne sted drøyt 190 kilometer fra land, sa Ryu til utenlandske journalister i den nordkoreanske hovedstaden Pyongyang.

Nord-Korea gjennomførte prøvesprengninger i 2006 og 2009. Hensikten med en tredje atomtest kan være å vise at landets slagkraft er usvekket under den nye lederen Kim Jong-un.

En eventuell ny kjernefysisk prøvesprengning vil vekke internasjonal harme. Men verdenssamfunnet har snart ikke flere straffetiltak å sette i verk overfor Nord-Korea.