Hopp til innhold

Timothys norske familie håper på et mirakel

Natt til fredag norsk tid skal Timothy Shaun Stemple henrettes. Stemples familie og norske nevø håper på et mirakel.

Timothy Shaun Stemple og Oklahoma-guvernør Mary Fallins

Timothy Shaun Stemple (t.v.) henrettes etter alt å dømme natt til fredag. Delstatsguvernør i Oklahoma, Mary Fallins, har foreløpig ikke signalisert at hun ville utsette henrettelsen.

Foto: Privat/Scanpix

Janae Matland Smucker

Janae Matland Smucker, Timothys søster, mener det er teknisk umulig at Timothy er gjerningsmannen.

Foto: Privat

Timothy Shaun Stemple (46) er dømt til døden for drapet på kona Trisha Stemple, under særdeles skjerpende omstendigheter, i 1996.

– Da kona mi, min beste venn, ble drept var jeg knust. At jeg dør er en liten ting, men jeg håper at alt det gale som har skjedd med meg og familien kan føre til at ting blir bedre i systemet, skriver Timothy Shaun Stemple i et åpent brev fra dødscellen.

Timothys søster, Janae Matland Smucker, var tidligere gift med norske Kjell Jacob Matland. De er, i likhet med sine tre barn, overbevist om Timothys uskyld.

– Dette er en ugjerning det er teknisk umulig at han har begått, sier Janae Matland Smucker til NRK.no.

Smucker nekter sent torsdag kveld å gi opp håpet.

– Jeg har fortsatt håp. Jeg oppfordrer det norske folk til å ringe guvernør Fallins kontor på 001-405-521-2342. Det Norske folks mening hjelper, fordi guvernøren, som ikke tenker på å redde en uskyldig mann, tenker på de politiske konsekvensene av en slik henrettelse, sier Smucker rundt klokken 20.00 norsk tid torsdag.

Benjamin Matland

Norske Benjamin Matland mener onkelen Timothy Shaun Stemple er uskyldig.

Foto: Privat / NRK

Desperat kamp

Familien har de siste dagene kjempet en desperat kamp for å få delstatsguvernør Mary Fallin til å utsette henrettelsen av Stemple.

– Politiet mener han skal slått Trisha i hodet med et balltre 30 ganger, men rettsmedisinerne har bare funnet ett kutt i bakhodet. De eneste dødelige skadene man har funnet er de som kom etter påkjørselen, sier Benjamin C. Matland (21) til NRK.no.

Han er Janae og Kjells sønn, og dermed Timothys nevø. Benjamin har bodd i USA siden 1996, og har norsk pass.

Henvendelsen fra Timothys norske familie har blant annet ført til at Norge, ved Utenriksdepartementet og Jonas Gahr Støre, har bedt delstatsguvernøren om at Stemple benådes.

Foreløpig har svaret fra Fallin vært negativt. Tulsa World skriver torsdag at henrettelsen kommer til å bli gjennomført som planlagt.

Ber nordmenn ringe

Flere uavhengige organiasjasjoner, som National Coalition to Abolish The Death Penalty (NCADP), har engasjert seg i Stemples sak.

NCDAP presiserer at tiden er knapp, men oppfordrer fortsatt motstandere av dødsstraff til å skrive under på et opprop for å stoppe Stemples henrettelse frem til klokken 18.00 torsdag.

– Etter dette kan man ringe guvernøren i Oklahoma for å be om at hun utsetter henrettelsen, slik at Stemples bevis kan føres for retten på ny, sier Abraham J. Bonowitz i NCDAP til NRK.

Bonowitz sier at man eventuelt kan ringe den norske ambassaden i Norge, og be om at oppfordringen videreformidles til guvernøren i Oklahoma.

– For mye tvil

Ifølge den amerikanske påtelmyndigheten skal Stemple ha banket opp kona med et balltre, for så å kjøre over henne med en pickuptruck. Stemples familie mener Stemple var hjemme da ugjerningen skjedde, Terry Hunt, som er dømt til livsstrid drapet, løy da han sa at Stemple var med på ugjerningen.

Bonowitz sier NCDAP ikke kan ta stilling til Stemples skyld, men mener det er for mye tvil i saken til at Stemple kan henrettes.

– Dette med bakgrunn i spørsmål om bevismaterialet, som har blitt stilt av flere troverdige rettsmedisinere, sier Bonowitz.

UD: Vår anmodnind står ved lag

Janae Matland Smucker sier til NRK.no at hun og Oklahoma-avdelingen av NCDAP har bedt om et møte med guvernøren i Oklahoma. Sent onsdag kveld hadde Smucker fortsatt ikke fått svar på forespørselen til guvernøren.

The Innocence Project har også engasjert seg i saken, og Smucker sier de torsdag kveld har bedt guvernøren om at henrettelsen utsettes.

Utenriksdepartementet sier til NRK.no at man har framlagt sitt budskap for guvernør Fallins.

– Vi er ikke kjent med at guvernøren har endret sitt standpunkt. Vår anmodning står ved lag, og vi har også sendt ut vår pressemelding på engelsk, slik at vårt standpunkt skal bli kjent bredt internasjonalt, sier pressevakt i UD Kjetil Elsebutangen til NRK.no torsdag ettermiddag.

SISTE NYTT

Siste nytt