Hopp til innhold

Oklahomas guvernør nekter å utsette henrettelsen

Familien til dødsdømte Timothy Shaun Stemple setter svært stor pris på at Norge engasjerer seg i saken, men sjansene er likevel små for at henrettelsen vil bli utsatt.

Timothy Shaun Stemple og Oklahoma-guvernør Mary Fallins

Søsteren til Timothy Shaun Stemple sier til NRK.no at hun setter stor pris på at Norge har involvert seg i saken til broren. Men guvernør Mary Fallins (t.h.) levner lite håp om benådning til familien.

Foto: Privat/Scanpix

Janae Matland Smucker, søsteren til dødsdømte Timothy Shaun Stemple, ble tirsdag kveld (norsk tid) fortalt av NRK.no at utenriksminister Jonas Gahr Støre har engasjert seg for å få Stemples dødsdom omgjort.

– Vi er veldig takknemlige for dette. Vi har jobbet hardt for å vise at han ikke kan ha gjort det han blir anklaget for, sier Smucker til NRK.no.

Hun sa at Norge sitt engasjement i saken kan hjelpe, til tross for at det nå er under to døgn igjen til henrettelsen skal finne sted.

Stemple har norsk familie, og dette er en av grunnene til at Utenriksdepartementet har valgt å engasjere seg i saken.

Janae Matland Smucker

Janae Matland Smucker er søsteren til drapsdømte Timothy. Hun gjør alt hun kan i de siste timene for å redde brorens liv.

Foto: Privat

Stemple ble i 1997 dømt for mordet på kona Trisha Stemple i 1996. Ifølge den amerikanske påtalemyndigheten skal Timothy og da 16 år gamle Terry Hunt ha slått Trisha gjentatte ganger med et balltre, for så å kjøre over henne med en pickuptruck for å skjule skadene.

Var i møte med guvernøren

Familiens siste håp er at delstatsguvernør i Oklahoma, Mary Fallins, nå vil etterkomme familien og Støres ønske.

– Vi har bedt om at hun utsetter henrettelsen, det er egentlig alt hun kan gjøre. Dette vil gi oss seksti nye dager på å få vist bevismaterialet som beviser at min bror er uskyldig, sier Smucker.

Hun jobber nå hardt for å overbevise guvernøren om at broren er uskyldig, samt å spre sitt budskap i lokale medier. Familien var i går i møte med en av guvernørens rådgivere og viste fram det de mener er bevis på at Stemple er uskyldig. På nettsiden som er dedikert til Stemples dødsdom, oppfordrer de også andre til å ringe til guvernørens kontor for å be om en utsettelse av dommen.

Jobben med å spre familiens budskap gjorde at Smucker tirsdag ikke rakk å besøke broren i besøkelsestiden, bare to dager før han etter planen skal henrettes.

– Dette er et spørsmål der vi mener alt er klart og tydelig, slik vi ser det. Timothy kan ikke ha begått dette drapet, sier Smucker.

Vil ikke utsette dødsdommen

Sent tirsdag kveld, amerikansk tid, kom guvernøren i Oklahoma med en uttalelse om Stemple-saken, etter at hun hadde vært i møte med familien hans.

– Vi har ikke makt til å benåde Stemple uten en anbefaling fra The Pardon and Parole Board, sier Alex Weintz, talskvinne for guvernøren til TulsaWorld. Panelet hun snakker om stemte mot en benådning i februar, med fire mot én stemme.

Guvernøren har likevel makt til å utsette henrettelsen med 60 dager, noe talspersonen i går sa hun ikke kom til å gjøre.

– Guvernøren har makt til å utsette henrettelsen, men hun har ikke planer om å gjøre dette.

Se et lokalt nyhetsinnslag fra TV-kanalen KFOR om Stemple-saken:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Statsadvokaten i Oklahoma, Scott Pruitt, har pekt på at saken til Stemple har vært forsøkt anket flere ganger, og at det hver gang har ført til negativ respons. Han ser derfor ingen poeng i å utsette dødsdommen enda lenger.

– Bevisbyrden i denne saken er sterk, og viser at det hersker ingen tvil om at Stemple begikk drapet. Det ville ha vært en parodi på rettssystemet å utsette straffen ytterligere, sier en talsperson til Scott Pruitt.

Familien til Stemple mener derimot at dødsfallet ble forårsaket av en bilulykke, og ikke av et drap. Flere rettsmedisinere skal ha støttet denne teorien.

Lokale aktivister engasjerer seg

Nå er det ikke bare familien som engasjerer seg i saken. Organisasjonen The Oklahoma Coalition to Abolish the Death Penalty gikk i går ut med en klar oppfordring til guvernøren om å ettergi familien til Stemple sitt ønske.

– Siden Oklahoma har løslatt 10 mennesker fra «death row» som har vært uskyldig dømt, vet vi at muligheten for å henrette en uskyldig er reell. Vi håper ikke guvernør Fallin vil ta denne risikoen med tanke på at det er så mye tvil knyttet til saken, sa nestlederen i organisasjonen Lydia Polley.

Timothy Shaun Stemple skal etter planen henrettes med giftsprøyte i det statlige fengslet i McAlester, Oklahoma, klokken 18.00 torsdag amerikansk tid.

SISTE NYTT

Siste nytt