Hopp til innhold

Vatikanet på USAs bekymringsliste

Vatikanet er for første gang satt på USAs liste over steder som er sårbare for hvitvasking av penger.

Vatikanet

Vatikanet har vært anklaget for hvitvasking tidligere, og er nå på USAs bekymringsliste.

Foto: POOL / Reuters

Ministaten dukker opp i den årlige INCSR-rapporten fra det amerikanske utenriksdepartementet, som blant annet kartlegger landene med størst narkotikaproduksjon.

I delen som handler om hvitvasking av penger, havner Vatikanstaten i klassen «grunn til bekymring» sammen med blant andre Albania, Tsjekkia, Egypt, Sør-Korea, Malaysia, Vietnam og Jemen, skriver AFP.

Ifølge rapporten er Vatikanet potensielt sårbart ettersom enorme pengesummer strømmer inn fra hele verden.

Vatikanbanken, som har det offisielle navnet Instituttet for religiøse verk (IOR), administrerer økonomien til flere religiøse grupper og katolske organisasjoner.

Les også: Stiller ut kristendommens skjulte skatter

Argentina på verstinglista

I 2010 beslagla italienske myndigheter 23 millioner euro fra Vatikanbanken, og banksjefen ble etterforsket for hvitvasking .

Vatikanet satte opp et eget program for å hindre hvitvasking av penger i 2011, og ifølge USAs utenriksdepartement vil det ta et år før man kan bedømme hvor effektivt det er.

Det høyeste nivået på lista er reservert 66 høyrisikoland, og omfatter blant andre Afghanistan, Australia, Brasil, Cayman-øyene, Kina, Japan, Russland og USA.

Argentina, Curacao og St. Maarten er nykommere på verstinglista i år.

«Argentinske og internasjonale observatører uttrykker bekymring for at hvitvasking knyttet til narkotikasmugling, korrupsjon og skatteunndragelser forekommer gjennom hele det økonomiske systemet,» heter det i rapporten.