Hopp til innhold

Ber FN oppheve kokaforbud

– Kokablader er ikke det samme som kokain og kokabønder er ikke langere, sa Bolivias president Evo Morales på et anti-narkotikamøte i regi av FN mandag.

Bolivias President Morales

Bolivias president Evo Morales holdt opp et kokablad og viste fram andre kokaprodukter da han talte til FN-møtet i Wien mandag.

Foto: HANDOUT / Reuters

Kvinne som tygger koka

Bolivianerne tygger koka blant annet mot høydesyke.

Foto: AIZAR RALDES / Afp

Den tidligere kokadyrkeren Evo Morales forsvarte bolivianernes rett til å dyrke sin koka.

– Bolivianerne har en nedarvet rett til å tygge kokablader. Vi er ikke narkomane selv om vi tygger koka, kokabladet er ikke kokain, sa Morales i talen sin og ble møtt med applaus.

Svartelistet

I 1961 ble koka, sammen med kokain, heroin, opium og morfin satt på FNs liste over ulovlige narkotiske stoffer i den internasjonale FN-konvensjonen mot narkotika. Koka er råstoffet i framstillingen av kokain, og er derfor med på listen.

I begynnelsen av juni i fjor hadde Morales sett seg lei på verdenssamfunnets kriminalisering av bolivianernes tradisjonelle bruk av kokaplanten, og sendte inn en formell oppsigelse av avtalen til FN.

Og da FN holdt sitt møte i den østerrikske hovdesstaden Wien mandag, tok Morales saken opp på nytt.

En av dem som trolig ikke klappet etter talen hans, var Yury Fedotov, lederen for UNODC, FNs narkotikakontor. Han er bekymret for at Bolivia kan underminere internasjonale avtaler om narkotikakontroll.

Demonstrasjoner

Etter Morales' tale samlet flere tusen kokaprodusenter seg i Andeanprovinsen i Bolivia for å vise sin støtte til landets president.

– Vi vil vise verden at kokabladet er en del av vår kultur og vår identitet. Det er derfor den bør bort fra svartelisten, sa Roberto Coraite som leder landets største landbruksorganisasjon.

(saken fortsetter under bildet)

Bolivia demonstrasjon

Kokaprodusenter demonstrerte i La Paz til støtte for president Evo Morales og for retten til å dyrke koka.

Foto: AIZAR RALDES / Afp

Etter Peru og Colombia følger Bolivia som verdens tredje største kokaprodusent. Det er flere områder i Bolivia der myndighetene tillater kokadyrking. Bolivianere selv skiller mellom ulovlig og lovlig kokadyrking, der den ulovlige kokaen er den som videreforedles til kokain. Den lovlige går til tradisjonelt bruk som til medisin og te.

Bolivianerne har tygget koka i århundre blant annet for å dempe sultfølelse og for å bekjempe høydesyke.

Forholdet til USA

– Vi er meget klar over de skadene kokain fører til, og vi bekjemper narkotikahandel. Men vi vil ha respekt for våre tradisjoner, sa Evo Morales til FN.

USAs representant, R. Gil Kerlikowske, sa blant annet at Washington er stødig og fast i sin motstand mot legalisering av narkotiske stoffer, men kommenterte ikke talen til Morales direkte.

I fjor ble Bolivia og USA enige om å gjenoppta diplomatisk kontakt. Den ble brutt tre år tidligere da Evo Morales kastet den amerikanske ambassadøren og andre amerikanske tjenestemenn. Da kontakten ble gjenopptatt fikk ambassadøren komme tilbake til Bolivia, men ikke USAs anti-narkotika-agenter.

SISTE NYTT

Siste nytt