Hopp til innhold

Mossad-topp åtvarar mot Iran-åtak

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Tidlegare Mossad-sjef Meir Dagan åtvarar Israel mot å gå til angrep på Iran, og trur det vil skape ein langvarig regional krig.

Tidlegare Mossad-sjef Meir Dagan var nyleg gjest på det amerikanske fjernsynsprogrammet 60 Minutes på CBS. I dette intervjuet sa han at konfrontasjon mellom Iran og Israel kunne få i gang ein regional krig med ingen ende i sikte.

Trur Obama kan handle militært

USA-president Barack Obama har tidlegare sagt at han er open for å bruke alle middel for å hindre Iran i å skaffe seg atomvåpen. Dagan trur det er sannsynleg at Obama vil gjere ord til handling i dette tilfellet.

– Ei militær intervensjon ligg på bordet, og Obama kjem ikkje til å tillate at Iran blir ei atommakt. Frå mi erfaring så er det grunn til å stole på kva den amerikanske presidenten seier.

Dagan, som var sjef for den israelske etterretningsorganisasjonen frå 2002 til 2011, viser i intervjuet at han har ein mindre aggressiv tone overfor Iran enn Obama.

– Eg trur at Israel vil vere i ein svært alvorleg situasjon i lang tid, dersom dei går til åtak mot Iran sitt atomprogram.

Dagan er også skeptisk til at eit åtak mot Iran vil vere ein effektiv måte å hindre landet i å skaffe seg atomvåpen på.

Meiner Iran-regimet er rasjonelt

Degan seier i intervjuet at regimet i Iran er eit rasjonelt regime. Det same seier han om presidenten Mahmoud Ahmadinejad.

– Ikkje akkurat vår måte å vere rasjonell, men eg meiner han er rasjonell, seier han. Med det meiner han at den iranske måten å tenkje på er forskjellig frå den vestlege.

– Dei overveiar alle konsekvensane av kva dei gjer. Eg trur iranarane på det noverande tidspunktet går svært forsiktig fram.

Dagan meiner at i staden for militær intervensjon, burde Vesten heller konsentrert seg om å få i gang eit regimeskifte i Iran.

– Det er vår plikt å hjelpe kven som helst som står for ein open opposisjon mot regimet i Iran.

60 Minutes spurte også Degan om Israel har støtta ungdomsorganisasjonane som heldt protestar i Iran ved det siste presidentvalet. Dette spørsmålet nekta han å svare på.

SISTE NYTT

Siste nytt