Hopp til innhold

Vil lokke turister til å bade med drapsmaskiner

Ny foreslått turistattraksjon på høring i vest-Australia.

Hvithai

Turister i vest-Australia kan få muligheten til å se dette gapet på nært hold.

Foto: Geoff Spiby / national / NATIONAL PICTURES/MAXPPP

Til tross for at vestkysten i Australia nylig ble offisielt stemplet som verdens farligste haikyst, vurderer myndighetene i vest-Australia å åpne for at turister kan oppleve haiene på nært hold, ifølge australske Perth Now.

Bur-dykking med haier er allerede et tilbud for turister på sør-kysten, men nå skal den kontroversielle aktiviteten inn på høring også i nabostaten.

Haifrykten og de mange haidrapene det siste året har skadet turismen, men nå vil enkelte altså bruke haiene til å tiltrekke seg flere turister.

– Vi har mottatt forespørsler fra turstnæringen om å også starte opp hai-bur-dykking i vest-Australia. Vi samarbeider med eksperter for å få en bedre forståelse rundt risikoen forbundet med denne aktiviteten, sier fiskeriminister Norman Moore til Perth Now.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Hvithai ved haibur i Sørishavet

Turistfirmaer i sør-Australia tilbyr haidykking i bur. Snart kan det åpnes for haidykking på verdens farligste haikyst.

Foto: ANDREW FOX / Afp

– Kan utgjøre stor fare

Fiskeriministeren frykter at praksisen kan tiltrekke hvithaier til et bestemt område, og dermed kan det bli en opphopning av de livsfarlige beistene.

– Det kan utgjøre en stor fare for allmennhetens sikkerhet, og praksisen bør derfor være nøye regulert, sier Norman.

I sør-Australia finnes det per i dag tre haidykkings-operatører, men staten vil kutte ned til to fordi de tror praksisen endrer haienes naturlige adferd.

Forskning pågår også for å kartlegge hvor stor haibestanden har blitt, sier Norman.

Fire personer har blitt haidrept på syv måneder bare på vestkysten. Dette har reist bekymring siden gjennomsnittet ligger på rundt ett haidrap i året i landet.

Eksplosjon i haiangrep

Ingen har kunnet forklare den plutselige stigningen i haiangrep, men haiforsker Rory McAuley tror det skyldes flere folk på stranden.

– Eksplosjonen i haiangrep kan skyldes at surfing og dykking er blitt mer populært, sier Rory McAuley til lokale medier.

– Dette året har allerede startet veldig tragisk. Vi må være forberedt på flere tragiske hendelser framover, sier McAuely.

Økningen i antall haiangrep har også startet debatten om hvorvidt restriksjonene mot haifiske skal bli mildere.

Turistmyndighetene på Australias sørøstkyst vil derimot intensivere haifiske, selv på den beskyttede hvithaien fordi dødsfallene skremmer bort turistene.

Fjerde offer

Forrige lørdag ble Peter Krimann det fjerde offeret for hai-angrep siden september i fjor på Australias sørvestkyst. Han var på en morgentur sammen med sin bror, og dykket rundt 1600 meter utenfor Stratham Beach, sør for Bunbury.

Også denne tragedien har tiltrukket seg oppmerksomhet fra hele verden. I gjennomsnitt skjer det i overkant av ett dødelig haiangrep i Australia årlig, ifølge AP.

En av fire personer som ble drept av haier i verden i 2011, ble drept ved vestkysten av Australia. Det ble drept dobbelt så mange svømmere, surfere og dykkere i 2011 som i 2010, viser statistikk fra University of Florida.

SISTE NYTT

Siste nytt