Hopp til innhold

Karzai: Sikkerheten forverret med internasjonale styrker

KABUL (NRK): Afghanistans president mener 11 år med internasjonale styrker har forverret sikkerheten for den enkelte afghaner. I et eksklusivt intervju med NRK holder også Hamid Karzai fast ved at de internasjonale styrkene må ut av afghanske landsbyer.

Video f0db8dd8-e96e-4522-ae92-e96b5ba93df8.jpg

NETT-TV: Se hele intervjuet med Hamid Karzai.

Gro Holm Afghanistan
Foto: NRK

– Gratulerer med datteren og det nye året, sier jeg da Afghanistans president entrer rommet.

Han smiler oppglødd og begynner umiddelbart å fortelle om hvordan han kommuniserer med det fem dager gamle barnet.

Så forsvinner han i nær en halv time, kommer feiende inn igjen med et «well ma’m, let’s talk». Deretter blir det mer alvor, det presidentens hverdag er så altfor full av.

Han forteller, først i langsomme vendinger om møtet med slektningene til de 16 sivile som ble drept i Kandahar. Men så ber jeg ham fortelle hva de sa om det som faktisk skjedde på bakken.

– Vel de sier at de sov da amerikaneren, eller amerikanerne gikk inn og bare begynte å skyte og drepe dem, gikk fra rom til rom og drepte sovende babyer og kvinner, sier Karzai.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Hamid Karzai og Gro Holm

Hamid Karzai blir intervjuet av NRKs Gro Holm i presidentpalasset i Kabul onsdag.

Foto: Bengt Kristiansen / NRK

Internasjonale soldater ut av landsbyene

Afghanistans president reagerte spontant på massakren ved å gi de internasjonale styrkene ordre om å komme seg ut av afghanske landsbyer.

Han hevder det ikke er noe nytt krav, men det er definitivt ikke sagt like klart at utlendinger ikke skal gå inn i landsbyene.

– De trenger det ikke, de kan holde seg i distriktssentrene og engasjere seg i kamp bare når det oppstår situasjoner, sier Karzai.

Den afghanske hæren er fullt ut i stand til å ta seg av sikkerheten i landsbyene, hevder presidenten.

Den nye politikken, som Karzai er helt bestemt på skal respekteres, vil også ha konsekvenser for norske styrker i Faryab-provinsen.

De norske har nettopp lagt vekt på å bygge et tillitsforhold til lokalbefolkningen. Det har også vært selve kjernen i den amerikanske politikken under president Obama, «vinne hjerter og sinn».

Hamid Karzai

Hamid Karzai i presidentpalasset.

Foto: Bengt Kristiansen / NRK

Særlig vellykket har den ikke vært, og Karzai opplever et enormt press fra egen befolkning, der de internasjonale soldatene blir stadig mindre populære – langt inn i den afghanske hæren.

Internasjonale styrker ga dårligere sikkerhet

Jeg spør Afghanistans president om hvordan de 11 årene med internasjonale styrker i landet har bidratt til sikkerheten for befolkningen.

– Det har heller forverret sikkerheten for den enkelte afghaner. Krigen mot terror har vært ført på en slurvete måte og ikke tatt hensyn til årsakene til terror, sier presidenten.

Afghanistan har aldri mistet så mange stammeledere og samfunnsledere som i de siste 10 årene.

– Måten krigen er ført på, blant annet manglende forståelse for afghansk kultur, har bidratt til å skape problemene, sier Karzai til NRK.

Forholdet til amerikanerne har vært vanskelig. Det har vært mange kontroverser om sivile tap, nattangrep og private sikkerhetsfirmaer.

Amerikanerne hadde ikke trengt å motsette seg Karzais krav om at private firmaer skulle ut av landet.

– De gjorde det likevel. Noen ganger har vi måttet bruke lite hyggelige metoder for å få dem dit vi ville, sier Afghanistans president.

Artikkelen fortsetter under bildet.

President Hamid Karzai

President Hamid Karzai (t.v.) under et møte med familiene til de 16 som ble drept afghanerne som ble drept av en amerikansk soldat tidligere i måneden.

Foto: MASSOUD HOSSAINI / Afp

Amerikanske baser og med Taliban kan kombineres

Likevel, president Karzai er innstilt på å få til en strategisk rammeavtale om videre samarbeid allerede før Natos toppmøte i Chicago 20.–21. mai.

På grunnlag av den avtalen skal det samtales videre om amerikanske baser i landet. Karzai tenker seg en ramme på tiår for begge deler.

– Men må du ikke velge mellom baser og fred med Taliban, spør jeg?

– Taliban har jo offentlig insistert på at det ikke blir noen fredsavtale med utenlandske soldater i landet.

– De sier noe annet til oss, sier Afghanistans president. Han mener altså at Taliban-ledelsen er villig til å godta en fred med amerikanske soldater på afghansk jord i minst ti år framover.

Karzai tror også det er mulig å fortsette fredssamtaler på to parallelle spor, trass i at Taliban offisielt har brutt alle forbindelser med amerikanerne.

– I første omgang er det snakk om møtes separat, Taliban og amerikanerne og Taliban og oss, den afghanske regjeringen.

Taliban opprettet for noen måneder siden et kontor i Qatar, med amerikansk støtte. Men Karzai mener også andre aktører er viktige, først og fremst Pakistan.

– De spiller sitt spill, men er mer konstruktive nå enn tidligere, sier presidenten.

– Alle spiller sine spill i denne konflikten, vi også.

SISTE NYTT

Siste nytt