Hopp til innhold

– Tsunamiofre blir hjemløse i fem år til

Over 250.000 japanere kan bli nødt til å bo i midlertidige evakueringsboliger i ytterligere fem år, opplyser myndighetene.

Hjemløse overlevende etter tsunamien i Japan

Flere hundre tusen japanere er fortsatt hjemløse etter tsunamien. Her fra et buddhisttempel som ble gjort om til et midlertidig tilfluktssenter i Ofunato i fjor.

Foto: YASUYOSHI CHIBA / Afp

Mens Japan forbereder seg på ettårsmarkeringen for fjorårets jordskjelv og tsunami, er flere hundre tusen mennesker fortsatt hjemløse.

Røde Kors har rettet skarp kritikk mot myndighetene, som de mener har kastet bort et år fordi det ikke foreligger noen hovedplan for gjenoppbyggingen av landet.

– Vi prøver å være optimistiske, men det påvirker oss at vi ikke vet hvor lenge vi må bli her. Det er det verste, sier Satosawa Shizue i byen Ishinomaki til Daily Telegraph.

Hun og ektemannen mistet huset sitt og en av sønnene sine i tsunamien, og bor nå i et tilfluktssenter som Røde Kors har satt opp.

– Vi har opprettet en komité for å holde orden på tilfluktsstedene våre selv. Hvis vi hadde ventet på at myndighetene skulle gjøre det, måtte vi ha ventet lenge, sier hun.

Les: Katastrofen som rammet Japan – da og nå

Blir hjemløse i flere år

En japansk familie ber for ofrene etter tsunamien for fem måneder siden

En japansk familie ber for ofrene et halvt år etter tsunamien. Fortsatt er flere tusen savnet.

Foto: STR / Afp

Ifølge Japans offisielle gjenoppbyggingskomité er de ikke alene. De siste tallene antyder at rundt 260.000 mennesker kan bli nødt til å vente i fire eller fem år på å få skikkelige hus å bo i.

Les også: 80.000 japanere kan endelig flytte hjem
Les også: Tsunamien: Sju måneder er gått - opprydningen vil ta et tiår

Mens de venter sliter lokale myndigheter flere steder med å få kjøpt landområder til å bygge nye boliger.

Ifølge Røde Kors har det har ført til en rekke psykiske problemer blant de overlevende, og ifølge nyhetsbyrået AFP har selvmordstallene økt med over 20 prosent i løpet av det siste året.

Les: 3000 selvmord etter tsunamien

– Jeg har hørt om et par selvmord, og noen har slitt med alkoholisme. Det var en sak der en mann gikk på jobb, og da han kom tilbake til tilfluktssenteret fant han kona si full. En dag drepte han henne, sier Abe Mikio, som driver tilfluktssenteret.

Hver familie i Ishinomaki har fått rundt 2,2 millioner yen, drøyt 150.000 kroner, fra Røde Kors og myndighetene. Men nå begynner pengene å ta slutt for mange.

Les: Tsunami-ofre leverer tilbake penger
Les: – Her kan ingen bo på 20 år

– Jobber for folket

 Yoshihiko Noda

Japans statsminister Yoshihiko Noda.

Foto: YURIKO NAKAO / Reuters

Japans statsminister Yoshihiko Noda mener alt står og faller på landets økonomi.

– Vi har ingen tid å miste. Økonomisk vekst og helse må skje samtidig. Men jeg tenker ikke på hvor lenge jeg vil være statsminister. Hver dag tenker jeg på å jobbe for det japanske folket, sier Noda til CNN.

Noda tok over som statsminister etter Naoto Kan, som trakk seg i august i fjor etter å ha fått kraftig kritikk for håndteringen av katastrofen.

Forrige uke viste en uavhengig rapport at japanske myndigheter skjulte en såkalt dommedagsplan, og unnlot å fortelle hvor alvorlig situasjonen egentlig var.

Les: Regjeringen vurderte å evakuere Tokyos 35 millioner innbyggere

– Det er mye å lære og mye å angre på etter ulykken ved atomkraftverket. Ved å dele dette med resten av verden kan vi bidra til bedre atomsikkerhet og internasjonalt samarbeid, sier Noda.

SISTE NYTT

Siste nytt