Hopp til innhold

Ti presidentkandidater godkjent

Den franske grunnlovsdomstolen har godkjent ti kandidater foran presidentvalget 22. april og 6. mai. Norskfødte Eva Joly er blant dem.

Eva Joly

Eva Joly er godkjent som De grønnes presidentkandidat i Frankrike, men hun sliter i valgkampen.

Foto: CHARLES PLATIAU / Reuters

For å bli godkjent må kandidatene personlig levere domstolen en liste med underskriftene til 500 franske borgermestre og andre folkevalgte. Joly leverte sine underskrifter sist torsdag.

Liten oppslutning

NRKs medarbeider i Paris, Erik Aasheim, forteller at Jolys valgkamp som kandidat for partiet De grønne har gått dårlig, og på en meningsmåling som ble offentliggjort i går, fikk hun en oppslutning på 2,5 prosent.

– Folk opplever henne som for direkte, og hun har fått et stempel som «utlending», og det blir hun ikke kvitt, sier Aasheim.

François Hollande

Sosialistpartiets kandidat François Hollande er fortsatt favoritt til å vinne presidentvalget.

Foto: PIERRE ANDRIEU / Afp
Sarkozy

President Nicolas Sarkozy har kuttet ned på forspranget til utfordreren Hollande.

Foto: Claude Paris / Ap

I forrige uke diskuterte flere partitopper om hun burde trekke seg, og i stedet inngå en avtale med sosialistene, men Joly insisterte på å fortsette, og slik blir det.

Aasheim sier at alt dette virker negativt, men på Jolys siste valgkampmøte stilte partiet seg offisielt bak henne.

– Hun har klaget på mediene for ikke å slippe henne til, men fra nå og fram til første valgomgang 22. april har alle kandidatene krav på samme sendetid i radio og fjernsyn.

Mens Joly sliter, har kandidaten på ytterste venstre fløy, Jean-Luc Mélenchom kraftig medvind.

– Han samlet 130.000 tilhørere på Bastilleplassen i går, ifølge partiet hans, og på den siste meningsmålingen fikk han 10 prosent. Mélenchom og Joly kjemper om noen av de samme velgerne.

Dødt løp blant favorittene

Blant kandidatene som har sikret seg de obligatoriske 500 underskriftene er sittende president Nicolas Sarkozy og hans hovedutfordrer François Holland fra Sosialistpartiet.

På den nevnte meningsmålingen ligger Sakozy an til å få hårfint flest stemmer i første valgomgang, 27,5 prosent mot Hollandes 27 prosent, mens Holland ligger an til å vinne klart i andre og avgjørende runde med 54 prosent mot Sarkozys 46.

Holland har ledet på Sarkozy helt siden Hollande ble sosialistenes kandidat, men Sarkozy har kuttet ned på forspranget den siste tiden. Hollandes oppslutning i første omgang er også avhengig av oppslutningen om venstrekandidaten Mélenchom som kjemper om de samme velgerne.

I andre valgomgang står kampen mellom de to kandidatene som fikk fleste stemmer i første del av valget, dersom ingen av dem får minst halvparten av stemmene i første valgomgang. Det virker lite sannsynlig.

De kandidatene som ikke går gjennom til andre valgomgang, har likevel mye å hente på et godt resultat.

Det kan gi vind i seilene til kandidatenes partier før valget til nasjonalforsamling i juni. Det valget kan gi som resultat at nasjonalforsamlingen får en sammensetning med en annen politisk forankring enn presidenten.

SISTE NYTT

Siste nytt