Hopp til innhold

Frankrike kaster ut imamer

Fem islamister, tre av dem er imamer, kastes ut av Frankrike. To er allerede sendt ut av landet. Myndighetene sier dette er en straffereaksjon etter at en islamist skjøt og drepte sju mennesker i og rundt Toulouse.

Islamister arrest Frankrike

Fredag arresterte fransk politi 19 personer i jakten på islamistiske nettverk.

Foto: JEAN-SEBASTIEN EVRARD / Afp

En radikal islamist fra Algerie og en imam fra Mali ble sendt tilbake til sine hjemland mandag. En imam fra Saudi-Arabia, en fra Tyrkia og en tunisisk islamist skal også kastes ut, opplyser innenriksdepartementet.

Claude Gueant

Innenriksminister Claude Gueant informerte om utkastelsene mandag.

Foto: KENZO TRIBOUILLARD / Afp

Ifølge myndighetene skal imamene ha komme med antisemittiske uttalelser, de skal ha bedt muslimer avvise vestlige verdier og ment at kvinner bør dekke til ansiktet sitt. Departementet viser til at slik utvisninger er tillatt når folkets og den franske stats sikkerhet er truet.

Kamp mot ekstremisme inn i valgkampen

Fredag arresterte franske myndigheter 19 personer i jakten på islamistiske nettverk. President Nicholas Sarkozy har gjort kampen mot ekstremisme til et viktig element i sin valgkamp.

Flere av arrestasjonene skjedde i Toulouse der 23 år gamle Mohamed Merah ble skutt og drept av fransk politi. Han hadde tatt livet av sju mennesker, deriblant tre barn, før han forskanset seg i leiligheten sin i over 30 timer.

Etter drapet på Merah, ba president Sarkozy politiet om å utføre full evaluering av de radikale islamistiske miljøene i landet, og personer med tilknytning til disse. Ifølge AFP karakteriserer Sarkozy Toulouse-drapene som en vekker for Frankrike, på lik linje med 11. september for USA.

– Velgerne er mer opptatt av finanskrisen

Forsker ved Kriminalomsorgens utdanningssenter KURS, Franck Orban

Franck Orban er usikker på hvor mye franske velgere engasjerer seg i slike saker.

Foto: NRK

– Den franske presidenten gjør nok dette for å befeste sin stilling som landets sterke leder, men om han lykkes med det, er jeg usikker på. Det sier franske Franck Orban som er forsker ved Kriminalomsorgens utdanningssenter.

Han syns det kan virke som franske velgere er mer opptatt av økonomi og finanskrise enn sikkerhetsspørsmål.

Den muslimske delen av befolkningen er overrepresentert i franske fengsler. At det kan skje en radikalisering av dem der, er påvist, iflølge Orban. Han sier at fengslene ofte er overfylte og underbemannet.

– Standarden er dårlig. Europarådet har kritisert forholdene flere ganger, uten at det har hjulpet nevneverdig. Det er ikke uvanlig med seks til åtte innsatte på en celle. Så selv om Sakozy har hatt fokus på dette i flere år, hjelper det lite, så lenge det ikke følger med nok penger, sier Orban.

SISTE NYTT

Siste nytt